By 21 december 2014 Read More →

Vijf tips voor een relaxte kerst

De letter ‘R’ is al zes jaar een van de belangrijkste letters in huis. Niet alleen begint de naam van onze oudste ermee, maar de ‘R’ staat ook voor de regel van de drie R’en: rust, reinheid en regelmaat. Baby’s en jonge kinderen hebben veel baat bij deze regel om het aantal prikkels dat ze moeten verwerken in goede banen te leiden.

In een gezin dat van gezelligheid houdt, is dat soms best lastig. Laat staan tijdens die laatste weken van het jaar. Met veel gejongleer, hebben wij de herfstverjaardag overleefd. De verjaardag op zich ging wel. Maar alles eromheen, cadeautjes, taart, traktatie op school, kinderfeestje zorgt voor een behoorlijke storing in de het proces van de drie R’en.

Wanneer de goedheiligman niet lang daarna ook nog zijn hoofd laat zien, is het helemaal gedaan met de rust. Op zes december ben ik stiekem blij als elk gekleurde vriend terugkeert naar Spanje. Dan kan het gezin weer even op adem komen. Het gedoe met verlanglijstjes, luisterpieten, gedichten en verkleedpartijen is voorbij. De bezaaide vloer met pepernoten, schoenen, cadeaupapiertjes en overtollig speelgoed behoort – voor minimaal elf maanden – tot het verleden. Maar dan, nog negentien dagen tot Kerst.

December is voor kinderen enorm hectisch. Hoe zorg je voor een relaxte kerst? We hebben handige tips voor je gezinssituatie. We wensen je een fijne kerst

Hoe om te gaan met de ‘R’ van Rudolph?

Dat de decembermaand beregezellig is, ontken ik niet, maar wat een drukke en hectische manier om het jaar af te sluiten. De hoeveelheid prikkels in december is vele malen groter dan elke willekeurige andere maand. En wanneer de externe prikkels toenemen bij kinderen lopen de irritaties, emoties en spanningen op.

Wanneer ik signalen ontvang dat er eentje ineens hoofdpijn, buikpijn heeft, slecht slaapt of erg prikkelbaar of huilerig is, word ik extra alert. Dit geeft aan dat de spanning te hoog oploopt. Zo goed als mogelijk proberen we dan op gezette tijden meer te rust te nemen. Want ontspannen, extra aandacht, geruststelling en knuffels helpen om die spanning weg te nemen. Het aantal thee- en warme chocolade-momenten gepaard met knuffelsessies nemen gestaag toe die laatste decemberweken. Tevens, gaat de televisie minder vaak en lang aan en vertellen we kerstverhalen over het hert met de rode neus. En wanneer de Kerst aanbreekt is eindelijk alle rust wedergekeerd. Maar dan? Hoe komen we de laatste week van het jaar ontspannen door?

> Lees ook: Een perfecte Kerst regel je zo

Vijf tips voor een onvergetelijke en relaxte kerst

TIP 1: Een kerstige kinderhoek

Richt een gezellig hoekje in speciaal voor kinderen. Denk aan kerstboeken uit de bibliotheek, een kerststalletje met knuffels en een kerstboom van lego. Versier de boel met een door de kinderen zelfgemaakte kerstslinger van ballen, sterren en kerstboompjes.

TIP 2: Relaxen in wolk van marshmallows

Ben jij op nog op zoek naar het ultieme kerstcadeau? Check dan de zitzak van Terapy. Gewoon van Nederlandse bodem en ergonomisch verantwoord. Gegarandeerd kerstplezier en ontspannen kinderen (plus ouders !).

TIP 3: Kinderboom

Het is al leuk om samen dé kerstboom te versieren, maar het is nog specialer als de kinderen een eigen boom hebben die ze zelf mogen versieren met eigengemaakte versiering of zelf uitgekozen kerstballen.

TIP 4: Kerstpakket voor een ander

Maak samen met je kinderen een kerstpakket met spullen die je zelf graag zou willen hebben en stop er een lieve kerstwens bij. Geef dit pakket vervolgens aan een vreemde of aan iemand die je kent die het heel goed kan gebruiken: een buurman, iemand in het bejaardenhuis, de (dakloze) krantverkoper of zomaar iemand op straat. Het pakket is niet alleen leuk om te maken, maar nog leuker om te geven.

TIP 5: Kinderkerstdiner

Kerst staat bijna synoniem voor veel en lang eten. Als het je het kinderen vraagt, zullen zij hun ideale kerstdiner heel anders beschrijven. Betrek ze daarom bij het diner. Geef ze een eigen tafel die ze zelf feestelijk mogen dekken en versieren. Laat ze meehelpen in de keuken en bereid samen een feestelijk kerstmaal dat ze zeker lekker vinden. Zorg voor genoeg vertier, leuke spelletjes en een tas vol verkleedspullen.

> Lees ook: Het belang van rituelen

Extra R: Rituelen

De kerstdagen en oud & nieuw zijn feestdagen die bol staan van rituelen en tradities. Het zijn de rituelen waar mensen waarde aan hechten. Dat geldt zeker bij herinneringen. De meest dierbare herinneringen van mensen uit hun kindertijd zijn vrijwel nooit van materiële aard. Mijn mooie herinneringen aan kerst gaan over de kinderkerstboom die wij op mochten tuigen, het traditionele maal na de avondmis en de wandeling door de bossen op 1e Kerstdag.

Uit onderzoek* blijkt dat de stress en irritaties tijdens Kerst (door de omgang met familie en vrienden) niet zo’n negatieve invloed op het welzijn hebben dan verwacht. De rituelen waaraan families en vrienden deelnemen dragen zoveel positiefs bij dat Kerst het welzijn van eenieder bevordert en daarmee de tevredenheid over het leven, positieve emoties en sociale welzijn vergroot.

Ik wens iedereen ritueelrijke en een relaxte kerst!

Referentie

* Páez, D., Ángeles, M., Bilbao, Bobowik, M., Campos, M., & Basabe, N. (2011). Merry Christmas and Happy New Year! The impact of Christmas rituals on subjective well-being and family’s emotional climate. International Journal of Social Psychology, 16, (3).

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kerst

Auteur:

Carla is sociaal psycholoog, coach en eigenaar van vier & co [www.vierenco.nl]. Zij begeleidt zelfstandigen, moeders en bedrijven bij impactvolle veranderingen. Een ideale dag bestaat uit een cappuccino, een goed gesprek, een lach (van haar kindjes) en schrijven. Carla woont weer in het levendige Amsterdam met Sander en hun dochter Robin (2008) en zoontje Milo (2012). Drie jaar lang genoten ze van het Amerikaanse leven, maar in 2013 verruilde ze het huis met zwembad voor hun stadse appartement. Ze schrijft voor Moodkids over alledaagse ouderschapsdilemma’s.