De kunst van het weggooien is écht kunst

Met een ietwat vals glimlachje geeft Nicole mij een boek waarover ik een review mag schrijven. Ze zegt: ‘Dit lijkt me écht iets voor jou’. Als ik de titel van het boek zie, begrijp ik dat lachje meteen. Zij weet namelijk dat ik graag spullen verzamel en het moeilijk vind om iets weg te doen. Ik noem mijn verzamelwoede trouwens altijd anders. Ik heb dat van mijn vader. Hij zegt altijd dat hij ‘goed voorbereid wil zijn’. En daarom moet je een voorraad spullen hebben. 😉

Het te bespreken boek heet ‘De kunst van het weggooien‘ en is in 2000 geschreven door de Japanse auteur Nagisa Tatsumi. Ze inspireerde de afgelopen jaren meer dan twee miljoen Japanners om zich te ontdoen van overbodige spullen om zo de rust, ruimte en sereniteit terug te brengen die zo kenmerkend zijn voor Japanse interieurs. Ze is daarbij de grote inspiratiebron van opruimgoeroe Marie Kondo. Nou dat belooft wat. Ik heb veel over dit boek gehoord. Ik ben zeer benieuwd of ze mij ook kan inspireren…

Want ja, heel eerlijk gezegd, weet ik dat ik ook genoeg spullen heb die weg kunnen. Een voorbeeldje. Ik geniet van tijdschriften. Ik lees ze graag. Als ik ze uit heb, leg ik ze op een stapel op een krukje in de woonkamer. Een beetje als decoratie. Haar tip om tijdschriften weg te gooien als je ze uit hebt, kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik blader ze later ook heus nog wel eens door. Toch, als ik naar mijn tijdschriftstapel kijk, dan zie ik tegelijkertijd dat deze ondertussen wel erg hoog is geworden. Nou Nagisa; ik bewaar een paar mooie tijdschriften en zal de rest weggeven of wegdoen. Goed compromis, toch?

Genieten van make up-spulletjes, of opgeruimd dressoir?

Voorbeeld 2. Ik geniet erg van mijn make up-collectie. In de gang staat een dressoir waarop ik al mijn spulletjes heb uitgestald. Ik maak me niet eens heel regelmatig op maar iedere keer als ik langs mijn spulletjes loop, dan geniet ik daarvan. Veel meer dan van een leeg en opgeruimd dressoir. Dus dat laat ik dan ook maar zo. Oké Nagisa?

Brenda verzamelt graag spullen en gooit niet makkelijk iets weg. Zij was daarom de aangewezen persoon om het boek 'de kunst van het weggooien' te reviewen.

Aan de andere kant: als ik weleens een een ‘opruimaanval’ heb, dan merk ik dat opruimen ook zorgt voor een opgeruimde geest. Beiden stromen bij mij regelmatig over. Dus, Nagisa, ik zie ook wel dat het goed is om af en toe de spreekwoordelijke bezem door mijn spullen te halen. Laatst nog, toen hielp ik een vriendin met opruimen. Ze ging verhuizen. Ik zag hoeveel spullen ze eigenlijk niet meer nodig had en weg deed. Sommige spullen waren sinds haar vorige verhuizing zelfs nog onuitgepakt. Op dat moment besefte ik  – heel filosofisch – dat je je hele leven bezig bent met het verzamelen van spullen. En of je ze nu weggooit of niet, het zijn toch de herinneringen die tellen. Die je moet bewaren. Die bijhorende spullen heb je vaak niet eens meer nodig.

Ik heb de verzamelwoede overigens niet van een vreemde. Ik ben erfelijk belast met het verzamelvirus. Daar kan ik weinig aan doen. Mijn oma stond vaak op rommelmarkten en zag overal wel handel in. Haar huis stond vol bananendozen met ‘goede handelswaar’. Toen onze kids klein waren, vroegen ze zelfs een keer of ze ging verhuizen. 🙂

Mijn vader noemt het altijd: ‘goed voorbereid zijn’. Zo klust en sleutelt hij veel aan zijn motor. Op dat gebied heeft hij dus ook veel spullen nodig die hij heel netjes en systematisch in zijn garage bewaart. Hij kan dat moeilijk weggooien. Iets kán immers altijd nog een keer van pas komen. En ik moet zeggen dat het inderdaad wel eens voorkomt dat dat ene latje, schroefje of balkje inderdaad wel eens keer van pas komt. Na het 5 jaar bewaard te hebben. Dat dan weer wel… 😉

Lees ook: in 6 weken je hele huis op orde

‘De kunst van het weggooien van Nagisa Tatsumi

Het boek ‘De kunst van het weggooien’ stamt uit 2000. Je kunt merken dat de informatie hier en daar wat verouderd is. Maar het boek geeft een mooi inkijkje in Japanse gewoontes. Dat was erg interessant om te lezen. Er staan inderdaad veel bruikbare tips in die je kunt toepassen op de manier die bij je past. Het doel van het boek van Nagisa Tatsumi, wat mij betreft? Ze wil mensen overtuigen dat het weggooien van spullen niet iets slechts is. Weggooien klinkt voor mij en de meeste mensen toch als ‘nou, nou dát is zonde!’.

Maar van dat idee wil de auteur ons juist afhelpen. Zo geeft ze aan dat je je spullen kunt doorgeven aan familie/vrienden of recycle-punten zoals het Leger des Heils en kledingbanken. Zo ‘gooi’ je spullen dus op een andere manier weg. Haar boek maakte mij ervan bewust dat de ruimtes in je huis langzaam overgenomen worden door alle spullen die je koopt en krijgt. Zes mokken per gezin? Dat is meer dan genoeg. Waarom zou je al die half-kapotte (reclame)mokken dus bewaren? Stel een maximum hoeveelheid voor dingen vast en gooi het overbodige weg.

En als je iets nieuws koopt, gooi het oude dan weg. Bewaren hoeft echt niet. Negen van de tien keer belandt het uiteindelijk, nadat je het maanden voor niets hebt bewaard, alsnog in de prullenbak.
Tot slot wil ik je bedanken voor je goeie tips en inzichten, Nagisa. Ik heb er veel van geleerd. Al ben ik bang dat ik altijd een beetje een verzamelaar zal blijven. Dit boek bijvoorbeeld, gooi ik nooit meer weg. 😉

Bestel hier:

De kunst van het weggooien, Nagisa Tatsumi, Kosmos Uitgevers

Brenda verzamelt graag spullen en gooit niet makkelijk iets weg. Zij was daarom de aangewezen persoon om het boek 'de kunst van het weggooien' te reviewen.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Lifestyle

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.