By 23 januari 2016 Read More →

4 Baby- en bevallingsverhalen die je wél had willen weten

“Nou, dat had je me best van tevoren kunnen vertellen”,  vond mijn pas bevallen vriendin toen we het over tepelkloven hadden. Ik wilde natuurlijk best al mijn baby- en bevallingsverhalen vertellen, maar ik wilde haar ook niet van haar roze wolk jagen. “Oh wat fijn dat ze zo goed aan de borst drinkt. Nou, pas maar op hoor. Voor je het weet moet je in een washandje bijten, omdat het aanleggen zo zeer doet door die tepelkloven.”

Maar goed, u vraagt, wij draaien. Vier dingen die je vriendinnen je zouden moeten vertellen voor de bevalling.

Baby- en bevallingsverhalen die geen sprookje zijn

1.Aambeien doen pijn
Ja, ik dacht ik gooi hem er gelijk maar in. Nee, niet álle vrouwen krijgen ze, net als dat er vrouwen schijnen te zijn die geen striae-souvenirs hebben overgehouden aan de zwangerschap. Maar veel vrouwen krijgen ze (de aambeien dus, de striae ook trouwens) en ze doen mothertrucking pijn. Heb ik gehoord. Van een kennis.

Heeft te maken met weeën, persdrang en druk. Mocht je ongeschonden door de bevalling gekomen zijn, dan kun je ze tijdens het herstellen ook nog oplopen. Hoe het precies komt is nogal medisch, maar je kunt het voorkomen door te zorgen dat je stoelgang zacht blijft. Doe er je voordeel mee. En de tip van de week (van die kennis): Wees niet eigenwijs en haal tegelijk met je kraamverband en die vier miljoen hydrofiele luiers, hallo nesteldrang, ook gelijk een tube curanol. You can thank me later!

2. Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf
Op Instagram zie je foto’s voorbij komen van moeders in lange witte jurken met bloemenkransen in het haar, die zittend in een bloemenveld bij ondergaande zon hun kinderen sereen voeden.

vrouw borstvoeding bloemen, bevallingsverhalen

Zo zag het er bij mij thuis niet altijd uit. Het leek vaker op de lancering van een hippe ontwerper bij de H&M: to-ta-le chaos! Peuter die dan plassen moet. Melkvlekken in je shirt die je vervolgens maar uitdoet zodat je rustig kunt voeden en dat dan natuurlijk nét de postbode aanbelt om een pakje te bezorgen. En je dan ook nog met je net schone sokken in de kattekots gaat staan. Dat zeg maar.

Vooral bij de eerste is het vaak een beetje zoeken. Welke houding werkt, hoe stop je het lekken van de andere borst (hallo strandlaken) en hoe krijg je de baby aan de borst zonder dat je zijn snoetje vol melk sproeit (hallo overproductie)? In de categorie ironisch. Hoe bizar is het dat je eindelijk de felbegeerde volle boezem hebt, maar dat ze kneiterhard aanvoelen en kneiterzeer doen (hallo stuwing). Maar uiteindelijk, na al dat gesodemieter komt het moment dat je hup je baby aan de borst legt, terwijl je de was aan het opvouwen bent en het gras maait. Oefening baart (lol) kunst. Of een fles geeft. Ook helemaal goed.

3. Het is oké om nee te zeggen tegen visite
En om ze te vragen hun handen te wassen voor ze de baby vasthouden. Je voelt je misschien verplicht om je collega’s uit te nodigen, of je denkt dat het handig is om mensen in de kraamweek uit te nodigen omdat de Kraamengel er dan nog is. En dat mag natuurlijk allemaal, maar het hoeft niet. Als jij en je niet-bevallen wederhelft met wallen onder je ogen lopen waar de H.M.S. Amsterdam zonder moeite zou kunnen aanleggen en je gaat van voeding naar voeding dan is het prima als je reageert met: “Hé, wat leuk dat je wil langs komen. Vandaag/deze week/2016/deze eeuw komt niet zo goed uit. Ik app je eventjes voor een nieuwe afspraak”. Echt, een baby is niet binnen twee weken over de houdbaarheidsdatum.

Lees ook: kraamvisiteregels die iedereen moet kennen

4. Smeer ’s ochtends je lunch
“Huh? Maar ik ben toch de hele dag thuis?”, hoor ik je denken. Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat je de tijd hebt voor luxe-activiteiten als plassen, eten of douchen. Tenminste, niet zodra de Kraamengel weg is en de kraamman weer aan het werk. Toen mijn zus belde – tijdens die eerste week dat ik alleen was met de Baby- kwam ze niet meer bij van het lachen toen ik bekende dat ik niet eens tijd had om eventjes rustig een broodje te eten.

Nu ik twee kindjes heb snap ik ook bij Gucci niet waar ik het dan zo druk mee had, maar toen had ik het heul druk. Met voeden, in slaap wiegen, samen in het grote bed in slaap vallen, foto’s maken (prioriteiten) en weer voeden. Ik had het druk.

(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Manon de Jong (32) is net bevallen van haar 2e kindje. Ze vindt het heerlijk om te schrijven over haar lieve, stoere dochter, frisse nieuwe baby zoon en lesgeven aan opgeschoten pubers, megahandige pins en niet-zo-handige-pins, pogingen om haar huishouden te organiseren (HA!) en andere leuke dingen die ze tegenkomt.