By 8 september 2015 Read More →

Wat je kunt leren van je kraamtijd

De eerste ochtend dat mijn kraamhulp aanbelde vroeg zij aan mij of de kraamvrouw soms nog in bed lag! Het was 08.00 uur ’s-ochtends en ik stond aangekleed en in de make-up aan de deur. Toen zij doorkreeg dat ik degene was die een dag ervoor een bijna 9 ponder op de wereld had gezet, verzocht zij me vriendelijk doch dringend om plaats te nemen in mijn bed.

Tja wist ik veel. Het was mijn eerste baby en ik liep over van de adrenaline. Het leek mij vreemd om nog in bed te liggen wanneer de kraamhulp haar werkdag begon.
Ik moest haar plechtig beloven om het rustig aan te doen. Dat deed ik. Al was ik de daaropvolgende ochtend ook gewoon weer om 08.00 uur beneden. Om haar een plezier te doen vertrok ik dan na het ontbijt naar mijn slaapkamer om daar dan op bed te liggen. Ik vond het nogal overtrokken, maar goed.

>> LEES OOK: Op kraamvisite: hoe heurt dat eigenlijk?

Een fantastische week volgde. Ik zat op een grote roze wolk en ik kon uren doorbrengen met alleen maar turen naar dat rozige hoopje in dat wiegje.
Gretig slurpte ik alle informatie op die de kraamhulp mij vertelde. Leergierig was ik en ik vond het fantastisch om de mama te zijn van dat kleine ( nou ja klein…) hulpeloze wezentje. Soms kwamen de muren wel op me af daar boven op die slaapkamer…

Na een week was ik er klaar voor. Ik kon het wel alleen. Hoewel de kraamhulp heel lief was en zeer kundig, was ik ook wel klaar met het aanhoren van haar getetter. Haar laatste werkdag heb ik haar dan ook “vrij “ gegeven. Tot groot ongenoegen van mijn man; we betaalden er immers voor, maar ik was blij met de rust in huis. Tijd om weer alles zelf te doen.

leren van je kraamtijd

Tweede kraamtijd
Twee jaar later volgde mijn tweede kraamtijd. Nu was ik natuurlijk al een ervaren moeder. De hele zwangerschap ervaar je anders bij een tweede keer. En ook de kraamweek ging ik heel anders tegemoet.

Blijf zolang mogelijk in bed liggen!!! Werd mij door andere moeders om mij heen in mijn oor gefluisterd. Het kon immers zomaar eens de laatste keer zijn!

Hoewel ik ook ditmaal weer totaal betoverd was door de aanblik van het allermooiste kindje dat ik ooit gezien had, kwam ook al heel snel het besef dat dit waarschijnlijk mijn allerlaatste kraamweek zou zijn. Dus ik besloot er heel hard van gaan te genieten! Ook ditmaal had ik weer een hele lieve kraamhulp. Ook zeer kundig en ook van haar ontving ik weer de nodige tips. En zij was zo rustig, dat het hele huis rustig was en dat zelfs mijn drukke peuter onder haar aanwezigheid een stuk stiller was. Ik genoot van de bordjes met fruit, de heerlijke sapjes en de geur van de schone was! En kwamen die eerste keer de muren nog op mij af en wilde ik al snel weer aan de slag. Nu amuseerde ik mij prima boven op mijn bed. Het had van mij wel drie weken mogen duren.

Zo nu en dan informeerde manlief voorzichtig wanneer ik weer eens uit mijn bed zou komen… Als de kraamtijd voorbij is antwoordde ik dan!

>> LEES OOK: Kraamvisite regels die iedereen moet kennen

Leren van je kraamtijd

Je beseft het je niet meteen, maar het is natuurlijk wel zo. Die kleine baby wordt zo snel groot. En zo’n eerste week komt nooit meer terug.
Dus lieve, zelfstandige, werkende, altijd bezig zijnde mama’s, mag ik je een advies geven…
Ga je het nog meemaken de kraamtijd? Blijf in bed!! Zo lang mogelijk. Neem het er lekker van. Je hoeft niet altijd die power vrouw te zijn. Wees een keer afhankelijk en geniet van je baby en de bordjes fruit. Blijf in dat bed en snuffel aan je baby. Neem ieder detail in je op zodat je het nooit meer zal vergeten.

En laat verder de boel de boel.

Kun je na een week weer de regie overnemen en vol energie je gezin draaiende houden.

Hoe heb je jouw kraamtijd ervaren?

[ssba]

3 Comments on "Wat je kunt leren van je kraamtijd"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Linda de Bruijn schreef:

  Ik ben 16 september uitgerekend van ons eerste wondertje … Bedankt voor de tip, al zal dat voor mij ook erg moeilijk zijn ?

  • Rachel Finkenflugel-Creugers schreef:

   Probeer er aan toe te geven Linda. Zo,n week komt echt nooit meer terug!!! Geniet er van en veel geluk. Rachel

 2. truusje schreef:

  vol energie de regie weer overnemen?? Wauw besef je wel dat jij een droom-kraambed hebt (gehad)? Niet iedereen springt gelijk weer rond…ik KON niet eens lopen die eerste week, laat staan amper in en uit bed komen, ha ha. Ook na de kraamweek was het (tergend) langzaam opkrabbelen qua energie-niveau…en dan vond ik nog dat het allemaal heel voorspoedig ging 😉

Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Rachèl is getrouwd en mama van een peuter en een kleuter. Ze is werkzaam als doktersassistente. Lees meer >>