Drinkt jouw kind voldoende water? Lees onze tips

Drinkt jouw kind ook regelmatig pakjes drinken? Wist jij dat er veel suiker in deze pakjes zit? Elke dag een liter water heeft je kind eigenlijk nodig. We hebben handige tips voor je.

Voldoende drinken is belangrijk. Voor jou, maar ook voor je kind. Het Voedingscentrum adviseert om kinderen dagelijks een liter water te geven. Kinderen hebben vaak vaste drinkmomenten tijdens ontbijt, het 10-uurtje op school, de lunch(pauze), na school en rond het avondeten. Maar drinkt jouw kind een liter water per dag?

Wij drinken thuis veel water. Job krijgt ook bijna altijd water mee naar school. In een Dopper of in een Drink-in-the-Box. Regelmatig maak ik van water drinken een feestje door er vers fruit of kruiden aan toe te voegen. Eigenlijk moppert hij er nooit over. We doen dit vanaf dat hij naar school gaat en hij weet eigenlijk niet beter. Enige tijd geleden vroeg hij terloops aan ons waarom hij altijd een beker water mee kreeg. De reden achter deze vraag was dat de meeste kinderen uit zijn klas pakjes drinken mee krijgen. En zo’n kleurrijk pakje heeft dan voor onze zoon blijkbaar toch aantrekkingskracht…

Addertje onder het gras

Wij zijn als ouders alert op de hoeveelheid suiker die ons kind binnen krijgt. En eerlijk gezegd eigenlijk nog alerter bij Job dan bij onszelf. Tijdens de Radar uitzending van 27 maart 2017 werden we nog meer met onze neus op de feiten gedrukt! Kijk hieronder het fragment. Het is meteen het eerste item in de uitzending.

Hoogleraar voeding & gezondheid aan de VU, Jaap Seidell, vertelt daarin dat kinderen veel meer suiker binnen krijgen dan de meeste ouders denken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voorzichtig te zijn met suiker. Laat een kind tussen de 5-10 jaar liever niet meer dan 17 gram suiker per dag nuttigen. Dat is vergelijkbaar met ongeveer 4-5 theelepels suiker of 4 (middelgrote) suikerklontjes. Overigens hebben ze het hier niet alleen over toegevoegde suikers, maar ook over bijvoorbeeld fruitsuikers.

Dat is niet veel. Zeker niet als je bedenkt dat de meeste ouders het volgende niet vermoeden denk ik…

Verborgen suiker

Wist jij dat er in de meeste pakjes drinken zoveel suiker zit, dat je kind eigenlijk direct aan het maximum van de 17 gram suiker per dag zit? Bij sommige pakjes kun je dat wel bedenken, maar bij andere had ik dat niet direct door moet ik je bekennen. Van Sourcy kreeg ik De Suikerschijf toegestuurd. Een draaischijf voor thuis waarmee je in een handomdraai kunt zien hoeveel suiker er in een drinkpakje zit. De meest verkochte pakjes drinken staan erop vermeld.

Drinkt jouw kind ook regelmatig pakjes drinken? Wist jij dat er veel suiker in deze pakjes zit? Elke dag een liter water heeft je kind eigenlijk nodig. We hebben handige tips voor je.

Samen met Job maakten we er een spelletje van. Raad eens hoeveel suikerklontjes er in een pakje drinken zitten? Ik moet je bekennen, ik had er maar twee goed. Ook Job was zichtbaar onder de indruk van de hoeveelheid suiker. Ik gaf hem de denkbeeldige keuze tussen een pakje drinken en een hartige boterham of water drinken en een boterham met zoet beleg. Een pakje drinken en verder de hele dag suikervrij eten vond hij niet zo’n interessant scenario.

Ok, punt is duidelijk. Wellicht schrik jij hier ook van. Maar wat als je kind nou niet graag water drinkt? Of jij een pakje toch wel makkelijker vindt? We hebben wat tips voor je op een rij gezet om toch aan die liter water per dag te komen.

Hoe drinkt jouw kind een liter water per dag?

# Creëer vaste drinkmomenten.

Als je kind naar school gaat, is dat makkelijker. Dan is er vaak een strakker ritme. Probeer dat drinkritme ook vast te houden tijdens de weekenden en in vakanties. Doe zelf ook mee en dan bij voorkeur voor jou een iets groter glas. Heb je zelf ook al zo anderhalve liter water gedronken. 😉 Ik moet zelf regelmatig opletten dat ik voldoende drink.

