In 6 weken je hele huis op orde – week 1 De kinderkamers

Nu het voorjaar is aangebroken en de zomervakantie in zicht komt is het een mooi moment om eens je hele huis op orde te krijgen. De komende 6 weken neem ik je mee op dit organizing avontuur! Samen zorgen we ervoor dat je in 6 weken alle overbodige spullen het huis uit krijgt. Elke week staat in het thema van een ruimte die we onder handen gaan nemen.

Durf jij de uitdaging aan? In 6 weken naar een opgeruimd huis! Het kan echt! En geloof me, ik hou er rekening mee dat je ook nog werkt, leuke dingen wil doen, etc..

kinderkamer opruimen

De kinderkamer opruimen doe je zo

Super je bent de uitdaging aangegaan, laten we meteen beginnen! Deze week starten we zoals gezegd met de kinderkamers.

Dit heb je nodig:

 • stofzuiger
 • per kind een vuiliszak(je)
 • per kind een doos of mand
 • sopje

Het opruimen van speelgoed en rommel

Vertel je kind(eren) dat jullie gaan opruimen. Elk kind zijn eigen kamer, en jij bent ‘de vliegende kiep’ tussen de kamers. Het doel is om al het oude, kapotte speelgoed weg te doen en rommel op te ruimen. Daarna kan er pas schoongemaakt worden.

Voor kinderen kan het moeilijk zijn om afstand te doen van spullen. Maar daar ga jij ze mee helpen. Elk kind heeft een vuiliszak(je) en een doos. En je maakt de volgende afspraak met ze:

 • alles wat kapot of niet meer compleet is gaat in de vuiliszak
 • alles waar niet meer mee gespeeld wordt, gaat in de doos
 • jij bepaalt de schoonmaakroute; bureau opruimen, boekenplank, onder het bed, etc. zo werk je stukje bij beetje de kamer door

Mama’s taak bij het opruimen

Jij loopt tussen de kinderkamers in en helpt waar nodig. Vind je dat lastig? Dan verdeel je het en doe je bij meer kinderen kamer voor kamer. Je kinderen leren zo kritisch te kijken naar hun spullen en eigen keuzes te maken.

Het tempo is afhankelijk van de leeftijd en hoe goed je kinderen kunnen weggooien! Hoe jonger hoe meer jij zal moeten begeleiden.

Poetsen en schoonmaken

Is er een plankje, kastje of bureau schoon? Meteen even met een sopje erover heen. En is alles opgeruimd? Met de stofzuiger door de kamer. Nu ben je klaar met het onderdeel speelgoed en rommel en kun je je kinderen belonen. Dit hoeft niet met nieuw speelgoed, liever niet zelfs! Maar een spelletje doen samen, na het eten als toetje ergens een ijsje halen, samen voetballen in de tuin o.i.d. is veel leuker!

Het opruimen van de kledingkast

Het laatste onderdeel van de kinderkamers: de kledingkast. Dit kun je zonder de kinderen voorbereiden.

 • haal alle kleding uit de kast
 • sorteer op maat
 • controleer of alles nog heel is
 • alles waarvan je zeker weet dat nog goed is gaat terug in de kast

Waar je over twijfelt leg je apart en alles wat te klein is of stuk gaat weg. Alle kleding waar je over twijfelt laat je door je kind passen op een moment dat handig is, bijvoorbeeld voor ze in de douche gaan.

Klaar!

Weggooien, weggeven of verkopen

En wat nu met de spullen die weg kunnen? Wat kapot is gaat in de container, wat nog goed is kan op marktplaats, kun je weggeven aan anderen, verkopen op een rommelmarkt of kan naar de kringloop. Bij jou in de buurt zijn vast ook wel facebookgroepen met ruilen of weggeven pagina’s. Probeer het eens.

Veel plezier deze week, het gaat je zeker lukken!

Samen met een professional organizer zorgen we ervoor dat je in 6 weken alle overbodige spullen het huis uit krijgt. Elke week nemen we een andere ruimte onder handen. Deze keer de kinderkamer. Durf jij de uitdaging aan? In 6 weken naar een opgeruimd huis! Het kan echt! #opruimen #organiseren #ontspullen #kinderkamer

illustratie credits: © Can Stock Photo Inc. / lenm

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...