By 29 november 2018 Read More →

Kleuter driftbuien: wat je vooral niet moet doen…

Ik zie het aankomen. De wenkbrauwen van onze kleuter fronzen zich. Hij begint te grommen alsof hij ieder moment zijn prooi kan aanvallen. Als blikken konden doden… ‘Stomme mama’, vervolgens krijg ik een stomp of een schop. Het kan ook zomaar een ander slachtoffer zijn dat ten prooi komt te staan aan de driftbui van onze kleuter.

Toen onze oudste zoon een peuter was, lag hij regelmatig met zichzelf in de clinch. Hij wilde al zoveel, maar het lukte nog niet altijd even goed. Dat kon hem zo boos maken, dat hij figuurlijk ontplofte. Want hoe lief hij het meest van de tijd was, zo driftig kon hij soms worden. En geloof me, een driftige peuter in huis voegt niets toe aan de sfeer.

Macaroni aan het plafond, omdat de pijpjes niet op zijn vork bleven liggen. Woede-uitbarstingen aan tafel, omdat de aardappels de groente raakten… Het zijn zomaar een paar voorbeelden van frustraties die een briesende peuter tot gevolg hadden. Wat kon je eraan doen? Het hoorde bij de ontwikkeling, lieten wij ons wijselijk vertellen. Ik kon onze temperamentvolle peuter wel vier jaar kijken.

Kleuter driftbuien

Toen, na twee lange, slepende jaren werd onze peuter eindelijk een kleuter. Hij mocht naar school. Leerde nieuwe dingen. Hij had het veel te druk om überhaupt ergens frustraties over te ontwikkelen. De peuter driftbuien verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar dit zaligmakende moment was helaas van korte duur.

Onze zoon is nu vier en een half. Een kleuter alom, die soms evolueert tot een tikkende tijdbom. Want die driftbuien zijn verdrievoudigd teruggekomen. Iets simpels als een verkeerd paar sokken kan al zorgen voor kortsluiting. What was I thinking toen ik Spiderman sokken klaarlegde, terwijl hij Superman sokken aan wil…

lees ook: wat doe je als je kind vaak boos is?

Wat je niet moet doen als je kleuter een driftbui krijgt

Het drama dat zich afspeelt tijdens menig supermarktbezoek omdat hij geen roze suikerdonut mag vlak voor het eten… (Ik ben zo’n slechte moeder). Kopjes die van tafel worden gemaaid, omdat ik melk inschonk in plaats van yogidrink. Ik heb er genoeg van. Ik ging op onderzoek uit. Wat moet ik nou vooral niet doen als mijn kleuter een driftbui krijgt? En wat blijkt?

#1 Verlies niet je geduld

#2 Wordt niet boos

#3 Straf niet

Een beetje een open deur als ik het zo teruglees. Want geen van bovenstaande helpt ook maar iets. En geloof me.. ik kan het weten. Het is een beetje als kwaad met kwaad vergelden. Dat dit averechts werkt, weten we natuurlijk allemaal wel. Kalmte kan je redden dus, kan mij redden én onze kleuter.

En hoewel dit makkelijker gezegd is dan gedaan (want ‘in the heat of the moment’ is rationeel denken vaak niet zo voor de hand liggend), ga ik toch mijn stinkende best doen om NIET mijn geduld te verliezen, NIET boos te worden en vooral NIET te straffen.

Herken je de kleuter driftbuien? Wat doe jij of wat doe jij juist niet? Laat het ons weten op Facebook!


(c) Can Stock Photo / TonoBalaguer

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.