By 18 mei 2017 Read More →

De 8 types moeders op de kinderopvang

Ze zijn er in alle smaken en kleuren: schoolpleinmoeders. Nu heb ik zelf (nog) geen echte schoolpleinervaring, maar ik gok dat de moeders op de kinderopvang (KDV) geen haar beter zijn.

Een grote, grijze bak met vier rondjes parkeert pontificaal voor de ingang van het kinderdagverblijf. Wanneer ik gehaast aan kom fietsen, kan ik er nog maar net langs. Moeder op hoge hakken in mantelpak stapt uit. Ik ontwijk nog net een openslaand autoportier. Zij: haalt met haar gelakte nagels haar gestreken zoon uit de auto. Ik: sjor badend in het zweet mijn smoezelige kinderen uit de fietsstoeltjes.

8 types moeders op de kinderopvang

Ik schetste hier in de gauwigheid even twee typen KDV-moeders, waarvan ikzelf er één ben. Maar er zijn er meer en die deel ik vandaag. Ik waarschuw wel vast, deze blog staat bol van de vooroordelen. Hier komen de 8 typen KDV-moeders.

#1 De haastmoeder

Deze moeder (ik zei de gek) komt meestel nét op tijd (of te laat) om haar kinderen door de deur van het KDV te bonjouren. Ze is (weer) eens te laat en had (weer) eens geen tijd genoeg om haar kinderen te poetsen na hun broodjes pindakaas. Dat zie je en dat ruik je (sorry). Ze sjort haar kinderen uit de jassen, laat schooltasjes in de gang staan en vergeet schoentjes uit te doen (sh#t). Voor je het weet is ze alweer gevlogen, met een beetje geluk zonder iets te vergeten dit keer.

#2 De mantelpakmoeder

Hoe ze het doet, ik heb geen flauw benul. Deze moeder is altijd op en top gekleed, gestift én gelakt Geen kreukje op haar gladgestreken pak is er te bekennen. Je ziet er niet aan af dat ze kinderen heeft. Waarschijnlijk heeft ze een ‘nanny’, woont ze in een groot huis en rijdt ze in de (veel te grote) auto van haar man. Ze zeggen wel eens brutalen hebben de halve wereld. Mantelpakmoeders hebben de halve parkeerplaats.

#3 De biologische moeder

Deze moeder is een tikkeltje alternatief. Dat zie je ook aan haar vrolijk, gekleurde en gebreide kinderen. Het is groen wat bij deze moeder de klok slaat. De koelkast van het KDV staat dan ook bol van haar zelf geteelde en gepureerde babyhapjes. Haar kinderen drinken uitsluitend moedermelk tot peuterleeftijd. Haar afkeurende blik over de meegebrachte traktatie van een KDV-genootje kan ze dan ook maar moeilijk voor zich houden.

#4 De hipstermoeder

Moeders met een donkerblauwe jeans, omgevouwen broekspijpjes tot nét boven de enkels, hagelwitte sneakers en een staart die er té expres té nonchalant uitziet. De hipstermoeder is hip en haar kind is een kleine kopie. Monochroom is haar middle name en alles matched tot in de puntjes. Hoe ze die sneakers zo wit houdt, is mij tot op de dag van vandaag een raadsel. Na dag èèn zien ze er hier al uit alsof er een stormbaan mee is doorlopen.

#5 De alletijd (of thuisblijf)moeder

Deze moeder heeft tijd en dat zie je. Wanneer ze haar peuter(s) naar de peuterspeelzaal brengt, neemt ze daarvoor dan ook alle tijd. In de speelhoek neemt ze uitgebreid afscheid van haar kinderen. Maar niet nadat ze drie boekjes heeft gelezen, koffie heeft gedronken in de poppenhoek en torens heeft gebouwd in de bouwhoek.

#6 De moeder van drie of meer

De moeder met bakfiets. Er zijn meerdere mama’s die komen met een bakfiets, maar alleen zij heeft een écht geldige reden. Simpelweg omdat er geen drie kinderen op een fiets passen. Geheel gehoorzaam lopen haar drie of meer kinderen achter elkaar aan het KDV binnen waar een ieder zelf zijn schoenen en jas uittrekt. Deze moeder heeft duidelijk ervaring en de boel onder controle. Alles loopt gesmeerd en haar kinderen luisteren, zoals ik mijn kinderen nog nooit heb zien doen.

#7 De sportmoeder

Op weg naar de sportschool jogt deze moeder met sportieve kinderwagen langs het KDV om haar bloedjes van kinderen af te leveren. In sportkleren gehuld, komt ze al joggend het KDV binnen. Deze moeder is fit ‘and she knows it’. Met groene smoothie onder de ene arm, wuift ze met de andere (gespierde) arm haar kinderen gedag. Wij zien heus wel jouw strakke kont en gespierde armen hoor sportmoeder

Als je je kind regelmatig naar de opvang brengt, dan herken je ze vast. De 8 types moeder van de kinderopvang. Welk type ben jij?

#8 De tutmoeder

Deze moeder is een tuttebel en meestal een meisjesmoeder. Misschien komt het daardoor, want tutten met zoons is niet iets dat echt samen gaat. Ze plukt aan haartjes, trekt truitjes recht en zet knipjes opnieuw vast. Ze tilt haar meisje 10 keer op voordat ze gaat en overlaadt haar met kusjes alsof ze een jaar gemist gaat worden. Moeder vindt het overduidelijk moeilijker om weg te gaan dan dochterlief, die met uitgestrekte armpjes allang het speelgoed in het vizier heeft.

Wij hebben één ding gemeen

Ik moet bekennen in alle typen moeders, op een paar na, herken ik wel een beetje van mijzelf. En ik denk vele moeders met mij. Gelukkig hebben wij allemaal één ding met elkaar gemeen. Wij zijn allemaal moeders en houden zielsveel van onze kinderen. Mooi toch? Want verschil moet er wezen, ook op het KDV.

(c) Can Stock Photo / Elnur

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.