By 17 januari 2019 Read More →

Wat je wel moet je doen als je kleuter een driftbui krijgt + gratis download

Een planbord voor het gezin? Of liever één voor je kinderen? Met dit gratis planbord geef je je kinderen meer structuur en inzicht ten aanzien van de weekplanning.

Ik schreef al eerder over mijn briesende kleuter. De kleuter die soms het stoom uit zijn oren krijgt, wanneer de dingen niet gaan zoals ze moeten gaan.

Ik schreef over wat je zeker niet moet doen als je kleuter een driftbui krijgt. Niet boos worden bijvoorbeeld. Ik betrapte mijzelf erop dat ik dat wel deed. In ’the heat of the moment’ weliswaar, maar goed te praten valt het niet. Wat moet je dan wel doen als je kleuter een driftbui krijgt?

Ik ben geen supermom

Het gaat mij aan het hart als ons kleine mannetje razend door de kamer dendert, echt. Ik wou dat ik in mijn vingers kon knippen om hem in één keer uit een driftbui te halen. Over die magische krachten beschik ik helaas niet. Ik ben nou eenmaal geen supermom en imperfectie is mijn ‘middle name‘. Daarom ging ik op onderzoek uit naar wat je moet doen als je kleuter een driftbui krijgt.

Wat je wel moet je doen als je kleuter een driftbui krijgt

Allereerst zocht ik op hoe het komt dat kleuterlief steeds boos wordt. Want ontploffen, doet hij vast niet zomaar. Dit schijnt te komen door het onvermogen van een kleuter om vooruit te kijken. Wat er in de (nabije) toekomst gaat gebeuren, is voor een kleuter onvoorspelbaar. Dit maakt onzeker en soms zelfs boos. Die onzekerheid moeten wij als ouders dus zien weg te nemen. Aha.

  1. Biedt overzicht en structuur
  2. Wees duidelijk en consequent
  3. Blijf kalm

Het blijven open deuren

Als ik heel eerlijk ben, zijn ook dit behoorlijk open deuren. Net zoals bij ‘wat je vooral niet moet doen als je kleuter een driftbui krijgt‘. Stiekem weet ik natuurlijk al lang dat dit het allerbest is. Maar hoe pas je dit nou toe in de praktijk? Hoe doe je dat na een lange dag werken, terwijl je staat te koken, de hond te eten geeft en twee kinderen in bedwang houdt? Hoe?

Door overzicht te bieden en duidelijk te zijn dus (weer aha). Hierdoor maken we de wereld van een kleuter voorspelbaar en de kans op driftbuien kleiner. Ze doen het ook op het KDV en in de kleuterklas. Waarom doen we het eigenlijk niet thuis?

Gratis planbord voor het gezin met dagritmekaartjes

In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’, dacht ik; hé…. ik maak een planbord voor het gezin, voor thuis. Een planbord met een weekplanning met dagritmekaartjes net zoals kleuterlief dat op school heeft. En omdat ik ‘m zo leuk gevonden vind worden, kan jij gratis het planbord en de dagritmekaartjes hier downloaden.

Een planbord voor het gezin? Of liever één voor je kinderen? Met dit gratis planbord geef je je kinderen meer structuur en inzicht ten aanzien van de weekplanning.

Wat heb je nodig:

Hoe maak je het?

Het planbord print je uit op A4 papier. Wil je hem liever iets groter hebben, print hem dan op A3. De dagritmekaartjes print je eveneens uit op A4 papier. De dagritmekaartjes even knippen en dan voorzie je die van een magnetische achtergrond (met zelfklevende magneetjes of magneettape) of je prikt ze met een punaise in het prikbord. 

Een planbord voor het gezin? Of liever één voor je kinderen? Met dit gratis planbord geef je je kinderen meer structuur en inzicht ten aanzien van de weekplanning.

De twee delen van de weekplanning hang je op een magnetisch (white)bord, de koelkastdeur of een prikbord. Easy peasy, je planbord is klaar!

Fingers crossed dat het helpt om weer wat rust in de tent te krijgen.

Een planbord voor het gezin? Of liever één voor je kinderen? Met dit gratis planbord geef je je kinderen meer structuur en inzicht ten aanzien van de weekplanning.

Bekijk ook deze weekbord DIY die we al eerder maakten!

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.