By 25 juli 2014 Read More →

Spelen met koffie

Dit Sensopathisch Spel vraag even wat voorbereiding, maar kost je verder niets. Wel zou ik je aanraden om dit spel buiten te doen, zodat je minder rommel hebt om na het spelen op te ruimen. Daarnaast geurt de koffie best sterk en is het daarom ook fijn om dit spel buiten te doen. 
Verzamel een aantal dagen lang de koffieprut die in je gebruikte koffiefilter, koffieapparaat of koffiepads zit. Doe dit in een open bak zodat het goed kan drogen. Heb je een mooie hoeveelheid en is de prut goed opgedroogd? Dan wordt het tijd om lekker te gaan spelen!

sensopathisch materiaal koffie

De koffie kun je op verschillende manier aanbieden. Ik heb ervoor gekozen om er kopjes, schoteltjes en lepeltjes aan toe te voegen, zodat mijn dochtertje zelf kopjes ‘koffie’ kon maken. Ik heb haar ook niet alleen koffieprut gegeven, maar ook een schaaltje met koffiebonen, een schaaltje met een beetje suiker en een schaaltje met twee theezakjes. Het is erg leuk om eerst aan alle materialen te ruiken en eventueel te voelen.

Spelen met Koffie Sensopathisch spel

Vervolgens laat je je kind lekker aan de slag gaan met alle spulletjes. Bij ons ontstonden er al snel mooie kopjes koffie en thee, waarvoor er veel geschept, geroerd, geroerd en geschonken moest worden. Mijn dochter vond het ook erg leuk om de kopjes op een schoteltje met een speelgoed koekje erbij aan iedereen aan te bieden, zelfs aan de kat. Ze was ruim anderhalf uur druk bezig. Op een gegeven moment ging ze de koffieboontjes tussen de koffie en suiker uitpeuteren om deze in een van de kommetjes te doen, ook was het heel interessant om de twee theezakjes open te mogen maken om te kijken, voelen en ruiken wat daar nu eigenlijk in zat.

sensopathisch spel koffie spelen

Je kunt natuurlijk ook nog water toevoegen aan dit spel om het koffiezetten nog echter te maken, maar reken dan ook op meer rommel en vlekken in de kleding van je kind. Voor mijn nog maar tweejarige dochtertje heb ik hier niet voor gekozen, voor haar was dit spel al heel leuk en leerzaam, ze vraagt op dit moment ieder dag wanneer ze weer met koffie mag spelen…

Nog meer Sensopathisch Spel Ideeën:

  • Als jouw kind minder heeft met het doen alsof je kookt, kan het ook heel leuk zijn om de koffieprut in een grote bak aan te bieden met daarbij wat bouwautootjes, zoals een kiepwagen en een graafmachine.
  • Of voeg aan de grote bak geen autootjes toe, maar potjes, een plantenschepje en wat kunstbloemetjes.

Veel speelplezier!

TIP: Na het spelen kun je de koffieprut gewoon de tuin in vegen, goed voor de grond en het houdt slakken weg!

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Sharon Vleugel is schrijfster, pedagogisch medewerkster kinderafdeling ziekenhuis, leerkracht en blogger op spelspeelspelen.nl. Ze heeft een grote voorliefde voor sensopathisch spel en schrijft al haar ideeën hierover op. Theorie, maar vooral ook veel spelideeën om lekker te spelen, rommelen, knoeien en leren! Spelen met zand, water, klei, verf, scheerschuim en nog veel meer! Sharon woont samen met haar man, peuter (2012) en baby'tje (2014) in Zeeland.