Tips voor vliegen met peuter en/of kleuter

In het jaar voordat Job leerplichtig werd, besloten we met z’n drietjes een verre reis te maken. Nog één keer buiten de schoolvakanties om. De westkust van de Verenigde Staten stond al heel lang op onze bucketlist. Dus dat werd het vakantiedoel! Zoonlief was in auto’s een gemakkelijke reiziger, dus tegen het vliegtuig zag ik niet echt op. Ja, het was een lange vlucht, maar goed voorbereid moest dat ongetwijfeld goed komen. Van vrienden met meer vliegreiservaring, kreeg ik deze tips. En die werkten goed. Ik deel ze dan ook graag met jullie. 

Ga je met de auto op vakantie? Lees dan ons artikel ‘we zijn er bijna! 10 tips voor meer gezelligheid op de achterbank’. 

Tips voor vliegen met peuters en/of kleuters

 1. Als je kind voor het eerst vliegt, leg dan steeds uit wat er gaat gebeuren. Dat koffers moeten worden afgegeven, omdat ze door iemand anders in het vliegtuig worden gedaan. Dat je je schoenen moet uittrekken voordat je het vliegtuig ingaat. Dat je in het vliegtuig ook met een riem om moet zitten.
 2. Een simpele tip, maar eentje die nog weleens vergeten wordt: zorg ervoor dat je je spullen voor je kind in één tas bij de hand hebt. Denk aan vochtige doekjes, eten, drinkbeker, drinken (diksap kan ook prima in een klein plastic flesje in je handbagage), knuffel (!), speelgoed (geluidloos graag!), je tablet en wellicht ook nog wel luiers en verschoondoekjes. Niks zo irritant voor medereizigers als jij steeds in het gangpad staat te graaien, omdat je je spullen in drie verschillende tassen hebt zitten. Bovendien is het ook voor je kind veel rustiger. En hoeft er niet gewacht te worden op eten als het lampje ‘riemen vast’ brandt.
 3. Cadeautjes! Deze werkt bij ons perfect in de auto en ook in het vliegtuig. Pak kleine cadeautjes in die je je kind ieder uur geeft. Een klein kleurboekje, potloden, een flipperspelletje, een autootje enzovoorts. Het moet klein zijn, niet duur én hij of zij moet er mee kunnen spelen op de stoel of het stoeltafeltje.
 4. Neem snacks mee die wat bewerkelijker zijn voor je kind. Rozijntjes, gedroogde cranberries, kokosblokjes: dingen die klein zijn en zoet. Houd je kind langer bezig dan een koekje. 😉 Lees dit artikel ook eens met tips voor snacks onderweg.
 5. Bij het stijgen en dalen, kan je kind last krijgen van de oren. Zorg voor wat drinken (eventueel in fles of tuitbeker), een lolly of voor wat oudere kinderen kauwgum. Neem in plaats van een frisse smaak een fruitige kauwgumsmaak. Of gebruik vanaf 3 jaar oordoppen. De oordoppen van bijvoorbeeld Alpine hebben filters waarmee de drukregulatie in het oor wordt verbeterd waardoor oorpijn voorkomen wordt. Bovendien kan je kind ook lekker rustig slapen in het vliegtuig met oordoppen in.
 6. Als je met je partner vliegt, zet je kind dan tussen jullie in. Kun je de zorg verdelen en afwisselen. Kun je ook nog even je boek lezen, een film kijken of gewoon even lekker je ogen dicht doen. Voor jullie beiden is dat net zo relaxt. En bovendien kan je kind (als dat lukt) dan over dwars liggen met slapen.
 7. Zet van tevoren een aantal filmpjes op je tablet die je kind leuk vindt. Hetzelfde geldt voor wat spelletjes. Tip? Spelletjes die je op de vliegtuigmodus kan zetten. Een koptelefoon is ook handig. Denk ook even aan de begrenzing van het volume op je ipad. Je zal niet de eerste zijn waar het kind per ongeluk en onbewust (bijna) een gehoorbeschadiging oploopt.
 8. Voor kleintjes is lang stil zitten echt lastig. Loop dus op langere vluchten ook rustig een stukje door het gangpad met je kind.
 9. Het kan zowel koud als warm zijn in het vliegtuig. Zorg dus voor laagjes voor je kind. Een (dun) eigen fleecedekentje meenemen, is altijd lekker. Voor langere vluchten zijn slofjes ook lekker! Kunnen de schoenen ook lekker uit.
 10. Als je kind een eigen stoel heeft, is een stoelverhoger meenemen in het vliegtuig erg praktisch. Je kind zit net wat hoger, zodat hij ook door de raampjes kan kijken. En bovendien hoef je die ook niet te huren als je een auto huurt. Scheelt je nodige geld. Bovendien hebben we weleens een erg ranzige autostoel meegekregen. Je zou er spontaan smetvrees van krijgen.
 11. De beste tip die wij, achteraf gezien, kregen, was het meenemen van de buggy. Job zat er thuis bijna niet meer in. Na een reis (met tussenstop) van in totaal 14 uur, viel hij 2 uur voor aankomst toch in slaap. En toen moesten we -zelf ook moe- nog langs de douane, de koffers ophalen en op zoek naar de taxistandplaats. Ik was zó blij met de buggy!! De rest van de vakantie heeft de buggy ongebruikt achterin de huurauto gelegen, maar who cares!

Fijne vliegreis!

Heb jij nog goede tips? Vermeld ze op Facebook. Dan vullen we het artikel aan met jullie tips!

tips vliegen peuter, tips vliegen kleuter

(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Peuter, Er op uit

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.