Kompasvinder: verhelderend spel voor vragen uit je leven

Het is iedere keer weer een verrassing voor me hoe je met spellen verdieping kan geven aan gesprekken, samenkomsten, groepssessies en individuele ontmoetingen. Met je eigen kind of zoals ik, met een kind dat je coacht. Een heel fijn nieuw spel is Kompasvinder, van de makers van Schatgravers, een spel dat ik al eerder op MoodKids heb besproken en dat door veel kindercoaches intensief wordt gebruikt in hun praktijk. Ook van leerkrachten en ouders hoor ik er enthousiaste verhalen over.

kompasvinder, spel voor levensvragen, koerskaarten

Levensvragen beantwoorden

De eerste keer dat ik de mooie doos met prachtig geïllustreerde kaarten [door Studio Formo, die ook voor ons als eens moederdagposters en vaderdagposters ontwierp] te voorschijn haalde en het spel speelde, was in een weekend met een groep vriendinnen. Een aantal van hen was op een cruciaal punt in hun leven aangekomen waarin grote beslissingen voor de toekomst gemaakt moesten worden ofwel zingeving gevonden moest worden. De kaarten en de gesprekken gaven een verdieping aan ons weekend en de gesprekken die we al gevoerd hadden. Vizierkaarten zoals rustpunt, avontuur, loslaten, groei, aandacht et cetera gaven een goede gelegenheid om uit te zoeken waarmee je bezig was of wat je wilde gaan onderzoeken.

Nadenken over de koers die je wilt gaan varen (of al vaart) en het uitleggen aan een ander werkt verhelderend en gaat makkelijk met het spel Kompasvinder.

Ieder van ons zocht drie kaarten uit en legde uit wat de kaarten voor haar betekenden. De anderen stelden vragen en met het vervolg, het zoeken van koerskaarten zoals: “Je kan niet alles en dat hoeft ook niet” of “Met volle angst vooruit” of “Je vergroot je wereld door jezelf uit te dagen”, kon ieder zich een beeld vormen van hoe je verder kon gaan op de “ontdekkingsreis” die zingeving zoeken en beslissingen nemen toch is. Als afsluiter gaven we elkaar een koerskaart waarvan wij dachten dat die bij de ander paste.

Kompasvinder met jongeren gebruiken

In mijn praktijk heb ik met verschillende jongvolwassenen die (toevallig allemaal) in hun leven op een punt waren waarbij de veilige weg verlaten moest worden en een nieuw avontuur, van een nieuwe opleiding zoeken of op reis gaan en jezelf vinden, voor hen lag. De kaarten gaven inzicht in de dingen die ze al aan het uitzoeken waren of wisten, maar als je het zo voor je zag, meer verankerd werden. Als extra is het leuk om de expeditievragen te gebruiken zoals: “Waar ben je nog nieuwsgierig naar komende week?” of “Wat heb je vandaag gedaan dat goed voor je is?”

Sowieso zijn die vragen handig om te stellen in je praktijk, thuis of op school, of aan tafel bijvoorbeeld kan het aanleiding zijn voor een gesprek: “Welk lied raakt je en hoe komt dat?” of “Waar zou je een gewoonte van willen maken?” Leuk toch? Ook zinvol voor een gezinsvergadering!

 

Nadenken over de koers die je wilt gaan varen

Op een zondag speelde ik Kompasvinder met mijn man en zoons van 23 en 26 die er eerst geen zin in hadden, want ze zijn allergisch voor hun coachmoeder en bang dat we dan weer “geforceerd ingewikkelde gesprekken moeten gaan voeren”.  😉 Maar toen ik benadrukte dat ze me echt heel erg hielpen met mijn blog over dit spel, gingen ze overstag en vonden ze het uiteindelijk ook leuk en nuttig. Ook voor hen gold dat nadenken over de koers die je wil gaan varen of die je al vaart en het uitleggen aan een ander, verhelderend werkte. Zo kan je het spel in veel situaties gebruiken en als kennismaking bij een studiedag of workshop, kan het ook leuk en interessant zijn.

Kompasvinder is voor 14+ en ik ben helemaal verkocht!

Bestel hier

Kompasvinder Een richtinggevend, rakend en verhelderend kaartspel – Greetje Welten en Matty v/d Rijzen – 39,95 euro

www.kompasvinder.com en www.mattyengreetje.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.