Het belang van rituelen in je gezin

Nadat het lang ‘not done’ was om rituelen te hebben, is tegenwoordig de behoefte aan rituelen weer sterker aan het worden. Werden rituelen eerder verbonden met geloof, nu vieren ook mensen zonder geloof vieringen en rituelen. Omdat men steeds meer het besef heeft dat die mooie kanten hebben en samenbinden.

In je leven maak je veel veranderingen mee. Kleine en grote. Blij en verdrietig. Daar horen rituelen bij. Waarmee we woorden en vorm geven aan de emoties. Kindercoach Charlotte legt het belang van rituelen in je gezin in dit artikel uit.

Zo wordt Sint Maarten, een katholiek feest, steeds populairder, ook onder niet-katholieken. De gedachte achter Sint Maarten is namelijk heel educatief. Het gaat over sociale zorg, over heiligen die delen met de armen. En kinderen vinden het prachtig om lampionnen te maken en daarmee door het donker te lopen en snoep op te halen.

Rituelen tijdens Sinterklaas en kerst

Vroeger bij ons thuis mochten we in de Sinterklaastijd onze schoen één keer per week zetten. Je deed er een wortel in, een pluk gras en ook een paar gulden die je had gespaard en die “voor de arme kindjes” waren. Zelf vier ik Sinterklaas nog elk jaar met gedichten en surprises, ook al zijn mijn kinderen nu student.

Met Kerstmis versierden mijn ouders de kerstboom pas op kerstavond met het hele gezin. Daarbij hadden we een vast ritueel: eerst zette mijn vader de piek op de boom en daarna mochten de kinderen er om de beurt een zilveren bal in hangen. Anderen gaan naar de mis in de kerk die ze soms slechts een keer per jaar bezoeken. Maar de kerstboodschap met zijn eigen ritueel wordt in de kerk mooi vorm gegeven. Ook omdat kinderen in de katholieke kerk bij de rituelen betrokken worden door ze misdienaar te laten zijn.

Rituelen geven vorm aan emotie

Mensen maken in hun leven veel veranderingen mee, kleine en grote. Blije en verdrietige. Daar horen rituelen bij. Waarmee we woorden en vorm geven aan de emoties die we bij die momenten hebben. Voor kinderen is het heel belangrijk en fijn om er deel aan te hebben. Als de hamster dood gaat, helpt het bij het verdriet om er een mooie begrafenis van te maken, met steen of kruis op zijn grafje.

Betrek je kind bij het overlijden en het afscheid van een dierbare. Help het zijn verdriet te delen met anderen. Dat geeft troost en het besef dat het niet alleen staat. Laat het op vakantie een kaarsje voor opa of oma branden in een kerk die jullie bezoeken.

het belang van rituelen

In Flores (een Rooms-Katholiek eiland in Indonesië) zaten op Allerzielen hele families vrolijk te kletsen op de graven van hun geliefden en brandden overal kaarsjes. Als het kind jarig is hebben scholen allerlei rituelen om het te vieren en thuis doe je dat ook op je eigen manier met zingen, een taart met kaarsjes en een partijtje. Toen mijn kinderen 18 jaar werden, heb ik voor alle drie een mooi fotoalbum gemaakt met allerlei foto’s, rapporten, (uitstuur)briefjes en gekke dingen.

Rituelen geef je vaak door

Andere belangrijke gebeurtenissen zoals tanden wisselen, de eerste menstruatie bij een meisje, geboorte en huwelijk, hebben in elk gezin weer zijn eigen ritueel. Kinderen zien ernaar uit, ervaren het heel intens en genieten ervan. Als volwassene zullen ze er met weemoed en plezier aan terugdenken en meestal geven ze die rituelen zelf ook weer door aan hun kinderen.

Maak dus van grote en kleine dingen iets speciaals, dat versterkt het gevoel van samenzijn.

Hebben jullie speciale rituelen? We zijn benieuwd! Laat het ons weten op Facebook.

[ssba]
Posted in: Opvoeden, Lifestyle

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.