Praten met je kind

Sommige kinderen praten de oren van je hoofd. En soms kan écht praten met je kind best lastig zijn. Charlotte heeft leuke tips voor een goed gesprek. Lees ze op www.moodkids.nl

Ben jij zo’n ouder die de leukste vragen stelt aan je kind en dan de leukste antwoorden krijgt? Dan hoef je niet verder te lezen…  Maar vind je het soms moeilijk om een écht gesprek te voeren met je kind? En dan doel ik niet op een gesprek waarbij jij de vragen stelt en je kind ja, nee of weet ik niet antwoorden geeft. Hoe pak je dat aan?

Ga eens na welk onderwerp je bij de kop hebt gepakt: volwassenen zijn meestal vooral geïnteresseerd in zaken als gezondheid, vrienden en schoolprestaties, terwijl kinderen vooral willen praten over vrije tijd, hobby’s, vriendschappen, dromen, fantasie en spelletjes.

Sommige kinderen praten de oren van je hoofd. En soms kan écht praten met je kind best lastig zijn. Charlotte heeft leuke tips voor een goed gesprek. Lees ze op www.moodkids.nl

Interessante gespreksonderwerpen

Jonge kinderen praten vooral over wat er nu aan de hand is en hebben niets te melden over normale gebeurtenissen die eerder op de dag plaats vonden. Dus de vraag “Wat heb je vanmorgen gegeten?” zal weinig gespreksstof opleveren. Maar wel gesprekken over:

 • of een plant pijn heeft als hij op de grond valt,
 • of dinosaurussen het koud kunnen hebben,
 • hoe iemand die zijn sleutel kwijt is die zou kunnen terugvinden,
 • op welke plek de nieuwe televisie het best kan komen te staan.

Met wat oudere kinderen kan je goed:

 • moppen tappen, raadsels opgeven.
 • fantaseren waar je naartoe zou kunnen gaan met de trein.
 • hoe een sprookjesbos er uitziet
 • of hoe het zou zijn als je op de maan zou kunnen lopen.

Praten met je kind: geschikte gelegenheid

De beste gesprekken vinden plaats in een vertrouwde, informele en prettige omgeving. Bijvoorbeeld:

 • Lekker op de bank met een kop thee,
 • of samen spelend op de grond.
 • Tijdens een autorit of een wandeling.
 • Wat bij mijn zoon helpt is lekker zijn voeten masseren en dan kletsen.
 • Of samen aan het fornuis. Dat doe ik in mijn praktijk: samen bakken en dan over van alles en nog wat praten. Zoals met de jongen wiens vader was overleden. Toen we samen stonden te koken kwamen de verhalen over zijn vader los, die ook zo van koken had gehouden. Heel ontroerend.

Naast elkaar staan of zitten, in plaats van tegenover elkaar, werkt beter. Kinderen vinden het vaak niet zo fijn om je in de ogen te kijken als ze met je aan het praten zijn. De boodschap:”kijk me aan als ik met je praat!” Heeft dan niet zoveel zin, integendeel, dat maakt dat ze zich moeilijker uiten. Hecht daar dus niet zoveel belang aan, laat ze maar lekker wegkijken!

Leuke spelletjes

De filosofiejuf heeft een leuk boek en spelletjes ontwikkeld die je kan gebruiken om een verrassend gesprek met je kind te hebben.

Sommige kinderen praten de oren van je hoofd. En soms kan écht praten met je kind best lastig zijn. Charlotte heeft leuke tips voor een goed gesprek. Lees ze op www.moodkids.nl

(links) Boek: Kan niet bestaat niet – verhalen en gedichten om mee te filosoferen met kinderen vanaf vier jaar.

(rechtsboven) Spelletje: Praatplaatjes – om te filosoferen met jonge kinderen

(linksonder) Spelletje: Praatprikkels – 50 filosofische vragen voor kinderen

Je kan het boekje en de spelletjes thuis en op school gebruiken. Ik gebruik de Praatprikkels met kinderen in mijn praktijk, als tussendoortje om hun hersens te prikkelen en te ontspannen met een paar verrassende vragen. Bijvoorbeeld: hebben dieren humor? Bestaat een mier nog als hij is opgegeten? Hoe weet je zeker dat je nu wakker bent? Kun je op school vrij zijn? Moet je altijd je mening zeggen?Op de achterkant van de kaartjes staan dan doorvraagvragen zoals: bestaat daar een regel voor? Zou het ook anders kunnen zitten? Is dat altijd zo?

Leuke vragen toch? En zulke vragen staan er nog veel meer op de Praatprikkelkaartjes.

Bij de Praatplaatjes worden verschillende werkvormen gebruikt die allemaal duidelijk worden uitgelegd en heel makkelijk te gebruiken zijn met kleuters. Probeer het maar eens! Je zal zien dat je leuke gesprekken gaat hebben met je kind.

Meer informatie: www.defilosofiejuf.nl

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.