By 29 april 2018 Read More →

Het schoolpleinritueel

Na het artikel over schoolpleinmoeders werd mij gevraagd hoe het schoolpleinritueel er hier uitziet. Nou, niet. De kinderen gaan hier naar school met de bus of ze worden in de auto gebracht.

In het laatste geval, staan de auto’s keurig in een rijtje te wachten, rijden ze langs de ingang en worden de kindjes eruit gevist. Wel nadat de auto gestopt is, uiteraard.

MoodKids schreef al eerder een artikel over schoolpleinmoeders. Bettie woont al jaren vlakbij Chicago en we vroegen haar: gaat dat nu anders in de Verenigde Staten? Zij schreef voor ons een blog over het schoolpleinritueel in de USA. En ja, het gaat echt anders daar. Als je al over een schoolpleinritueel kan praten.

Je ziet niemand, spreekt niemand, nou ja alleen met degene die jouw kind uit de wagen haalt. Maar dat moet snel, want er staan nog heel veel ongeduldige ouders te wachten. Mijn kinderen gaan met de bus, in sommige suburbs is dit gratis, bij ons is dit helaas niet het geval. Maar het is wel erg gemakkelijk.

De schoolbus

De schoolbus haalt ze op en brengt ze weer thuis. Nou moet ik er wel even bij vertellen dat ik helemaal niet zo dapper was toen Tom de eerste dag werd opgehaald door het gele gevaarte. Ik dacht, wie zegt mij dat deze buschauffeur niet doorrijdt naar Zuid Chicago en dit mooie blonde ventje te koop aanbiedt op de markt. Of iets dergelijks, want er worden natuurlijk helemaal geen mensen verkocht op de markt. Ook niet in Zuid Chicago. Hooguit neergeschoten. Maar na de eerste dag was ik helemaal gerust gesteld.

Maar er is dus niet een gezellig verzamelpunt bij het ophalen en wegbrengen van en naar school op het schoolplein. Hoe ontmoet je de ouders dan? Tsja, dat is een goede vraag.

Hoe ontmoet je mensen als je nieuw in de US woont?

Er is door het jaar heen wel een verdwaalde koffie of cocktailparty voor het jaar waarin je kind zit. Maar eigenlijk is het hier in Lake Forest zoals op de Veluwe. Mensen groeien hier op, gaan studeren, trouwen. Gaan in Chicago wonen, krijgen een baby en bij het tweede kind verhuizen ze en masse terug naar Lake Forest. Ons kent ons. Bijna iedereen kent elkaar van de middelbare of zelfs lagere school. Die verdwaalde Europeaan die hier komt wonen, heeft pech. Nou is dit uiteraard erg gechargeerd. Er verhuizen ook mensen uit andere staten naar Lake Forest.

Hoe leer je dan mensen kennen? Gebeurt dat trouwens in Nederland wel op het schoolplein? Hier heb ik denk de meesten leren kennen via de preschool van de kinderen, waar je wel gewoon uit de auto stapt en je kind persoonlijk afhaalt in het lokaal. En ik ben lid geworden van de Newcomers, toen we hier bijna 6 jaar geleden kwamen wonen. Een vereniging van mensen die allemaal recent naar Lake Forest zijn verhuisd. Zij organiseren allerhande feesten, partijen en wandelingen.

Schoolpleinritueel: er is geen mens

Maar op het schoolplein zie je hier geen mens. Enkel auto’s en bussen hier rond de school. Wel ongezellig, maar ja, Amerika staat nou niet echt bekend om zijn gezelligheid.

Vertel eens, ontmoet jij in Nederland wel nieuwe mensen op het schoolplein?

 
(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Bettie Heijbroek is in 2012 vanuit Australië verhuisd naar Lake Forest, een suburb van Chicago. In het dagelijks leven zorgt ze voor Tom (10), Maud (8) en Fien (6) en beschrijft voor Moodkids het wel en wee van een Nederlands gezin in de VS.