By 15 februari 2018 Read More →

Je kind als proefkonijn met tests voor thuis

Voor de helicopterouder onder ons heb ik een leuk boek dat je kan gebruiken om de ontwikkeling van je kind te testen en op de voet te volgen. Voor de luie ouders is het gewoon leuk om je kind wat experimenten te laten doen, gewoon als spelletje en er verder geen consequenties aan te verbinden. Dus kies maar.

Otje van der Lelij, schrijfster van het boek ‘Je kind als proefkonijn. De leukste psychologische tests voor thuis voor kinderen van 0-12 jaar‘, is dit boek gaan schrijven uit interesse voor kinderpsychologie. Terwijl je als ouder de experimenten uitvoert, kijk je dus tegelijkertijd goed naar je kind en leer je over je kind. Dat maakt het heel persoonlijk en interessant voor ouders. Otje legt ook goed uit wat de achtergronden zijn van de experimenten en wat ze testen. Het is prettig en levendig geschreven en nodigt echt uit om van alles met je kind (van 0-12 jaar) te gaan doen.

Je kind als proefkonijn

Een voorbeeld van een experiment. Laat je baby/jonge kind eens drie poppetjes zien. Het eerste poppetje duwt heel moeilijk een bal vooruit. Het tweede poppetje (de gemene) probeert dat te dwarsbomen, door het eerste poppetje om te duwen, pootje te haken of de bal weg de tikken. Het derde poppetje (de lieverd) komt helpen. Als je dat toneelstukje met de poppetjes hebt uitgevoerd, vraag dan aan je kind ‘met wie wil je graag spelen’? Het zal in de meeste gevallen het lieve poppetje pakken of aanwijzen. Als je baby dat nog niet kan, er het langst naar kijken. Dat betekent dat je kind al zo jong een idee heeft wie slechte of goede bedoelingen heeft.

Met lego of duplo kan je een kind een bouwsel laten nabouwen waarbij je kijkt of dat lukt. Voor nabouwen heb je een heleboel vaardigheden nodig: hij moet de locatie, rotatie en positie kunnen bepalen. Welke van de drie beheerst hij en welk nog niet? Spelen met blokken stimuleert het ruimtelijk en wiskundig inzicht. Ook de voorgeprogrammeerde voorbeelden hoe je een onderzeeër bouwt of een auto zijn erg goed, want door het nabouwen leert het.

Je kan heel makkelijk testen of je kind hulpvaardig is, door onhandig te doen en kijken hoe je kind reageert. Als je kind hulpvaardig reageert, is het belangrijk om je kind daarvoor niet te belonen, want dan stopt het hulpvaardig gedrag, zo heeft onderzoek uitgemaakt. Leuk hè om te weten? Dus geen geld of snoep geven als je kleinkind een klusje voor je doet!

Taalvaardigheid testen

In het boek staan leuke manieren om taalvaardigheid van je kind te testen om te kijken of het getalbegrip heeft. Je kan er bijvoorbeeld spelenderwijs achter komen dat je kind heel goed is in kleuren. Het weet wat zalmroze en antraciet is, maar kijkt je glazig aan als je het over ’tenzij’ of ‘mits’ hebt. En als je dat wilt oefenen kan je dat ook op een leuke en onnadrukkelijke manier doen door te zeggen: ‘je mag TV kijken mits je je rommel opruimt’ of ‘we gaan een ijsje eten, tenzij je liever een patatje hebt’.

Heeft je kind een goed ontwikkelde Theory of Mind? Oftewel kan het zich al verplaatsen in een ander? Dat test je bijvoorbeeld door in een luciferdoosje iets anders te stoppen: rozijntjes bijvoorbeeld. En als je kind heeft gezien dat er in plaats van de verwachte lucifers, rozijntjes in zitten, er een knuffel bij te halen en dan aan je kind te vragen: wat denk je dat de knuffel denkt dat er in het doosje zit? Als hij ‘rozijnen’ antwoordt, kan hij zich verplaatsen in de knuffel, als hij ‘lucifers’ antwoordt heeft hij nog niet een goed ontwikkelde Theory of Mind. Maar dat komt dan later wel hoor!

Er gaat ook een hoofdstuk over humor en wat kinderen leuk vinden. Een baby vindt het leuk als je hem scheetkusjes op z’n buik geeft, een kind vindt het leuk om de kieteldood te krijgen. Humor kan je als ouders stimuleren. En humor is erg fijn om te hebben, vooral als je kinderen in de puberteit komen of volwassen zijn. Dus voed je kind met humor op. Als je kind zijn chocomel omgooit over zijn bord, word niet boos maar zeg bijvoorbeeld: ‘Ja die aardappels wilden graag wat chocoladejus!’

Zo staan er nog veel meer leuke experimenten in. Met de interessante beschrijvingen van onderzoeken en de verklaringen maakt het een leuk en leerzaam boek.

Bestel hier

Je kind als proefkonijn. De 25 leukste psychologische tests voor thuis – Otje van der Lelij – Uitgeverij NW A’dam – 18,99 euro

https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=18465&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Ff%2Fje-kind-als-proefkonijn%2F9200000055635454%2F&name=Je%20kind%20als%20proefkonijn&subid=afbeelding

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.