By 8 november 2018 Read More →

Tropenjaren: zo weet je dat je er als ouder midden in zit

Kinderen zijn soms best heftig. Zeker in de tropenjaren. Met deze 9 signalen weet je zeker dat je er midden in zit.

Moe en bezweet kom je thuis. Je trotseerde weer en wind op één fiets om twee kinderen van A naar B te verplaatsen. Een tocht waarvan ieder ‘gewoon’ mens een week zou moeten bijkomen. Jij daarentegen, hebt geen tijd om bij te komen. Er moet gekookt worden. En ook die stapel wasgoed vraagt al dagen om opgevouwen te worden. Terwijl je het eten opzet, probeer je twee obstinate kinderen uit elkaar te houden…

Dit is zomaar een willekeurige dag uit het leven van een moeder die midden in de tropenjaren zit. Een moeder van een peuter én een kleuter in de leeftijd van 2 en 4 jaar. Jawel, die moeder dat ben ik. En ik koos er nog bewust voor ook. Twee jaar tussen de kinderen, leek zo leuk in theorie. ‘Dan hebben ze zo lekker wat aan elkaar’, dachten wij toen nog. Maar met twee temperamentvolle zoons blijkt het in de praktijk meer topsport te zijn dan leuk. Ik geef je 9 situaties, die je vast meteen herkent als je in de tropenjaren zit.

Je weet zeker dat jij in de tropenjaren zit als…

#1 … je alles vergeet

Je geheugen is een vergiet. Hoe precies je was voor je kinderen kreeg, zo chaotisch en ongeordend ben je mét kinderen. Je laat je sleutels in de auto liggen, de afstandsbediening ontdek je in de koelkast en je telefoon vind je alleen terug door jezelf te bellen met de telefoon van je partner.

#2 … je leeft van lijstjes

Zonder lijstjes ben je nergens, want je vergeet écht alles. Je koelkastdeur is beplakt met ellenlange lijstjes waar soms geen eind aan lijkt te komen. Je maakt zelfs lijstjes om lijstjes te maken. Afstrepen voelt alsof je een gouden plak op de Olympische Spelen hebt behaald.

#3 … je huishouden een chaos is

De stapel was lijkt alleen maar te groeien en de vaatwasmachine lijkt continu uitgepakt te moeten worden. Je breekt bovendien constant je nek over rondslingerend speelgoed dat je even daarvoor toch écht had opgeruimd. Je huis lijkt de laatste jaren alsof er zich een aardbeving van serieuze schaal heeft plaatsgevonden.

In 6 weken een opgeruimd huis

#4 … je 24/7 geclaimd wordt

De g#dganse dag hangt het spul aan jouw been. Niet aan die van je partner, maar aan het jouwe. Je wordt iedere minuut van de dag, zeven dagen per week geclaimd door je oogappels alsof er verder helemaal niemand op de wereld is.

#5 … je gek wordt van ‘gemama’

Gewoon.Even.Eén.Keer.Papa.In.Plaats.Van.Mama, alsjeblieft. Je weet wel die man met die baard, die daar op de bank zit. De man des huizes, onze rots in de branding. Soms lijkt het zelfs alsof de papa geen enkel aandeel heeft in het oorlogsgeweld dat een peuter én een kleuter met zich meebrengen. Toch weet je zeker dat ook hij erbij was ten tijde van de productie.

#6 … je zo moe bent dat je een maand zou kunnen slapen

En dat is een understatement! Als het kon, verstopte ik mij deze winter diep onder de grond, sloot ik mijn ogen om ze pas weer open te doen wanneer de kinderen allebei de groep 3 leeftijd hebben bereikt.

#7 … je overal en op elk moment poep ruikt

De geur van verse peuter- (of kleuter) ontlasting is serious business. Om de een of andere reden blijft dat altijd veel te lang hangen. Niet te vergelijken met het beetje babypoep waar je voorheen mee te maken had. Nee, peuterpoep is van een heel ander kaliber. Het is veel, het komt vaak en wordt dankzij de luier die ze veelal nog om hebben, ook nog eens lekker overal op uitgesmeerd. Jottem!

7 tips die je moet weten om zindelijkheidstraining door te komen

#8 … je sociale leven in de koelkast staat

Je inbox puilt uit van de ongelezen mailtjes, berichtjes en whatsappjes. (Kinderloze) Vriendinnen vragen regelmatig of je weer eens wat van je laat horen. Beschamend geef je toe dat je de laatste tijd nogal onder een steen geleefd hebt. Tijd voor jezelf heb je niet, laat staan voor je vriendinnen. Je bent überhaupt al blij als je even tijd weet te vinden om in je uppie naar de wc te gaan. Bovendien eindigt jouw avond vaak al wanneer die bij je vriendinnen begint.

#9 … je je vasthoudt aan dat het allemaal een fase is

‘Fase’ is het toverwoord van het moederschap. In de babytijd; toen onze kinderen dreumesen werden (wat echt een peulenschil is in vergelijking met het circus, waar we nu in beland zijn) en ook nu weer is ‘het is een fase’ de holy grail. Alles is een ‘fase’ en wuiven we weg -in de hoop- dat het vanzelf weer over gaat.

Goed dat er altijd licht is na de duisternis… Want het is inderdaad een fase. En we houden ook nog eens kei veel van dat grut. Gelukkig maar, anders zouden we het no way volhouden, die tropenjaren.

Ervaar jij de tropenjaren ook als (af en toe) heftig? Praat je mee op Facebook?

(c) Can Stock Photo / fizkes

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.