Wat doe je met alle spullen van je kind?

Je bent dol op je kind. Elk kunstwerk dat mee naar huis komt uit school is mooi. Dat vindt in ieder geval je kind. Dus die tekening mag niet weg. Net zoals dat kleiwerkje, knutselwerkje, kleurplaat en verjaardagskroon.

En zo langzamerhand slibt je huis dicht. Want op school wordt productie gedraaid. Thuis gaat die productie gewoon verder. Daarnaast groeien je kinderen razendsnel uit hun kleren, past dat lieve rompertje al heel snel niet meer en de eerste schoentjes zijn ook al te klein. Ze verdienen een strikdiploma, pietendiploma en een zwemdiploma. Maar waar ga jij al die spullen van je kind laten?!

stapel tekeningen

Wat en hoe bewaar je de spullen van je kind?

  1. Zorg voor een plek in huis waar je de mooiste tekeningen kunt ophangen. Een deur, koelkast etc. Maar houd het bij die ene plek. Is die vol, en komt er wat nieuws dan kan de ‘collectie’ wisselen. Op zoek naar inspiratie? We hebben al heel veel leuke ideeën verzameld.

  1. Zorg voor een plek in huis waar je knutselwerkjes kunt uit stallen. Ook hier houd je het bij die ene afgebakende plek. Vol is weer wisselen van kunstwerkjes.

  2. Maak een foto van het kunstwerk dat weggaat. Zo bewaar je het, maar neemt het geen ruimte in. Je zou er voor kunnen kiezen na elk schooljaar de foto’s in een plakboek o.i.d. te doen.

  1. Geef elk kind een mooie doos. In die doos mogen ze tekeningen e.d. doen die ze echt willen bewaren. Is die doos vol? Dan zullen ze weer kritisch moeten kijken naar wat er in die doos zit. Echt, dit kunnen kinderen. Eventueel met hulp, lukt het ze om een keuze te maken in wat moet blijven en wat niet.

  1. Maak voor jezelf ook een doos per kind. Hierin stop je de spulletjes met emotionele waarde zoals het eerste pakje, bijzonder kadootje, dekentje, alles wat jij graag wilt bewaren. Maar houd ook jezelf aan die limiet van een doos. (over de grootte van de doos heb ik niets gezegd 😉 ) Behalve een doos, kun je ook denken aan een diy tijdcapsule voor later.

Je kunt niet alles bewaren, hoe jammer je dat nu misschien vindt. Soms denk je misschien al, dat is leuk voor eventuele kleinkinderen, maar de kleertjes van nu worden dan echt niet meer gebruikt. Sommig speelgoed is wel leuk om te bewaren, denk aan lego of een kwalitatief goed houten poppenhuis. Maar beperk jezelf in de hoeveelheid!

Iets weggooien kan echt geen kwaad. De liefde voor je kind wordt daardoor niet minder!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...