Wat zou jij doen? Televisietip voor tieners

Vorige week keken Job en ik samen Wat zou jij doen?, een nieuwe documentaire serie bij Zapp op NPO3. Het verraste mij positief, dus deel graag deze tip met je. In elke aflevering van Wat zou jij doen? vertelt een kind over zijn of haar dilemma.

In de aflevering die wij al hebben gekeken staat Ellen centraal. Een meisje die vermoedt dat haar overgroot opa eenzaam is na het overlijden van zijn vrouw. Ellen vraagt zich af of ze dit met hem moet bespreken of niet. Een panel van twaalf kinderen uit Nederland bekijkt de verhalen, geeft commentaar en draagt oplossingen aan? Wat vinden zij? En nog veel interessanter: wat zou jij doen? Zo is deze documentaire-serie een prima uitgangspunt om echt te praten en filosoferen met je kind.

Eerlijk is eerlijk, Job was van tevoren niet zo te porren om deze serie te kijken. Liever kijkt hij YouTube filmpjes en speelt hij met de Xbox. Maar na enige ‘dwang’ zaten we samen op de bank en zat hij er al snel in. Hij vond bijvoorbeeld dat Ellen er wel met haar opa over moest praten, omdat ‘ze het dan kwijt was en dat haar opa dat vast wel zou begrijpen’. Ook trok hij parallellen met de situatie met mijn ouders. Die mij dan weer ontroerden. Zo leidde een tv-programma van 15 minuten in een fijn gesprek samen. Morgenavond kijken we dus naar deel 3.

Filosoferen met kinderen

Op veel scholen wordt steeds meer aandacht besteed aan filosofie. Op Job’s school gebeurt dat ook. Hij vertelt er regelmatig over en vindt het een erg leuk onderdeel van school. Kinderen (vanaf 6 jaar) kunnen vaak prima filosoferen. Het doel van filsoferen is leren om vragen te stellen. Daar word je slim van. Bovendien zijn kritisch en creatief denken vaardigheden die steeds belangrijker worden in onze samenleving.

Soms is het best lastig om een écht gesprek met je kind te voeren. Dus niet het gesprek waar je kind antwoorden geeft op directe, open of gesloten vragen, maar echt samen praten. Dit tv-programma kan een mooie aanleiding zijn. Tip: naast elkaar zitten (op de bank voor de tv of in de auto) werkt vaak beter. Kinderen vinden het niet altijd fijn om je in de ogen te kijken als ze met je aan het praten zijn. Meer tips over filosoferen met kinderen vind je in onderstaande artikelen.

Wat zou jij doen?

Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige (en toch ook herkenbare) dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. In elke aflevering van Wat zou jij doen?  vertelt een kind in een korte documentaire over zijn of haar dilemma. Enkele van de onderwerpen die aan bod komen zijn liefde, vriendschap, scheiding, veganisme en identiteit. Het panel kijkt mee, geeft commentaar en draagt oplossingen aan. Wat vinden zij? En wat zou jij doen?

Tv-tip: wat zou jij doen? Documentaire serie op NPO3.

De dilemma’s

De serie is al gestart op 1 september, maar die kun je natuurlijk nog terugkijken. Elke aflevering staat op zichzelf, dus nu instappen kan ook nog prima. Een kort overzicht van de dilemma’s:

  • 1 september: Fynn doet zowel judo als voetbal op topniveau. Hij moet een keuze maken.
  • 8 september: Ellen vermoedt dat haar overgroot opa eenzaam is na het overlijden van zijn vrouw. Moet zij dit met hem bespreken of juist niet?
  • 15 september: Aniek reist tussen haar gescheiden ouders heen en weer. Op de ‘wisseldag’ wil Aniek noch haar vader noch haar moeder kwetsen. Hoe dit aan te pakken?
  • 22 september: Isaac wil graag veganist worden, maar hij loopt tegen veel praktische problemen aan.
  • 29 september: Yarin weet niet of ze verkering moet vragen aan haar vakantievriendje.
  • 6 oktober: Julian en Constantijn groeien op met een gehandicapte zus. De twee vrolijke broers zijn jonge mantelzorgers. Dit brengt hen soms in gênante situaties waarvan ze niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan.
  • 13 oktober: Finn wil graag in meisjeskleding lopen, maar hij is bang om gepest te worden. Hoe kan hij het beste reageren?
  • 20 oktober: Elske heeft twee bff’s (best friends for ever), maar één van deze vriendinnen weet niet dat er nog een concurrent is.
  • 27 oktober: Fayah heeft al twee keer verkering gehad maar dat werd niet prettig beëindigd. Ze vraagt zich af of ze ooit nog wel verkering wil.
  • 3 november: Jismy’s allerbeste vriend is verhuisd en hij mist hem heel erg. Hoe kan hij ervoor zorgen dat de vriendschap toch blijft bestaan?
Wat zou jij doen? Elke zondag om 19.20 uur op NPO3
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Digi, Trend

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.