By 27 oktober 2017 Read More →

Dat aankleden in de ochtend! Gek word ik ervan!

Peuters! Het zijn toch wel aparte wezentjes. Zeg je nee, dan ervaren ze dat als ja. En zeg je ja, dan willen ze ineens niet meer. Regelmatig lag de mijne destijds in een supermarkt op de grond te dweilen als hij geen koekjes mocht kopen. Kwam deze kleine Vesuvius tot uitbarsting als ik zijn boterham had dubbelgeklapt en doormidden had gesneden. Want hij wilde ‘blok-kuh-jus’.

Sneed ik de volgende dag zijn boterham in blokjes, dan moest het weer dubbelgeklapt zijn. Kortom, soms geen land mee te bezeilen. Het is zo peuterpuberaal, dat ik er eigenlijk bijna altijd wel om moest lachen. Tijdens een driftbui van je kind is het niet handig om te reageren als ouder. Kan ik je inmiddels uit ervaring vertellen. 😉

Er is bij mij eigenlijk maar één moment dat ik echt niet tegen gezeur kon. Of eigenlijk tegen gezeur kan. En dat is in de ochtend. Ik heb namelijk (sorry) echt een ochtendhumeur.  En dan ben ik gewoon niet die relaxte, gezellige moeder. Ik heb echt tijd nodig om wakker te worden. Geen bullshit in de morgen dus. Job weet dat inmiddels feilloos. Maar toen hij peuter was, was het nog weleens een dingetje.

Aankleden in de ochtend drama

Volgens mij heb je qua aankleden drie categorieën kinderen in de ochtend.

1. Kinderen die aantrekken wat hun ouders beslissen

De kinderen die gewoon braaf hun kleren aantrekken of laten aantrekken die de avond daarvoor zijn klaar gelegd of nog beter in de ochtend uit de klerenkast worden gehaald. Over deze categorie ga ik het gewoon niet hebben. Deze ouders boffen enorm en beseffen dat te weinig. Echt!

2. Kinderen die zelf willen bepalen wat voor kleren ze aantrekken.

De categorie kinderen die graag zelf bepalen wat ze aantrekken. Maar daar ook regelmatig op terugkomen. Het doet me ook hier weer denken aan pubers. Ik herinner het me wel uit mijn eigen pubertijd. Een kast vol kleren en niks, maar dan ook niks om aan te trekken. Van die sessie dat de hele kledingkast bezaaid door je kamer ligt en je uiteindelijk opgewekt en blij je slaapkamer verlaat. Plus je moeder die vervolgens bijna flipt, omdat je kamer zo’n zooi is. (sorry mam 😉 )

3. Kinderen die zich niet willen aankleden

De laatste categorie is de categorie waar mijn kind bij hoorde toen hij peuter was. Zo’n jochie die vanuit bed de pyjama uitgooide en vervolgens in de luier over de bovenverdieping heen en weer bleef rennen. Zodat je blij was, wanneer de trui daadwerkelijk over zijn hoofd getrokken kon worden. Om vervolgens, nadat ik één tegenstribbelend been in een broekspijp had gekregen, tot de ontdekking te komen dat die trui alweer uit was. Dat gedrag gecombineerd met mijn ochtendhumeur, zorgde ervoor dat ik van Epe tot Deventer mopperend naar mijn werk reed. Je begrijpt dat aankleden -in die fase- al snel hoorde bij het ochtendtakenpakket van mijn ega.

Toen Job iets ouder was, had ik een trucje ontdekt. Met onze zoon die heerlijk competitief is, deed ik op de dagen dat aankleden weer een drama was, een aankleedwedstrijd. En toevallig: hij won altijd! Hij blij en ik blij! En geen drama!

LEES HIER >>10x peuter eetdrama… Zucht!

Trukendoos voor ouders

Herkenbaar? Of vertoont jouw kind (meer) drama op andere vlakken? Word je als ouder ook weleens moedeloos van de drama en trucs van je kind? Waarom zou jij als ouder zelf ook niet je trukendoos open trekken? Met een speelse en frisse blik los je soms het probleem eenvoudig op. De clowns van CliniClowns bijvoorbeeld, bekijken de wereld op een net iets andere manier. Daarmee staan zij dicht bij de beleving van een kind. Verrassend denken, improviseren en het verleggen van focus is hun dagelijkse werk. Die technieken kun jij natuurlijk ook prima gebruiken in je gezin.

Heppie tips nodig?

CliniClowns vroeg aan hun Facebook-fans wat de meest voorkomende uitdagingen zijn in gezinnen met kinderen van 3 tot 8 jaar. Echt herkenbaar voor iedere ouder. De CliniClowns-clowns bedachten daarop verrassende tips. In totaal geven ze je 9 speelse tips. Laat je verrassen en test ze eens uit!

En ja hoor, de oplossing voor de ‘aankleeduitdaging’ staat er ook in. De tip van clown Bes is pedagogisch verantwoorder dan mijn oplossing. Maar het principe is hetzelfde: verrassing en verwondering. Het werkt echt!

 

 

> Lees ook: Circus CliniClowns: voor altijd in je hart!

MoodKids is online ambassadeur van CliniClowns

 

 


(c) Can Stock Photo / JackF

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.