Huis opgeruimd? Zo houd je het opgeruimd!

Inmiddels heb ik al aardig wat blogs geschreven met tips over opruimen en organizen. Ik hoop dat je er veel aan hebt en het je geholpen heeft om te starten met opruimen.

Dan is alles opgeruimd… en wil je graag dat het zo blijft. Dat is vaak moeilijk. In de loop van de jaren heb je in je gezin gewoontes aangeleerd wat je met je spullen doet. Misschien ben je zelf chaotisch en kost het je veel moeite om alles geordend te houden. Daarom een aantal tips om het opgeruimd te houden in je huis. Ik ga er dan vanuit dat je al eerder flink hebt opgeruimd. 🙂 Bijvoorbeeld met behulp van deze eerdere blogs.

kinderkamer opruimen, huis opgeruimd en nu

Hoe houd je je huis opgeruimd?

1. Zorg dat alles een vaste plek heeft. Je sleutels, de boeken, het speelgoed, de kaarsen etc. Als je nog niet de gewoonte hebt om ook alles op de vaste plek op te bergen zul je in het begin veel tijd moeten investeren om consequent alles terug te leggen op de eigen plek. Na verloop van tijd zit die plek in je systeem en gaat het ‘vanzelf’.

2. Ga zo min mogelijk naar winkels, en neem dan alleen contant geld mee. Zo voorkom je impuls aankopen die je bij nader inzien niet nodig hebt. Zie je iets wat je kunt gebruiken, maar je hebt niet genoeg geld bij je? Geen probleem. Als je een paar dagen later nog steeds vindt dat je het nodig hebt, kun je met voldoende geld naar de winkel om het te kopen. Zo voorkom je dat je huis vol komt met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

3. Neem een keer in de week een plek extra goed onder handen. Bijvoorbeeld de servieskast of de rommella. Zo kijk je weer kritisch naar alle spullen die er in staanof je ze gebruikt en nodig hebt.

4. Ruim een keer in de maand een ruimte goed op. Dan kan je berging zijn, maar ook je slaapkamer. Zo kom je in elke ruimte regelmatig om goed op te ruimen. Laat de kinderen hun eigen kamer kritisch opruimen op een dag in de vakantie.

5. Zorg voor routines in je dag om alles bij te houden. Wen jezelf aan om elke ochtend de vaatwasser uit te ruimen, de ontbijtboel meteen op te ruimen, bedden recht te trekken etc. Dit gaat in je systeem zitten en wordt een gewoonte die er voor zorgt dat je huis opgeruimd eruit ziet.

En vergeet niet, het hoeft niet perfect. Goed is goed genoeg!

Nog meer tips voor een opgeruimd huis vind je hier

opgeruimd huis

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...