Met kids eten. Hoe ‘heurt’ het eigenlijk aan tafel?

Ik ben de nazaat van een bourgondische familie met Italiaanse roots. Eten is bij onze familie belangrijk. Daarmee bedoel ik lekker eten, maar ook rustig aan tafel samen eten. Met aandacht voor elkaar. Dat was zo bij mijn ouders en nu ook in mijn eigen gezin probeer ik er echt een gezins-moment van te maken.

Het is het moment waarop mijn kinderen vertellen wat ze gedaan hebben op school en met wie ze gespeeld hebben. En tegenwoordig wordt ook aan ons de vraag gesteld: ‘hoe was het op jouw werk?’.

Het tafelmoment van mijn gezin

Doordeweeks kook ik meestal. Zodra ik ‘aan tafel’ roep, komen de kinderen aangestormd. Ze hebben trek! Na het plassen en handen wassen, zoekt iedereen zijn plekje op aan tafel. Uit recent onderzoek van Honig blijkt dat twee derde van de Nederlandse gezinnen bijna elke dag met het hele gezin aan tafel dineert en bij de rest van de gezinnen wordt er gemiddeld vier keer per week aan tafel gegeten.

Wij eten eigenlijk iedere dag met z’n allen aan tafel. Op een zonnige dag eten we hooguit buiten in de tuin, maar ook dat is veelal gezamenlijk. Ik weet niet beter. Eten doe je samen!

Familie Honig-1

met het gezin aan tafel met Honig Oosterse wraps

Ik heb een foto gemaakt van ons tafelmoment op een doordeweekse dag. Een dag waarop we niet heel uitgebreid koken en wel een gezonde, voedzame maaltijd op tafel zetten. Niet te veel poespas qua tafeldekken en gewoon gezellig met z’n allen eten. Samen kletsen over wat we die dag gedaan hebben met een zacht muziekje op de achtergrond. Heel ouderwets, heel gezellig, heel erg wij. Ik word daar blij van! En wat blijkt? Tanja Jess en Charly Luske ook. Bekijk hier de video met hun tafelmoment.

Hoe heurt het eigenlijk?

Inmiddels zijn mijn kinderen 3,5 en 6 jaar oud en besteden we steeds meer aandacht aan ‘hoe het hoort aan tafel’. Het  is natuurlijk ook het moment om kinderen aan te leren hoe je behoort te eten. Zeker als je samen eet, is het wel zo fijn als iedereen zich een beetje netjes gedraagt.

Wij hebben een aantal tafelregels in ons gezin:

  • De kinderen mogen zelf opscheppen. We willen alleen niet dat ze gaan ‘stapelen’. Ze moeten de zelfgekozen hoeveelheid namelijk ook opeten.
  • Recht zitten. Dus niet met knie boven, ellebogen op of hoofd onder de tafel. En ‘stil zitten’ is er nog zo eentje, want niets zo irritant als een stuiterende of wiebelende tafelgenoot.
  • Kun je ergens niet bij? Dan vragen we erom. In plaats van half over tafel te klimmen. We maken daar een soort spelletje van: door iets via de korte of lange route door te geven (oftewel rechtstreeks aangeven of via anderen).
  • Niet smakken, slurpen of met je mond vol praten. Lijkt me logisch toch? 😉
  • Verder eten we met bestek (behalve de 3 p’s – pannenkoeken, patat en pizza) en gebruiken we een servet om vieze vingers of mond mee schoon te poetsen.
  • Met messen snijden we. We eten er niet van en likken ze al helemaal niet af! Ook proberen we ‘niet te proppen’ ook als we iets heel erg lekker vinden.
  • Zijn we klaar met eten? Dan leggen we ons bestek recht op het bord neer. We wachten vervolgens tot iedereen klaar is. Is iedereen klaar, dan vragen onze dochters of ze van tafel mogen en schuiven hun stoel aan.
  • Voor papa en mama is de ‘geen gsm aan tafel’-regel ingesteld… We blijken daarin geen uitzondering te zijn. Uit het Honig onderzoek blijkt dat 84% van de ouders daar hetzelfde over denkt.

Gaat dit altijd zo? Nee natuurlijk niet! We knijpen regelmatig een oogje toe. Soms luisteren we aandachtig naar het enthousiast verhaal van de oudste en negeren we die ene nog niet weggeslikte hap. Of roepen we maar weer eens ‘een ongelukje kan gebeuren, Bob’ als Bobbi Roos haar glas water weer eens omstoot (dit gebeurt gemiddeld één keer per maaltijd) terwijl ze naar de pasta reikt, waar ze net niet bij kan.  Ach, zo proberen we eigenlijk over te brengen wat we ooit zelf geleerd hebben toen wij klein waren. We zijn er niet slechter van geworden, zij vast ook niet. Toch?

En uiteindelijk blijken mijn Italiaanse roots dominanter dan onze tafelregels. Want gezelligheid aan tafel, dat creëer je toch echt samen!

Zitten jullie aan tafel? Wat zijn jullie tafelregels? Ik ben heel benieuwd. Laat het me hier weten op Facebook.

* Dit onderzoek is in maart 2015 uitgevoerd in opdracht van Honig door Panelwizard onder 1.117 Nederlandse huishoudens met thuiswonende kinderen van 18 jaar en jonger.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.