By 10 januari 2017 Read More →

Broodje met water en andere lekkernijen #autisme 78

Daniël is aangekomen in een nieuwe fase in zijn leven. In deze fase is het wereldwonder geschied dat hij weer nieuwe dingen wil proeven.

Zo vindt hij het tegenwoordig niet erg meer als er zichtbaar kruiden door het eten gedaan worden. Hij wilde zelfs laatst precies het verschil proeven tussen zalm met en zonder dille. Hij kwam tot de conclusie dat de dille echt iets toevoegt aan de smaak. En zo openbaart zich een hele wereld vol nieuwe smaken.

Pogingen om groente te eten

Ik heb vorig jaar  een blog geschreven over onze pogingen om Daniël groenten te laten eten. Hierbij hadden we wisselend succes. Inmiddels liggen de spinazieburgers niet meer bij de Albert Heijn in de schappen, dus de inname van groente was een tijd tot een waar dieptepunt gezakt. Op het gebied van fruit en groente krijgt hij sinds een tijdje (gele) paprika of komkommer mee naar school. Tegenwoordig eet hij wel de paprika of komkommer op school, maar er zijn tijden geweest dat Daniël tijdens het fruitmoment meer uit zijn neus at dan uit zijn bakje… Vorige week ging Daniël met mijn man mee boodschappen doen. Bij de groenteboer hebben ze een krat mandarijntjes gekocht. Hier eet Daniël ook lekker van. Ook zonder jeugdjournaal. 😉

> Lees ook: Hoe eet je een mandarijn? #autisme 36

Gelukkig houdt hij wel van tomatensaus. Dus we eten met enige regelmaat pasta met tomatensaus. Deze tomatensaus is uiteraard zonder extra groenten. Het zou té gezond zijn als er ook andere groenten bij zouden zitten. In het weekend eten we soms ook tomatensoep. Tegenwoordig heet dat ook echt “tomatensoep”. Toen Daniël een jaar of 3 was, wilde hij in de categorie “soep” alleen maar kippensoep. Dus de tomatensoep was “rode kippensoep”, de erwtensoep was “groene kippensoep” en de pompoensoep was “oranje kippensoep”. Inmiddels vindt hij het hilarisch als we hem dit weer vertellen.

> Lees ook: Hoe leer je je kind groente eten?

Slim redeneren tijdens het eten

Hij is ons ook een keer te slim af geweest. Vroeger hadden we nog het principe dat de kinderen eerst iets hartigs moesten eten, voordat er chocolade op de boterham mocht. Zo kwam het dus een keer voor dat Daniël voor zijn eerste boterham Nutella vroeg. Mijn man antwoordde daarop dat Daniël eerst iets gezonds moest eten. Daniël raakte hiervan erg van streek. Waarom moest hij iets gezonds eten, hij was toch niet ziek? Dus we legden hem uit wat we bedoelden met de term “gezond”. Daniël dacht hier eens goed over na en vroeg “is water gezond?” Ja, schat, water is gezond. “Mag ik dan een boterham met water?” En dus smikkelde Daniël van een heerlijk boterhammetje met water. En daarna uiteraard het broodje Nutella.

Rare combi

Nu had Daniël vorige week, in het kader van nieuwe smaken proeven, een idee. Hoe zou het smaken als je hagelslag combineert met zalmsalade? (Zalmsalade bij ons thuis is een blikje zalm met wat kruiden en mayonaise.) Mijn schoonouders waren bij ons eten en mijn schoonmoeder kromp rillend in elkaar bij de gedachte aan een dergelijke horror. Mijn man en ik vonden het een prima experiment, dus Daniël sneed een klein stukje van zijn boterham af en belegde het met zalmsalade en hagelslag. Hij proefde het en keek verrukt op. Het was lekker! Nu was natuurlijk mijn nieuwsgierigheid gewekt en probeerde ik ook een stukje. Het is inderdaad niet vervelend. De hagelslag vermindert de sterke smaak van de zalm, zonder dat het heel zoet wordt.

Als je googelt op ‘zalm met chocolade’ vind je alleen gerechten met gerookte zalm en witte chocolade. Daniël heeft dus echt iets nieuws bedacht. Eerst de boterham met water, nu de zalm met chocolade, ik ga een receptenboek bijhouden. Ik ben erg benieuwd welke culinaire verrassingen Daniël nog meer uit zijn hoge hoed (koksmuts) tovert. ‘Daniëls gerechten: een autistische kijk op de kookwereld’. Zou dat een mooi kookboek worden?

Daniëlle schrijft al meer dan een jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

visual: Sclera

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..