By 10 september 2014 Read More →

Regenboogschuim maken doe je zo

Na het rommelige spel met koffie, heb ik deze keer een schoon spelidee, namelijk het spelen met regenboogschuim! Dit spelidee is heel simpel, maar bijna alle kinderen vinden het leuk. Doordat je kleurtjes aan het schuim toevoegt wordt het spel extra bijzonder!

regenboog schuim maken

Hoe maak je regenboogschuim?
Het is echt heel eenvoudig, je neemt een flinke scheut afwasmiddel en een klein beetje water. Vervolgens pak je een mixer en mix je dit mengsel even. Er ontstaat nu een grote berg schuim. Als laatste laat je wat druppels voedingskleurstof op het schuim vallen en het schuim is klaar voor gebruik! (Als je geen voedingskleurstof in huis hebt, kun je ook andere dunne verf gebruiken, zoals ecoline of plakkaatverf aangelengd met water, zorg er wel voor dat je verf veel kleur heeft, anders zijn de kleuren op het schuim bijna niet te zien.)

Tijdens het spelen vermengen de kleuren zich door het schuim, wat een mooi effect geeft. Daarnaast voelt het schuim lekker aan en heb je door het afwasmiddel ook een prettige geur. Drie zintuigen die geprikkeld worden, heel sensopathisch! Dit spel is heel geschikt voor kinderen die nog niet zo vaak sensopathisch gespeeld hebben. Ook kinderen die al snel dingen vies vinden zullen dit spel waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Water en/of schuim associëren we met “schoon” en de drempel om met dit materiaal te spelen is veel lager dan met “vieze” dingen zoals verf, zand of klei.

Het is leuk om het schuim eerst met de handen te verkennen en de kleuren te mengen. Daarna kun je speelgoed of kookgerei aan het spel toevoegen zodat je kind er ook echt mee kan spelen. Als je je kind eerst met alleen het schuim laat spelen en pas daarna dingetjes aan het spel toevoegt, zal je kind ook langer met het schuim spelen. Je maakt zo een opbouw in het spel waardoor je meer uit het spel haalt van je kind dan wanneer je direct alle spullen zou geven. Je kunt je kind kommetjes en lepels te geven zodat het kan koken met het schuim, maar ook autootjes of plastic speelfiguren (poppetjes of dieren) zijn erg leuke toevoegingen.

Veel speelplezier!

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Sharon Vleugel is schrijfster, pedagogisch medewerkster kinderafdeling ziekenhuis, leerkracht en blogger op spelspeelspelen.nl. Ze heeft een grote voorliefde voor sensopathisch spel en schrijft al haar ideeën hierover op. Theorie, maar vooral ook veel spelideeën om lekker te spelen, rommelen, knoeien en leren! Spelen met zand, water, klei, verf, scheerschuim en nog veel meer! Sharon woont samen met haar man, peuter (2012) en baby'tje (2014) in Zeeland.