In 6 wkn je huis op orde: de bergruimte

Ja, het is de laatste week van de opruimactie! Je bent er bijna! Inmiddels heb je de slag al aardig te pakken. Als het goed is, heb je je huis al flink onder handen genomen. Deze stappen hebben hebben we de afgelopen week al allemaal doorlopen:

bergruimte opruimen

 

De bergruimte opruimen doe je zo:

Deze week is de laatste van de grote opruimactie. Het doel? Je bergruimte oftewel zolder, berging of schuur aanpakken. Dit doen we bewust als laatste. Het is met opruimen namelijk beter om te beginnen op de plekken waar je het meeste komt. En waar de rommel dus het meeste stoort.

De bergruimte is de ruimte waar je vaak het minst vaak komt. Het is dus ook een ruimte waar je de meeste spullen even neerlegt als je niet weet wat je ermee moet. Deze week gaan we daar mee aan de slag.

Wat heb je nodig?

 • Stofzuiger.
 • Vuilniszak.
 • Een grote doos of mand.
 • Sopje.
 • Doos voor chemisch afval.

Zolder

 • Vaak staan er op zolder spullen die je al jaren niet meer aangeraakt hebt. Maar ook spullen met een verhaal of herinnering.  Neem daarom voor elk gezinslid een doos of grote mand en gebruik die voor de spullen die je graag wil bewaren. Kijk kritisch naar je spullen die een verhaal of herinnering hebben.
 • Krijg je er een fijn gevoel van als je er naar kijkt?
 • Bewaar je het voor je kinderen of eventuele kleinkinderen? Bedenk dan of het over een aantal jaren nog bruikbaar is.
 • Van knutselwerkjes kun je een foto maken. Die zou je later kunnen bundelen in een fotoalbum. Dit kun je ook doen met kindertekeningen. De allermooiste zou je kunnen bewaren in een bewaarmap. Voor elk kind één.

Per zone opruimen: op zolder, in de schuur of berging

Werk op de zolder, schuur of berging weer van plank naar plank of hoek voor hoek. Veel spullen staan te verstoffen op bergplekken. Kijk ook hier kritisch naar:

 • Bepaal of je het nog gebruikt.
 • Bepaal of het nog heel is.
 • Bepaal of je er nog blij van wordt.
 • Bepaal of het item terughoort op die plek of ergens anders heen moet.

Je gebruikt een aparte doos voor al het chemisch afval en voor de verfresten. Deze zet je na het opruimen meteen in je auto zodat je ze weg kunt brengen naar de Milieustraat. Ook ander afval uit de opbergplek kan daar het beste naartoe gebracht worden.
Dit is ook het moment om al je werkspullen te controleren en schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan tuingereedschap. Vaak staan in deze ruimtes grote spullen en is het meer sjouwwerk. Hou daar van te voren rekening of vraag hulp. Het is echt niet erg om af en toe hulp te vragen voor een grote klus. Bovendien is het gezelliger!
Yes! Het is gelukt, vanaf nu kun jij ook opgeruimd leven! Geniet ervan!

Volgende week leert professional organizer Lianne hoe je je huis opgeruimd houdt.

lianne helder in huis

Lianne van den Hombergh

Lianne (moeder van 3) werkt als professional organizer en opvoedcoach en helpt druk bezette gezinnen om het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding.

Ze houdt zelf niet van poetsen en is er door jarenlang combineren van werk en een druk gezin een kei in geworden om dit zo efficiënt mogelijk te doen.

illustratie credits: © Can Stock Photo Inc. / lenm

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle, Opvoeden

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...