By 14 augustus 2016 Read More →

Wat doe je als je kind vaak boos is..

Als kindercoach krijg ik regelmatig kinderen in mijn praktijk die last hebben van boosheid. En ouders die het moeilijk vinden om goed met de boosheid van hun kind om te gaan.

Allereerst ga ik dan kijken – met de woedemeter –  hoe de boosheid verloopt en waar het kind die boosheid voelt. Daarna ga ik met allerlei spelletjes en werkvormen samen met het kind (en de ouders) zorgen dat het op een rustige manier leert reageren op frustratie, tegenslag of wat er onder die boosheid kan zitten.

In mijn boek dat in april is uitgekomen: Hoe houd je het gezellig thuis? 30 manieren om je kind en jezelf op te voeden – laat ik zien hoe je die boosheid en nog veel meer andere dingen thuis kan aanpakken.

 

Voor nu, wil ik ouders wijzen op hele leuke en praktische boeken van Dawn Huebner die in een serie zijn verschenen bij Uitgeverij SWP. Wat kun je doen….als je te snel boos bent, of …als je te vaak moppert, of…als je niet durft te gaan slapen et cetera. Door samen het boek door te nemen, kan je met je kind op een leuke manier de boosheid (of mopperen of slapeloosheid etc) aanpakken.

Is je kind vaak boos?

Boosheid is een normaal, gezond gevoel. Het laat anderen weten dat voor je kind de grens bereikt is. Dat het een situatie niet prettig vindt. Ons lichaam laat ons weten dat er een probleem is. Het geeft ons de energie om fouten weer recht te zetten. Maar de keerzijde is dat boosheid uit de hand kan lopen, dat het onbeheersbaar wordt.

Kinderen hebben vaak het idee dat de boosheid hen overkomt, dat ze er machteloos tegenover staan. Gelukkig is dat niet zo. Iedereen kan leren om zijn boosheid in de hand te houden.

In het boek ‘Wat kun je doen als je te snel boos bent‘ gebruikt de schrijfster een metafoor van een auto en het kind als bestuurder. Als je ervoor kiest om bestuurder te zijn en niet de passagier betekent hett dat jíj de verantwoordelijkheid neemt. Jíj kiest de richting en de weg. Dat is fijn, maar het betekent ook dat je hard moet werken. Je moet soms aan je stuur rukken, je moet je aan de regels houden en je moet gas geven, maar niet te veel. Soms rijd je over een rechte weg, maar soms is de weg vol met hobbels en bochten. Zo gaat het met het leren omgaan met boosheid ook.

Ontwikkelen van helpende gedachten

Dit boek leert kinderen helpende gedachten te ontwikkelen, in plaats van niet-helpende (ook handig bij faalangst). Het kind wordt uitgedaagd met vragen als:

 • Heeft boosheid je wel eens geholpen om goede cijfers te halen op school?
 • Heeft iemand wel eens tegen je gezegd :”ik wil je vriend zijn omdat je altijd zo kwaad bent?”
 • Is een van je ouders wel eens aardiger tegen je geweest omdat je ergens boos om werd?
 • Heb je wel eens problemen gekregen omdat je zomaar boos werd?
 • Heb je je wel eens rot gevoeld nadat je boos was geworden?

Door al die vragen te beantwoorden en er over te praten, krijgt een kind inzicht in wat boosheid met hem doet. Misschien helpt het hem wel op het moment zelf (frustratie uiten, grenzen aangeven), maar op de lange duur werkt het niet.

De boosheid-uitdoofmethode

Is dat inzicht er, dan kan je samen verder gaan kijken wat je kind eraan kan doen met de boosheid-uitdoofmethode:

 1. neem een pauze
 2. heb koele (helpende) gedachten
 3. laat boosheid er veilig uit
 4. los het probleem op

ik ben boos, als je kind vaak boos is

Wat kan je kind nog meer doen?

 1. Gewoon verder gaan en zijn schouders ophalen als het probleem niet is opgelost.
 2. Vonken herkennen: de boosheidsvonk leidt tot vurige gedachten en een boos gevoel. Als die op tijd herkend wordt dan kan je kind zorgen dat hij bijtijds die vonk uitdooft. Sommige vonken gebeuren gewoon, daar kan niemand wat aan doen (je wordt bijvoorbeeld opeens ziek terwijl er een leuk feestje is) andere vonken worden door anderen veroorzaakt. Dan kan je je afvragen: doen die anderen dat expres en zo niet, bedenk dan een koele gedachte om het probleem op te lossen.

Door alles wat je kind in het boek leert en oefent, maakt het zijn korte lontje langer en leert het met zijn boosheid om te gaan.

Succes!

Wil je het boek bestellen? Dat kan via onderstaande link.

Wat kun je doen als je te snel boos bent. Een help-oefenboek voor kinderen

Dawn Huebner – Uitgeverij SWP Amsterdam – € 17,50

boeken tip boos

 

1 Comment on "Wat doe je als je kind vaak boos is.."

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Marian B schreef:

  Dit boek zou zeker van pas kunnen komen op mijn werk, ben er erg nieuwsgierig naar!

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.

Simple Share Buttons