Je huishouden organiseren: hoe doe je dat?

Het lijkt een enorme opgave om je huis op orde te krijgen en te houden. Hoe doen sommige mensen dat toch?! Maar eigenlijk is het heel simpel. En klinkt het saai maar alles draait om routine en regelmaat. En dan zul je zien dat het veel makkelijker wordt om je huishouden te organiseren. Als je je houdt aan de volgende basisregels lukt het je zeker.

Je huishouden organiseren in 5 regels

  1. Wen jezelf aan op als je bent opgestaan overal in huis de gordijnen open te maken en de ramen open te zetten. Zorg dat alle bedden rechtgetrokken zijn en de pyama’s op hun plek liggen. Dit kun je je kinderen ook zelf aanleren natuurlijk.
  1. Maak als je beneden bent de vaatwasser leeg en zet het ontbijt klaar. Ook daar kun je de kinderen hun taak in geven als je dat zou willen! Leer iedereen in elk geval aan om na het ontbijt zijn bord en beker op te ruimen.
  1. Voor je naar school en werk vertrekt zorg je ervoor dat alles van het ontbijt terug op de juiste plek staat en het servies e.d. in de vaatwasser. Zo kom je straks thuis en is je keuken opgeruimd.
  1. Als iedereen ’s avonds weer thuis is en het avondeten is geweest zorg er dan ook voor dat iedereen mee helpt de tafel af te ruimen. En dan is het verleidelijk om lekker even op de bank te ploffen en even niks te doen. Maar…. dat doe je niet! 😉 Zorg dat na het eten alles is afgewassen en in de vaatwasser staat. Haal een doekje over de eettafel en het aanrecht en zet de laatste spulletjes weg. Echt, dit kost je 10 minuten en het resultaat is groot!
  1. En als laatste; zorg ervoor dat voor je gaat slapen je een rondje maakt door je woonkamer, keuken en gang. Leg de spulletjes die niet op de juiste plek liggen terug, haal een doekje over de salontafel, leg de gelezen krant bij het oud papier enz. Dit rondje gaat je ook maximaal 10 minuten kosten en levert je veel op! Je komt namelijk ’s ochtend in een opgeruimde beneden verdieping en begint de dag weer fris en opgeruimd!

Om deze 5 regels te kunnen toepassen is het nodig dat je voor al je spullen een vaste plek in huis hebt. Zodat jij, maar ook je kinderen en partner weten waar iets hoort te liggen. Doe eens in de zoveel tijd een opruimtaak die wat groter is. Zo zul je zien dat jij het ook voor elkaar krijgt om een geordend huishouden te hebben. Wil je je hele huis eens door qua opruimen? Check dan Lianne’s tips hoe je in 6 weken je hele huis op orde krijgt.

Groetjes Lianne
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...