By 15 januari 2015 Read More →

5 Tips voor een oergezond lichaam

In het begin van het jaar worden we overspoeld met gezondheidstips. We willen allemaal het jaar goed beginnen en we starten met diëten, sporten of stoppen met roken. Hoe weet je nu wat goed voor jou is? Yvonne van Stigt geeft vijf tips om weer oergezond te worden.

5 oergezond tips om weer gezond te worden

Oergezond Tip 1 – Jij bent uniek!

Wat goed is voor jou hoeft niet goed te zijn voor een ander. Ga daarom ontdekken wat bij je past. Voel wat het met je doet als je je voeding aanpast, of welke sport bij je past.

Oergezond Tip 2 – Verander niet alles tegelijk, maar neem kleine stapjes.

Voeding, beweging en stressmanagement zijn de zaken die je zelf kunt aanpakken. Neem de tijd om te ontdekken wat bij je past en ervaar de verschillen. Je wordt niet gezond in een maand tijd, daar heb je langer voor nodig.

Oergezond Tip 3 – Heeft jouw lichaam wel of geen vlees nodig of doet jouw lichaam het beter op vis?

Vegetarisch zijn kan voor sommige mensen niet goed uitpakken. Hoe moeilijk zij het ook vinden om dierlijke producten te eten, zij doen het lichamelijk beter met vlees. Als je goed naar je lichaam luistert weet je snel genoeg waar jouw lichaam baat bij heeft. Eet je geen vlees? Zorg dan wel voor voldoende vitamine B12, én voldoende eiwitten.

Oergezond Tip 4 – Voorkom een eiwittekort

Een eiwittekort herken je aan voortijdige rimpels in je huid, maar ook aan een te hoog stressniveau, zelfs met depressieve buien. Zorg daarom dat je extra eiwitten eet, vooral tijdens stressvolle periodes. Eiwitten vind je niet alleen in vlees en vis, ook eieren, zuivelproducten, bonen, en hennepzaad bevatten veel eiwitten.

Oergezond Tip 5 – Drink voldoende

Drink je voldoende? Als je te weinig drinkt, kan je huid uitdrogen. Daarom hoor je vaak het advies dat je drie liter water per dag moet drinken. Klopt dat? Nee hoor, dat is best veel. Met twee liter op een dag heb je meestal wel genoeg, tenzij je erg veel transpireert. Ga je meer drinken, dan spoel je belangrijke mineralen weg en dat is zonde.

Jouw lichaam heeft baat bij minder drinkmomenten op een dag, waarin je grotere hoeveelheden water drinkt. De hele dag kleine slokjes is minder handig. Ons lichaam is gemaakt om af en toe even bij te tanken. Zeg nou zelf, de oermens liep toch ook niet de hele dag aan een flesje te lurken?

> Lees ook: Meer water drinken is één van mijn goede voornemens

Oergezond: appels uit de oven

Naast deze 5 oergezond tips schreef Yvonne van Stigt ook nog een heerlijk recept voor je, welke natuurlijk perfect past binnen je nieuwe gezondere levensstijl. In plaats van jezelf verwennen met een gebakje kiezen we voor een gezonde en overheerlijke variant.

gezonde appels uit de oven

Voor 6 oergezonde appels uit de oven heb je nodig:

  • 6 goudreinetten
  • 75 g amandelmeel
  • 100 g rozijnen
  • klein beetje honing
  • klontje roomboter
  • kaneel

Bereiding:

Verwarm de oven op 150-175 graden. Schil de appels en boor met een appelboor het klokhuis eruit. Zet de appels rechtop in een ovenschaal en vul de uitgeboorde klokhuisgaten op met rozijnen en amandelmeel. Druk de vulling stevig aan en schenk op iedere appel een halve theelepel honing. Bestrooi ze met kaneel en leg op elke appel een klein klontje roomboter. Laat de appels ongeveer een kwartiertje poffen in de hete oven. Laat ze niet te lang in de oven staan, want dan ‘ontploffen’ de appels (en heb je appelmoes). Lekker in plaats van een gebakje!

 

Yvonne van stight Yvonne van Stigtwww.oerslank.nuYvonne van Stigt is master in de klinische Psycho Neuro Immunologie. Zij geeft les, en schrijft boeken over gezondheid gebaseerd op de evolutionaire geneeskunde. Haar kookboeken zijn inmiddels bestsellers. Het laatste boek, De oerspronkelijke keuken, bevat vier verschillende soorten oervoedingsrecepten, zodat je kunt ontdekken welke soort oervoeding bij jou past.

Yvonne schreef tevens De oergezonde lunchtrommel

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!