Kraamvisite regels die iedereen moet kennen

Ja moet je horen, je kunt niet zomaar tegen de buurvrouw zeggen: “Hartstikke leuk dat u langs wilt komen, maar we zijn allemaal helemaal afgedraaid, volgens mij bent u verkouden dus laten we het bezoek een weekje of twee uitstellen.”

Daarom deze kraamvisiteregels, de do’s en don’ts van kraamvisite, hoef je niet zelf na te denken hoe je de boodschap diplomatiek kunt overbrengen.

And you’re welcome.

kraamvisite regels

DO – Kraamvisite regels

#1 Bellen/appen van tevoren.
Als je geen berichtje terug krijgt of als ze niet opnemen’, komt het niet uit. Klinkt vrij eenvoudig, maar je zal niet de eerste zijn die tijdens de check van de verloskundige (“Oh, die 82 hechtingen beginnen mooi te helen”) komt binnenstappen.

#2 Blijf thuis als je ziek bent.
For the love of Chocolate, doe het de Kraamfamilie niet aan. Net waar je op zit te wachten als je een pasgeboren kindje hebt. Diarree en hartstochtelijk overgeven, lekker ook voor je hechtingen enzo.

#3 Besteed ook een beetje aandacht aan de Kraamvrouw- en man.
Tuurlijk, er ligt nu een schattig baby’tje in de wieg en de Kraamvrouw heeft haar shining moment gehad tijdens de zwangerschap, maar een “Hallo” voor je de wieg induikt is wel het minimum. Vergeet ook niet eventueel oudere kindjes die zomaar ineens hun plekje in de spotlight moeten afstaan (ik zou zeggen delen, maar dat is een beetje een misrepresentatie van de werkelijkheid).

#4 Geef de borst voedende Kraamvrouw een beetje ruimte.
De meeste mama’s zijn wel een beetje over hun schaamte heen na de bevallingservaring. “Oh, een stagiair? Ja hoor, prima” of “Een uitzonderlijke ruptuur die de collega’s moeten zien? Eh ja, nee dat is prima.” Maar het zorgt toch vaak voor een beetje een ongemakkelijk moment: “Ik zal de baby eventjes voeden.” Sommige moeders halen de borst tevoorschijn en leggen de baby aan zonder zelfs maar hun verhaal te onderbreken, terwijl andere moeders hele toeren uithalen om te voorkomen dat je blote borst ziet. Beide prima, volg de aanwijzingen en het voorbeeld van de moeder en dan kan je bijna niet fout gaan. Tenzij je binnenkomt terwijl de Kraamvrouw aan het voeden is en je er heen loopt om de baby te aaien terwijl hij aan de borst ligt. Ook al zit er een baby tussen, het is nog steeds iemands borst. Geen geaai aan de borst a.u.b. Tenzij je de Kraamman bent. Alhoewel, dan ook niet.

DON’T – Kraamvisite regels

#5 Haal niet op eigen initiatief de baby uit de wieg/armen van de ouders.
Ik kan natuurlijk niet voor alle ouders spreken, maar ik ben niet zo van het baby delen. Niet omdat ik de visite niet lief vind, maar omdat ik na een bevalling last heb van het “mama beer” syndroom. Ik weet niet of je weleens geprobeerd hebt om de baby’s van een zilverruggorilla/grizzlybeer te aaien 3 dagen na de geboorte, maar dat is niet aan te raden als je gesteld bent op je ledematen. Ik heb een beetje dezelfde blik in mijn ogen de eerste week, al laat ik mijn hoektanden niet zien. Meestal.

#6 Hete dranken drinken terwijl je de baby vasthoudt.
Lieve visite, niet doen. Ik ben weleens op kraamvisite geweest bij een moeder die het prima vond om haar baby’tje een beetje te delen met de visite (bless her heart) en dat de kraamvisite tijdens het luisteren naar het bevallingsverhaal reikt naar het kopje verse thee dat op tafel staat. Echt, blinde paniek in de ogen van de moeder. “Ze zal toch niet… Oh god. Ze pakt de thee. Maar ze heeft de baby vast.” De moeder werpt ondertussen een wanhopige blik op de Kraamman die zich nergens van bewust is en keurig de beschuit met muisjes uitdeelt. Niet doen mensen, niet doen. Je kunt als Kraamfamilie overigens ook alleen koude dranken serveren, heb je er helemaal geen trammelant van.

#7 Druk niet op rode knopjes.
Je kent die verhalen wel waar je achteraf echt keihard om kunt lachen, maar die op het moment suprême wat minder zijn, dit is er zo eentje. Tevens ook onderdeel én bijna-hoogtepunt van mijn eigen bevallingsverhaal. Maar goed. Op ziekenhuisbedden zit een rode hendel aan de onderkant, die zit daar zodat ze in een klap het bed horizontaal kunnen maken wanneer de patiënt gereanimeerd moet worden. Je voelt hem al aankomen.
De dag na mijn keizersnede lag ik met Kersverse Baby trots in bed te kletsen met de kraamvisite, Kraamman aan mijn zijde, toen ik ineens uit het niets met baby en al horizontaal lag. Achterover. Zonder waarschuwing. Gestrekt. Het bezoek snakte gelijktijdig naar adem terwijl ik verbaasd onderzocht of mijn onderlijf nog aan mijn bovenlijf vast zat (dat zat het) en of ik uit mijn hechtingen gescheurd was (dat was niet zo). Gelukkig viel het met de pijn heel erg mee, maar een aanrader was het niet. Al is het wel een mooi verhaal om te vertellen… later als de verantwoordelijke zelf ooit kindjes krijgt.

[ssba]
Posted in: Zwanger en Baby, Thema

Auteur:

Manon de Jong (32) is net bevallen van haar 2e kindje. Ze vindt het heerlijk om te schrijven over haar lieve, stoere dochter, frisse nieuwe baby zoon en lesgeven aan opgeschoten pubers, megahandige pins en niet-zo-handige-pins, pogingen om haar huishouden te organiseren (HA!) en andere leuke dingen die ze tegenkomt.