By 30 juli 2020 Read More →

Duurzaam is leuk!

Je kind het belang van duurzaamheid bijbrengen, kan een uitdaging zijn. Hoewel we er in de maatschappij veel mee bezig zijn, is het ook goed om actief je kind ‘groen’ op te voeden, zodat duurzaamheid voor hem de normaalste zaak van de wereld wordt. Groene activiteiten kunnen bovendien hartstikke leuk zijn en hoeven helemaal niet veel te kosten.

Ben jij benieuwd hoe jij je zoon of dochter een leuke en duurzame kindertijd kunt bezorgen? Wij geven je wat tips!

Limiteer beeldschermtijd

Steeds meer kinderen leven hun leven achter een scherm. Ze verplaatsen zich van hun smartphone-scherm naar het tv-scherm om vervolgens via de computer en de tablet weer terug te komen op hun smartphone. Op deze manier gaat eigenlijk het grootste deel van mogelijke speeltijd aan hen voorbij en bovendien is het ook niet bepaald goedkoop. Nu kost een gadget opladen niet veel, zeker niet als je goedkope energie geleverd krijgt, maar dag in dag uit alle gadgets opladen is ook niet gratis. Dan hebben we het nog niet eens over de kosten van de aankoop, want je kind heeft natuurlijk het liefst ieder jaar een nieuwe telefoon of tablet.

Ook dragen al die schermen niet bij aan een duurzame wereld. Hoewel het misschien relatief duurzamer is om het nieuws of een verhaal op je tablet te lezen dan in een krant of een boek, zou ons leven er waarschijnlijk een stuk duurzamer uitzien zonder de productie van al die apparaten. Wil je je kind toch wat langer achter de tv zetten? Zet dan een leuke natuurdocumentaire op die geschikt is voor kinderen, bezoek Freek Vonks YouTube-kanaal waar hij biologieles geeft of zet een film op met een mooie boodschap, zoals Happy feet, Rio 2 of Police Patrol.

Leuke, goedkope duurzame(re) bezigheden

Er zijn zat leuke activiteiten te verzinnen die je samen met je kind kan doen. Wat dacht je bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de kinderboerderij? Kinderen vinden dit vaak helemaal geweldig en het kan nog leerzaam zijn ook. Maak eens een quiz voor je kind met dierenvragen. Hoeveel tanden heeft een konijn? Hoeveel magen heeft een koe? Zo wordt je kind een echte dierenexpert!

Daarnaast zijn er tal van leuke buitenspelletjes die je kind met de buurkinderen kan spelen. Voor leuke activiteiten hoef je het huis niet eens per se uit. Je kunt thuis lekker aan het knutselen slaan door met toiletrollen, flessendoppen, verpakkingsdozen en nog meer materialen iets moois te maken! Met wat oudere kinderen kun je wat ingewikkeldere projecten aangaan, zoals het maken van een insectenhotel of een vogelhuisje. Ligt koken en bakken meer in het straatje van je kind? Probeer dan eens veganistische cakerecepten uit!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>