Tips om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, zonder stress!

De een haat het, de ander vindt het heerlijk: koken. Het moet elke dag. Ook als je na een lange dag werken thuiskomt en de kinderen jengelend aan je benen hangen. Misschien vind jij het heerlijk en draai je je hand er niet voor om. Houden zo! Maar mocht jij het net als ik best lastig vinden om elke dag iets gezonds op tafel zetten, dan zijn hier een aantal tips die je kunnen helpen.

gezond eten zonder stress

Zonder stress een gezonde maaltijd op tafel zetten doe je zo:

#1 Het begint met plannen. Ga de dag voordat je boodschappen doet even zitten met pen en papier en eventueel wat recepten of kookboeken. Maak je boodschappenlijstje aan de hand van recepten. En plan dus voor een hele week je gerechten. En dan ga je nu zeggen: ‘maar ik weet toch niet waar ik op woensdag zin in heb!’ Dat klopt, maar als je voor een week maaltijden hebt gepland, betekent niet dat je ze ook in die volgorde moet opeten.

Het voordeel hiervan is dat je niet op de dag zelf moet gaan nadenken over wat je wilt eten, en je niet steeds dezelfde gerechten maakt.

#2 Beperk je boodschapmomenten. Nu je boodschappenbriefje klaar is, kun je de volgende dag de boodschappen gaan halen. Je hebt dan in een keer wat werk, maar de andere dagen hoef je in principe niet meer naar de winkel. Hooguit voor de laatste verse groenten. Reken maar eens uit hoeveel tijd het scheelt om in plaats van dagelijkse nadenken over je eten en boodschappen doen of één keer nadenken en één keer boodschappen doen.

#3 Kook in grotere hoeveelheden. Zo kun je de pastasaus makkelijk invriezen en op een andere dag weer eten. Ook groenten. Heb je teveel gesneden, vries ze in en maak er later soep van.

#4 Denk vooruit. Ben je aan het koken en weet je dat je de volgende dag weinig tijd hebt? Kook dan ook alvast voor de volgende dag nu je toch in de keuken staat. Als je  bezig bent met aardappels schillen voor de stamppot, kun je er net zo makkelijk wat extra schillen om de volgende dag te bakken.

#5 Gebruik je vriezer. Heb je kleine beetjes fruit, saus of kruiden over? Vries ze in in ijsblokvormpjes. Zo heb je makkelijke kleine porties, die je weer door een ander gerecht kunt doen.

#6 Experimenteer alleen als je tijd hebt. Wil je niet elke dag hetzelfde eten, experimenteer met nieuwe gerechten op de dagen dat je tijd hebt. Zo voorkom je dat je na een drukke dag in de keuken staat, gestrest iets nieuws uitprobeert en je gezin daarna doodleuk zegt het niet lekker te vinden.

Met deze tips moet het je lukken om te variëren in je maaltijden zonder daarvoor heel veel tijd kwijt te zijn.

Smakelijk eten!

Heb jij ook nog tips voor gezond eten zonder stress? Deel ze hieronder bij de reacties.

[ssba]
Posted in: Opvoeden, Algemeen, Food

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...