By 28 juni 2018 Read More →

Ik val in herhaling. 9x de meest herhaalde zinnen van een ouder.

‘Luister nou toch eens.’ Waarom moeder natuur die kinderen van ons gezegend heeft met een stel oren is mij tot op de dag van vandaag een raadsel. Want of ik het nu één keer of tig keer zeg, luisteren dat kunnen allebei onze jongens niet. In herhaling vallen is bij ons thuis dus meer regel dan uitzondering. 

Ik hoor mijzelf dus steeds vaker dezelfde woorden en zinnen zeggen tegen onze kinderen. Over en over en over. Zonder enig effect overigens, want ik kan het net zo goed tegen onze oranje geschilderde muur hebben. Of tegen de rest van de buurt. Dag in dag uit genieten hier de buren mee van de bevelen die ik honderd keer geef, maar nul keer worden opgevolgd.

Geregeld dreigen we hier dan ook met grover geschut. Dat we de schaar wel even zullen ophalen om de oortjes van onze jongens eraf te knippen. Gebruiken doen ze hen immers niet. Het is daarmee net als tot het magische getal drie tellen. Ineens herinneren ze weer waar ze die set gehoorschijven voor gekregen hebben.

'Luister nou toch eens.' Waarom onze kinderen gezegend zijn met een stel oren is mij tot op de dag van vandaag een raadsel. Herken je deze zinnen?

De 9 meest herhaalde zinnen van een moeder (of een vader)

Maar zoals ik om mij heen hoor, blijk ik verre van de enige te zijn met kinderen die moeite hebben met luisteren. Ik maakte daarom een lijstje met de meest herhaalde zinnen van een moeder (of vader).  Lees je mee?

#1 Ga eens op je billen zitten

Soms vraag ik mij werkelijk af waarom we onze eettafel niet gewoon verruilen voor een statafel. Of de stoelen bij het grofvuil zetten. Erop gezeten wordt er toch niet. Althans niet door onze jongens. Hoe vaak ik het ook herhaal, elke maaltijd is het weer: ‘ga eens op je billen zitten’.

#2 Niet aankomen

Nog zo’n zin die maar niet begrepen lijkt te worden. Het lijkt zelfs eerder dat deze twee woorden de trigger zijn om juist ergens wél aan te komen. En dan altijd iets waar we écht niet aan willen komen. Een hete pan soep bijvoorbeeld of schrikdraad. ‘Ik zei het je toch…’

Lees ook: Dingen die moeders zeggen. En jij nu ook..

#3 Doe je hand voor je mond

Sinds onze kinderen naar de kinderdagopvang (KDV) gaan, zijn wij hier continu verkouden. Het ‘doe je hand voor je mond’-devies zet hier dus vrij weinig zoden aan de dijk. Hoe vaak we het ook herhalen.

#4 Ruim je spullen op

Ik probeer mijn kinderen dus te leren dat ze hun speelgoed opruimen, nadat ze ermee gespeeld hebben. Ik weet dat ze het kunnen, want op het KDV ruimen ze altijd braaf op, zo heb ik mij laten vertellen. Maar wie staat er in the end weer op te ruimen, nadat ze het 10 keer heeft herhaald…?

#5 Ga eens slapen

Onze twee jongens slapen sinds een jaar bij elkaar op de kamer. Sinds niet al te lange tijd, blijkt dat ineens erg gezellig te zijn. Ze hebben het ‘keten’ ontdekt. Het aantal tripjes dat wij op een avond maken richting de kinderkamer, zijn niet meer op één hand te tellen.

#6 Hou eens op te klieren

Eigenlijk had deze zin op nummer #1 moeten staan. Want ik gebruik hem vaker dan mij lief is. Er wordt namelijk wat af geklierd hier in huis. Helemaal sinds onze jongste een serieuze peuterpuber is geworden en als klap op de vuurpijl onze oudste uitgroeit tot een échte kleuter.

Lees ook: 20 herkenbare situaties waardoor je weet dat je peuters in huis hebt

#7 Even wachten (als papa’s en mama’s praten, houden kinderen hun mond)

Onze kleuter vertelt graag, heel graag. Op zich niks mis mee, gezellig zelfs. Maar echt, er is met geen stok tussen te komen soms. En meneertje heeft klaarblijkelijk altijd nét wat te vertellen wanneer de ouders des huizes met elkaar in gesprek zijn. Je moet serieus van goede huize komen, wil je daar overheen komen.

#8 Hoe vaak moet ik het nu nog zeggen

Klaarblijkelijk vaak dus… Zucht!

#9 Luister toch eens een keer

Na tig keer herhalen van welke zin dan ook ben ik meestal de wanhoop nabij. Het maakt de relatie moeder kind er meestal niet gezelliger op.  ‘Luister toch eens een keer’ is dan ook meestal mijn laatste redmiddel. Met een beetje éxtra kracht in mijn stem wordt er dan vaak toch en alsnog geluisterd… Voor heel even dan.

Welke zin gebruik jij heel veel? Laat het ons weten op Facebook!

(c) Can Stock Photo / AndreyPopov

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.