Zo wordt samen eten pas écht gezellig

De meesten van ons vinden het fijn om met het hele gezin aan tafel te eten. In theorie dan. Want in de praktijk is het soms net een beetje minder gezellig dan je je had voorgenomen. Tafelmanieren worden als belangrijk gezien, maar het aanleren daarvan vraagt soms nogal wat van ouders. En van kinderen. Hoe hou je het dan leuk aan tafel? Probeer deze 10 tips!

De meesten van ons vinden het fijn om met het hele gezin aan tafel te eten. In theorie dan. Want in de praktijk is het soms net een beetje minder gezellig dan je je had voorgenomen. Tafelmanieren worden als belangrijk gezien, maar het aanleren daarvan vraagt soms nogal wat van ouders. En van kinderen. Hoe hou je het dan leuk aan tafel?

Lianne van Hombergh (moeder van 3) werkt als professional organizer en opvoedcoach en helpt druk bezette gezinnen om het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Ze geeft ons vandaag tips hoe je het samen eten in je dagelijkse leven leuk en gezellig houdt.

samen eten gezellig houden TIPS

Zo zorg je ervoor dat het aan tafel gezellig is én dat je kinderen eten:

#1 Geen stress – Zorg ervoor dat je zelf niet gestrest bent over de voorbereiding van het eten.

>> Lees  tips om een gezonde maaltijd op tafel te zetten zonder stress hoe je dat het beste kunt doen.

#2 Tafel Tijd – Houd rekening met de leeftijd van je kinderen. Een peuter een uur aan tafel laten zitten is vrijwel onmogelijk. Het eten in 10 minuten op krijgen is ook voor vrijwel elk kind onmogelijk. Bedenk hoeveel tijd jouw kind nodig heeft om het eten op te krijgen. En bedenk hoe lang jij vindt dat je kind rustig aan tafel zou moeten kunnen zitten, rekening houdend met zijn of haar leeftijd. Meestal is 20 tot 30 minuten genoeg tijd om te eten en aan tafel te zitten.

#3 Regelmaat – Zorg voor regelmaat. Eet rond dezelfde tijden, en op dezelfde plek (bij voorkeur aan tafel). Hierdoor leert een kind dat eten in het dagelijkse patroon hoort en onderdeel is van de dag.

#4 Aankondigen – Baalt je kind dat hij/zij aan tafel moet komen terwijl hij/zij net lekker aan het spelen is? Als je kookt weet je meestal wel hoe lang het nog duurt voordat het eten klaar is. Geef je kind een kwartier voor het eten en 5 minuten voor het eten door hoe lang het nog duurt voor jullie aan tafel gaan.

#5 Direct beginnen – Zorg dat jij alles klaar hebt voordat je kinderen aan tafel zitten. Zet alles alvast op tafel. Daardoor heb je tijd om je kind goed aan tafel te krijgen en kunnen jullie snel beginnen met eten.

#6 Geen afleiding – Zorg ervoor dat afleiding uit de buurt is, zoals speelgoed en de televisie. Dus ook telefoons.. je moet natuurlijk wel zelf het goede voorbeeld (blijven) geven!

#7 Tafelmanieren – Vind je regels nodig tijdens het eten? Beperk ze dan tot 2 of drie. En formuleer ze positief. Door te benoemen wat je wel wilt zien aan tafel leg je de focus op het goede gedrag. Bijvoorbeeld: netjes door eten, hierin zit al netjes, dus met mes en vork, en dooreten dus zonder treuzelen.

#8 Consequenties – Als je regels nodig vindt, bepaal dan ook de consequenties als de regels niet opgevolgd worden en bespreek die ook met je kind.

#9 Wat is het doel? – Bepaal wat je zelf belangrijk vindt, is eten een moment van gezellig samen zijn en je kind te laten ervaren dat eten fijn is. Of vind je het vooral belangrijk dat je kind kost wat kost alles opeet?

#10 Kind bepaald – Bedenk goed dat een kind, hoe klein ook, eten als een van de weinige middelen heeft om druk uit te oefenen op zijn ouders. Jij kan namelijk heel veel voor je kind bepalen, maar eten opeten zal hij/zij zelf moeten doen. Je zult zien hoe meer druk er op het opeten van eten komt, hoe moeilijker je kind gaat doen.

 

Met deze tips zal het vast en zeker moeten lukken om met meer plezier aan tafel te gaan, maak er een gezellig moment van!

PRAAT MEE ! >> Heb jij ook een goede tip die bij jullie werkt? Deel hem hieronder of op Facebook!

[ssba]
Posted in: Opvoeden, Algemeen, Food

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...