By 8 mei 2015 Read More →

Zindelijk worden: antwoord op al je vragen

Het is zover; jij hebt genoeg van de luiers en vindt je dreumes of peuter groot genoeg om te plassen en poepen op het potje of wc. De meeste ouders gaan met zindelijk worden eerst voor het leren plassen en dan pas voor poepen. Dat lijkt logisch, toch is een poep gemakkelijker te voelen en los te laten dan een plas en kan dus eerder resultaat geven. 😉

Wanneer, hoe, wat?

Vaak vragen ouders mij wanneer en hoe ze moeten beginnen en wat de beste manier is. Lieve ouders, daar kan ik kort over zijn; de beste manier is díe manier die bij jou als ouder, bij jouw kind en in jullie leven en tempo past. Want jouw kind is uniek. Jij als ouder, bent dé beste kenner van je eigen kind. Hou dat voor ogen.

Let op! Dit beïnvloedt de zindelijkheid

Er is wel een aantal omstandigheden die het zindelijk worden, kunnen beïnvloeden. Het is handig om die te weten voordat je begint. Dit om frustraties bij jou als ouder, maar vooral bij je kind te voorkomen.

#De rijping van het lichaam van je kind. Werkt alles zoals het moet? Voelt en herkent je kind de aandrang, herken jij dit bij je kind en kan je kind plas en poep even ophouden?

#Het karakter van je kind. Elk kind is uniek, het ene kind kan gemakkelijk loslaten, werkt mee en past zich aan. Het andere kind houdt angstvallig vast, is koppig en wil alles op eigen tempo doen.

#De wil. Dat jij het wil, is wel duidelijk. Stoppen met hoge kosten en gedoe van luiers en de schoolgang. Maar of het kind wil, hangt af van jouw uitleg, geduld en positiviteit.

#Het geduld en tijd van jou. Heb jij geduld en tijd voor het tempo van jouw kind? Realiseer je, je dat de eerste weken ongelukjes de normaalste zaak van de wereld zijn? Het kost tijd, energie, aandacht en structuur om dit nieuwe gedrag aan te leren.

Ben je er klaar voor?

Okay, jullie zijn er klaar voor. En dan? Je treft voorbereidingen. Samen met je kind een potje/wc-brilverkleiner en veel onderbroekjes kopen. Ondergetekende is fan van het potje-to-go met plastic zakjes waarin de plas stolt. Superhandig voor onderweg. En hang direct onze plas beloningskaart op!

 

LEES HIER: Poepluier? Knijp nooit je neus dicht!

 

Let it go!

Leg je kind uit hoe het lichaam werkt, geef het goede voorbeeld en neem je kind mee naar de wc als jij moet. Zet je kind eerst na het eten en vervolgens op andere vaste tijden een paar minuten op het potje. Prijs je kind voor het zitten en niet alleen voor resultaat. Maak het gezellig, blijf bij je kind, zing een liedje of lees wat voor. Heb geduld en zit op je gemak.

Als je je geluk hebt, komen er een paar druppels of klein poepje. Reageer rustig positief, zodat je kind de volgende keer als het niet lukt, niet erg teleurgesteld raakt. Wat je thuis kan, kan je ook buitenshuis met het potje-to-go en veel onderbroeken in je tas. Zo leert je kind dat plassen/poepen op de pot/wc de gewoonste zaak van de wereld is.

Het duurt meestal een paar weken (indicatie), voordat je kind het potje/wc plassen/poepen door heeft. Ongelukjes zijn heel normaal, die horen bij het leerproces van zindelijk worden. Reageer daar rustig op (boos, verdrietig, teleurgesteld, ongeduldig zijn, dat alles is een no-go!). Zo wordt zindelijk maken niet als dwang of als moeten ervaren. LET IT GO, LET IT GO!

Zindelijk worden met een app

Computeren, apps, tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken uit het huidige leven van het (jonge) kind. Helemaal niet gek dus om kinderen via de SuperPoeper app informatie aan te bieden over een -soms moeilijk bespreekbaar- onderwerp, poepen en poepproblemen. Op een moderne en voor het kind vertrouwde manier, kan het kind samen met ouders/opvoeders of professionals op een gemakkelijke manier met humor, van alles te weten komen over poeppraat, poeppret en poepproblemen om uiteindelijk zelf een superpoeper te worden met een poepplan. Via Facebook gaven we eerder al een aantal apps weg en de ervaringen zijn erg positief!

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Hadassa Voet is integratief kindertherapeut en moeder van vier volwassen kinderen (3 dochters, 1 zoon) en sinds 2012 trotse (oppas)oma van een kleindochter en kleinzoon. Lees meer >>