By 27 juni 2015 Read More →

Het is vakantie: relax!

Of je nu een weekendje weg gaat of vier weken, het maakt met kinderen niet veel uit. De inpakstress is even groot, de kinderen zijn van tevoren even druk en er is altijd even dat moment dat je je afvraagt waarom je dit ook al weer wilde. Vakantiehectiek is er altijd maar het wordt flink minder als je de voorbereidingen treft met KISS in je achterhoofd: Keep It Simple Stupid. Hou het lekker simpel, dan is je vakantie een stuk relaxter.

Pas KISS als eerste toe op je bestemming. Waarom helemaal naar een strand op Bali gaan als je ook naar Zeeland, Texel, of Frankrijk kan? Strand is strand en ook in Bali regent het (flink ook, trouwens). Een bestemming dichtbij is KISS-proof vanwege het vervoer. Veertien uur met gillende kinderen in een kleine ruimte met honderden andere passagiers op tien kilometer hoogte doet wat met ieders stressniveau. Niet doen dus. Natuurlijk kan een paar uur in een auto zitten ook stressvol zijn als kinderen zich gaan vervelen, maar er zijn in ieder geval geen medepassagiers om rekening mee te houden.

Ook inpakken kan volgens de KISS gedachte. Laat zo veel mogelijk thuis. Maak niet een maand van te voren ellenlange lijstjes met wat je nog moet kopen om er vervolgens achter te komen dat het niet in de koffers past. Neem alleen wat schone kleren, tandenborstels, zeep, een paar boeken en spelletjes mee. Iets vergeten? Geen paniek. Tenzij je gaat wildkamperen op de Noordpool, kan je alles overal kopen. Nee, hagelslag niet inderdaad. Maar doe eens gek, eet tijdens je vakantie eens wat anders! Goed voor de culturele en culinaire beleving.

>> LEES OOK: 10 tips voor meer gezelligheid op de achterbank

Maak het jezelf ook eens makkelijk met regeltjes. Natuurlijk wil je niet dat kinderen op vakantie alles doen wat je verboden hebt, maar het is vakantie! Ook jij doet dingen die je thuis niet doet. IJsjes eten, eindeloos winkelen, om vier uur een wijntje. Laat die kinderen dan toch. Accepteer dat alles tijdens de vakantie even anders is en maak je pas bij thuiskomst weer druk (of niet, nog beter) over waar de schoenen opgeruimd moeten worden. En hoewel je het jezelf zo makkelijk mogelijk moet maken, hoeven ze heus niet de hele tijd achter de iPad. Maar hé, als het echt niet meer gaat, doe het dan een dagje lekker wel.

>> LEES OOK: 5 redenen voor een iPad off-day

Accepteer tot slot dat kinderen zich altijd een keer gaan vervelen en (hoe groot de zongarantie ook is) er altijd een regenbui zal zijn. Denk op die momenten aan KISS en maak het jezelf makkelijk. Ga picknicken in de huiskamer, ren in die zwembroek buiten door de regen, en laat de kinderen zelf een keer koken (hou het adres van het dichtstbijzijnde frietkot bij de hand). Geniet van de chaos, daar is het vakantie voor!

 

Rivka de  gastblogger moodkidsJonge

Rivka de Jonge

Overdag werkt Rivka als communicatieadviseur filmproducties en huisstijl bij gemeente Rotterdam.

’s Avonds is ze schrijver en illustrator en is ze druk in de weer met wol en stof. Opgegroeid in de tropen woont ze nu met haar vriend, hun zoon Polle (juli 2013) en dochter Jule (mei 2015) op een prachtige plek aan de Rotterdamse Maas.

Rivkadejonge.com

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!