By 29 augustus 2016 Read More →

Van vragen stellen word je slimmer! Leer creatief denken.

Bij het woord filosoferen wordt niet bij iedereen meteen de enthousiasme-knop ingedrukt. Toch is het veel leuker dan je kunt vermoeden. Je hoeft je niet te verdiepen in Plato of Descartes om te kunnen filosoferen. Kinderen kunnen het trouwens vaak beter dan volwassenen!

Kritisch denken

Op veel scholen staat filosoferen steeds vaker op het rooster. Het doel hiervan is dat kinderen leren om (héél veel) vragen te stellen. Want door het stellen van vragen word je slim. Kritisch denken en creatief denken is een vaardigheid die we kinderen in deze tijd graag leren. Geloof je zomaar alles wat je ziet en hoort? Wat is waar? En heeft de juf of meester het eigenlijk altijd wel bij het rechte eind?

Als je thuis met je kinderen gaat filosoferen, kom je erachter dat je er zelf ook nog veel van kunt leren.

> Lees ook: Praten met je kind

Creatief denken met denkdobbelen

Wij zijn fan van Filosovaardig. Fabien, eigenaresse van Filosovaardig,  bedenkt materialen om mee te filosoferen die zowel thuis als op school kunnen worden gebruikt. Deze spellen zorgen ervoor dat filosoferen echt tof is om te doen. Het laatste spel dat op de markt is gekomen heet Denkdobbelen. Dit is een bordspel waarmee je filosofische vragen, verhalen en zelfs gedichten kunt maken.

Bij het woord filosoferen wordt niet bij iedereen meteen de enthousiasme-knop ingedrukt. Toch is creatief denken met je kind veel leuker dan je vermoedt. Zeker met dit spel. Lees hier meer.

Denkkracht

Het spelbord bestaat uit vier denkwolken waar je verschillende woorden in schrijft. In de spelregels vind je precies wat voor soort woorden dat moeten zijn. Je krijgt dan vragen als: kunnen konijnen iets denken? Of: moeten koningen nooit fietsen? Soms zijn het hele gekke vragen die kunnen leiden tot serieuze vragen. De kaartjes bij het spel helpen daarbij: Hoe weten we of dat waar is? Kun je een voorbeeld geven?

Je zult versteld staan van de denkkracht van je kinderen!

Kijk voor meer informatie op www.filosovaardig.nl

Bij het woord filosoferen wordt niet bij iedereen meteen de enthousiasme-knop ingedrukt. Toch is creatief denken met je kind veel leuker dan je vermoedt. Zeker met dit spel. Lees hier meer.


(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

De superhelden van Patsboem! maken educatief materiaal voor kinderen. Informatie uitdagend, aantrekkelijk en begrijpelijk maken zodat kinderen op een leuke manier leren, dat is hun kracht. Annemiek, Liesbeth en Juul laten je graag zien welke educatieve dingen je thuis samen met je kind kunt doen. Van apps tot apparaatjes, van knutsels tot handige oefenhulpjes.