By 6 oktober 2016 Read More →

Je kind leren programmeren was nog nooit zo makkelijk

Elk kind kan leren programmeren. Echt waar. Koop het boek Scratch jr. en zet de app op je tablet. Je zult zien: binnen tien minuten heb jij iets geprogrammeerd en kun je met je kinderen aan de slag. Wedden dat ze het net zo leuk vinden als jij?

Programmeren is hot. Op steeds meer scholen wordt er aandacht aan geschonken. En ook voor thuis zijn er talloze apps of programma’s om met jonge kinderen aan de slag te gaan. Voor programmeren hoef je niet eens een computer te hebben. Als je je kind wilt laten zien hoe computers denken kun je ook samen eens kijken naar dit filmpje van een leraar die zijn klas leert programmeren door een boterham met pindakaas te smeren.

> Lees ook: Maak van je banaan een toetsenbord

Scratch jr.

Scratch Jr. is een boek waarmee kinderen van 5 tot 7 jaar op visuele wijze kunnen leren programmeren. Het boek is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Maar je kunt ook prima aan de slag met Scratch jr. met een bijdehand kind van 4 jaar of met een kind van 8 jaar dat nog nooit heeft geprogrammeerd. Het is een afgeleide van het al langer bestaande boek Scratch, voor kinderen vanaf 9 jaar.

Test, test, test

Natuurlijk hebben we Scratch jr. zelf even laten testen door ons eigen proefkonijn. Binnen drie minuten was het eerste zelfgemaakte project een feit. Na een half uur stond er een compleet verhaal met audio, beweging en een zelf ontworpen figuur. Eerlijk is eerlijk, de tester was al 8 jaar, maar had nog nooit eerder iets met Scratch gedaan. Razend enthousiast.

‘En? Wat is leuker…Scratch of Minecraft?’ Daar moest hij lang over denken. “Minecraft. Maar dat is toch heel anders!”

> Lees ook: Minecraft perikelen

Tips

Op de website van Scratch jr. vind je tips om ermee aan de slag te gaan. De website is wel in het Engels. Boek uit en wil je kind meer? Laat ze dan aan de slag gaan met Scratch.

Scratch boeken

Scratch jr boek (Nederlands), Marina Umaschi Bers Mitchel Resnick, Uitgever: Nieuwezijds B.V., 18,95 euro

Programmeren met Scratch, Marina Umaschi Bers Mitchel Resnick, Uitgever: Nieuwezijds B.V., 22,95 euro

Leren programmeren is hot! Wil jouw kind leren programmeren? Lees dan dit artikel van Patsboem! over de boeken van Scratch. Voor kinderen v.a. 5 jaar.

 

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Digi, Trend

Auteur:

De superhelden van Patsboem! maken educatief materiaal voor kinderen. Informatie uitdagend, aantrekkelijk en begrijpelijk maken zodat kinderen op een leuke manier leren, dat is hun kracht. Annemiek, Liesbeth en Juul laten je graag zien welke educatieve dingen je thuis samen met je kind kunt doen. Van apps tot apparaatjes, van knutsels tot handige oefenhulpjes.