By 10 september 2017 Read More →

De 7 types vaders van de kinderopvang

Roelina heeft na de moeders van de opvang ook de vaders geobserveerd. Tijd voor een nieuw artikel met de 7 types vaders van de kinderopvang. Herken jij ze?

Ze bestaan hoor, vaders die hun kinderen naar de kinderopvang (KDV) brengen. En net als dat er typen KDV-moeders zijn, zijn er ook typerende vaderfiguren. Heb je even?

Wanneer ik over de drempel stap van het kinderdagverblijf, moet ik niezen. De ruimte is gevuld met een aanwezige aftershave. Ik gok dat vader X hier even geleden is geweest. Die is nooit zo zuinig met luchtjes. Niet veel later loop ik hem tegen het lijf. Strak in het pak, Ken van Barbie is er niks bij. Zelfs dochterlief wrijft wat aan haar neus bij papa op de arm. Ik zie mijzelf in de weerspiegeling van het ovendeurtje. Crap, ik ben mij in alle haast weer eens vergeten op te maken. Ik gok dat zijn vrouw er een stuk verzorgder uitzag aan de ontbijttafel.

Vaders pas op voor vooroordelen

Een doorsnee ochtend bij ons op het KDV. Waar het een komen en gaan is van zowel KDV moeders als vaders. Aan metromannen geen gebrek bij ons in het dorp. En daarover gaat deze blog: de 7 types vaders van de kinderopvang. Want net als moeders, kunnen ook de vaders er wat van. Ik waarschuw weer: aan vooroordelen geen gebrek. 😉

Roelina heeft na de moeders van de opvang ook de vaders geobserveerd. Tijd voor een nieuw artikel met de 7 types vaders van de kinderopvang. Herken jij ze?

7 types vaders van de kinderopvang

#1 De metrovader

Een metroman in hart en nieren en net zo huisman als zijn vrouw huisvrouw. Wanneer hij zijn kinderen naar het KDV brengt, klimmen die als aapjes van zijn rug als hij de peutergroep betreedt. Voor hij vertrekt fatsoeneert hij kleren, trekt staartjes recht en leest zijn kinderen (en die van anderen) voor uit elk boekje dat hij maar te pakken krijgt. Deze vader ‘does it all’.

#2 De zakenmanvader

De man van de mantelpakmoeder. Al net zo op en top gekleed als zijn vrouw. Geen kreukje in zijn pak en geen vlekje op zijn boord. Aan zijn hand twee al net zo gestreken kindjes. Zakelijk zegt hij zijn oogappels gedag. Een lucht van overheersende aftershave achter zich latend. Bij het verlaten van de parkeerplaats rijdt hij je nog net niet van de sokken met zijn SUV. Hij moet vast snel op weg om zijn miljoenenbedrijf te runnen.

#3 De besmeurde vader

Deze vader is automonteur of heeft een ander mechanisch beroep. In plaats van aftershave ruik je bij hem vooral olie. Bij binnenkomst struikel je over zijn uitgetrapte werkschoenen. Zijn kleren zijn besmeurd en zijn handen zijn al net zo zwart. Lachend zegt hij je gedag. Deze vader is altijd vrolijk. Zou ik ook zijn als ik zelf mijn auto kon repareren.

#4 De hipstervader

Ik vraag mij altijd af of de vrouw des huizes niet alleen haar kind, maar ook haar man styled. Deze vader draagt namelijk, net als zijn vrouw, een omgevouwen jeans met hagelwitte sneakers. En hij heeft een baard. Hipstervaders hebben nou eenmaal veel haar, dat schijnt zo te horen. Kind is ook hipster gekleed. Het hele gezin matched weer tot in de puntjes.

#5 De overbezorgde vader

Dit is meestal nog niet de meest ervaren vader. Alles checkt hij tot wel vier keer toe. Tot in detail worden slaapjes, hapjes en kwaaltjes besproken. De overdracht heeft meer weg van een strategisch overleg. Ik heb het altijd een beetje te doen met deze vader.

#6 De ‘van wie ben jij de vader’-vader

Deze vader is nieuw. Dat moet wel, want anders was hij je wel eerder opgevallen. Het is zo’n vader waarvoor je expres nog even blijft hangen op de babygroep. En jij niet alleen zie je. Drukker dan ooit lijkt het op de ochtenden dat deze vader zijn kind brengt. Deze vader is een snoepje en dat weet hij.

#7 De praktische vader

Het moet allemaal niet te ingewikkeld zijn bij deze vader. Zijn kinderen zijn dan ook gekleed in dat wat die ochtend voor handen lag. Bij binnenkomst, worden schoentjes en jasjes nonchalant op één hoop gegooid. Het ontgaat hem dat elk kind een eigen haakje heeft. Dat de chocopasta nog aan de wangen van zoonlief zit, ziet hij eveneens over het hoofd. Deze vader heeft maar één doel en dat is niet langer op het KDV verblijven dan nodig.

Ook vaders hebben één ding gemeen

Zoals je leest, kunnen ook de vaders op het KDV er wat van. Bij ons thuis woont bijvoorbeeld ook één van de bovenstaande types vaders. Maar net als wij moeders, hebben ook al deze vaders één ding met elkaar gemeen. Ze zijn gek met hun kinderen, elk op hun eigen manier. En daarom houden wij zo veel van ze!

>> Lees ook: De 8 types moeders op de kinderopvang

Even benieuwd, zijn dit alle types? Of missen we er nog één. Laat het ons weten op Facebook


(c) Can Stock Photo / halfpoint

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.