By 23 november 2014 Read More →

Pech of geluk, geboren zijn in de herfst?

Het is november, de winterjas is weer uit de kast. Ondanks de heerlijk lange zomer blijft het wennen dat de donkere, natte en koudere periode van het jaar is aangebroken. Er is op zich niets mis met de seizoenen. Maar praktisch – en emotioneel – gezien is de herfst niet een van de makkelijkste.

Die vallende blaadjes zijn hartstikke leuk om kunstwerkjes mee te versieren, maar ze zorgen ook voor linke toestanden als ik er met mijn fiets over heen glijd… De verzameling dennenappels en eikels is best waardevol, maar alle doosjes en bakjes zitten er vol mee. Een kinderverjaardag is nog zo iets… In de zomer vieren klasgenootjes de verjaardag buiten: in de tuin, het park, de kinderboerderij, de speeltuin, noem maar op… Onze dochter, die midden in de herfst jarig is, droomt van een dergelijk buitenfeestje met een zwierige zomerjurk. Dat het bij een droom blijft, vind ik best wel eens lastig. Ze vraagt me elk jaar waarom ze niet in de zomer jarig is. Ik leg haar telkens uit dat je het als ouder niet voor het zeggen hebt wanneer een kind geboren wordt. Steevast som ik haar fanatiek alle voordelen van een herfstverjaardag op.

Vijf voordelen van de herfst

Opwarmen met warme chocomelk & slagroom

In de zomer drinken we standaard waterige ranja of water met komkommersmaak. In het koude seizoen wisselen we een warm kopje thee af met warme chocolademelk en lichtgezoete slagroom. Thuiskomen na een onstuimige school- en werkdag is opeens super gezellig.

warme chocolademelk

Herfstkleuren en geuren: regenlaarzen aan en paraplu mee

Het ruikt zo lekker buiten en al die kleuren zijn zo mooi. Wat een feest om alle blaadjes te mogen aanraken, oprapen en meenemen. Normaliter laten we alles liggen wat op straat ligt, maar in de herfst mag het: vind het mooiste herfstblaadje. Doorgaans staar ik ongemakkelijk naar een plas water en zie weer een paar kinderschoenen geruïneerd worden. In de herfst daarentegen heb er nul problemen mee. Lang leve de regenlaarzen.

herfst_pony

Hmmm… oliebollen

Eind oktober opent de eerste oliebollenkraam. Laat er nu net eentje op ons plein staan. De verleiding van af en toe een oliebol in plaats van een koekje zorgt voor een leuke (en lekkere) afwisseling. Dubbel feest als we er ook chocolademelk bij drinken.

Tijd voor taarten bakken!

In de zomer bakken we zandtaarten, maar in het najaar smaken ze heerlijk naar vanille of chocolade. Omdat het vroeg donker is en binnen prima vertoeven is, is het bakken van cakejes en taartjes een leuke bezigheid. Gezellig en lekker tegelijk.

Spannendste tijd van het jaar: Zie ginds komt de….

Voordat de temperatuur serieus daalt, liggen de pepernoten en chocoladeletters al in de schappen van de winkels. Tegen de tijd dat het Sinterklaasjournaal begint op tv zit de Sinterklaasstemming er al flink in. Het ultieme hoogtepunt voor de kindjes is natuurlijk de verrassing in de schoen en de kleurrijke cadeautjes op pakjesavond. In januari moet iedereen weer afkicken van al die eindejaarssensaties en lengen de dagen zich weer vanzelf.

Herfstkinderen zijn goedgehumeurde volwassenen

Aan het lijstje voordelen kan ik voortaan nog een pluspunt toevoegen. Het blijkt al langer dat het seizoen van het jaar invloed heeft op onze stemming en gedrag. In nieuw onderzoek* is aangetoond dat het seizoen waarin een kind geboren is bepalend is voor de volwassen persoonlijkheid. Zo zijn er verschillen in de emotionele stabiliteit van kinderen die in de lente, zomer, herfst of winter geboren zijn. Kinderen die in de zomer geboren zijn hebben de grootste kans op depressieve gevoelens als volwassene. Herfstkinderen zijn de meest emotioneel stabiele volwassenen.

Voortaan kan ik opgelucht adem halen als mijn dochter een van haar temperamentvolle dagen heeft of als ze sip is over het koude herfstweer. Later als ze groot is, wordt dat – in haar geval – vast minder.

Referentie

* Onderzoek gepresenteerd in oktober 2014 in Berlijn. X. Gonda, P. Erdos, M. Ormos, Z. Rihmer. Birth season affects your mood in later life. European College of Neuropsychopharmacology.

 

 

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Carla is sociaal psycholoog, coach en eigenaar van vier & co [www.vierenco.nl]. Zij begeleidt zelfstandigen, moeders en bedrijven bij impactvolle veranderingen. Een ideale dag bestaat uit een cappuccino, een goed gesprek, een lach (van haar kindjes) en schrijven. Carla woont weer in het levendige Amsterdam met Sander en hun dochter Robin (2008) en zoontje Milo (2012). Drie jaar lang genoten ze van het Amerikaanse leven, maar in 2013 verruilde ze het huis met zwembad voor hun stadse appartement. Ze schrijft voor Moodkids over alledaagse ouderschapsdilemma’s.