# Maak van water drinken een feestje

Meer water drinken zal bij het ene kind veel makkelijker gaan, dan bij het andere kind. Daag je kind uit om samen een lekker waterrecept te vinden. Op MoodKids hebben we al eerder een artikel geschreven met allerlei variaties voor lekkere en gezonde waterdranken. Daar zit vast wat bij wat je kind lekker vindt. Samen zo’n drankje bedenken werkt vaak ook goed om kinderen dit te laten uitproberen. Vaak zijn ze zo trots op hun eigen creatie dat ze water ineens wel lekker vinden.

Maak water drinken makkelijker voor je kind met deze water suggesties. Bekijk ze hier.

# Kies voor verantwoorde pakjes

Er zijn ook ouders die pakjes drinken meegeven gewoon makkelijker vinden. Ook hier gebeurt dat weleens. Want ja, de schooltas wordt weleens vergeten leeg te pakken. Of we gaan een dagje uit bijvoorbeeld. Pakjes zijn (soms) gewoon handig en ik heb er altijd wel wat in de voorraadkast staan. Sourcy heeft een pakje drinken zonder suiker op de markt gebracht: . Bronwater met een beetje fruitsmaak, zonder suiker en zoetstoffen, zonder bubbels, zonder E-nummers en zonder zuren die de tanden kunnen aantasten. Gewoon 100% natuurlijk, met meer dan 99% bronwater en een vleugje fruitaroma.

De pakjes zien er met Disney-figuren ook aantrekkelijk uit voor kinderen. Je hebt in 3 varianten: aardbei, sinaasappel en banaan.  We hebben alle drie de smaken getest en Jobs favoriet was die met aardbeiensmaak. Deze pakjes komen er dus zeker bij in onze voorraadkast. Heeft hij toch een pakje mee. 😉

Is jouw kind niet zo dol op water drinken. Probeer dan Sourcy Water met een Fruitsmaakje eens. 100% water met een lekker fruitsmaakje. Zonder suiker en zoetstoffen.

# Investeer in aantrekkelijke, goede, stevige en makkelijke drinkbekers en flesjes.

Kies een beker die past bij de leeftijdsfase van je kind met bijvoorbeeld een rietje, ingebouwde beker of koelelement. En natuurlijk een leuke kleur of dessin. Let er tevens op dat ze BPA- en lekvrij zijn en dat ze in de afwasmachine kunnen (makkelijk voor jou ;)).

# Wees niet te streng

Tot slot. Wordt na het lezen van dit artikel, als je kind regelmatig water drinken niet gewend is, niet meteen een streng lid van de waterpolitie. Houd water drinken leuk. Begin bijvoorbeeld met dagelijks één pakje verwisselen voor een drankje zonder suiker. Denk maar zo: ieder suikerklontje wat je kind niet binnen krijgt, is er één. En natuurlijk mag er af en toe best wat anders gedronken worden. Wij laten dat glas frisdrank of wijntje ook niet altijd staan, toch?

Wat geef jij je kind mee naar school? Heb jij nog andere tips voor het drinken van meer water? Praat met ons mee op Facebook.

Om aandacht te vragen voor de zorgwekkende inname van suiker door kinderen zijn op start op 12 mei gestart. Heel Nederland wordt acht weken in de gelegenheid gesteld zich te laten informeren over het suikergehalte van het drinkpakje dat nu in de rugzak van hun kind mee gaat. Met een leuke actie: het drinkpakje wat je normaal aan je kind meegeeft kun je in de Wisseltruck omruilen voor twee pakjes Sourcy Water met een Fruitsmaakje.

Van 12 mei tot het begin van de zomervakantie rijdt de Wisseltruck door het land en komt onder andere langs bij de Kuikenloop in Katwijk, de Avondvierdaagse in Den Bosch en het Brakkenfestival in Breda

Wil jij thuis ook een Suikerschijf en kun je niet naar de Wisseltruck komen? Je kunt hem ook bestellen via [email protected]

>> Pin hier op je eigen Pinterest bord <<

Drinkt jouw kind ook regelmatig pakjes drinken? Wist jij dat er veel suiker in deze pakjes zit? Elke dag een liter water heeft je kind eigenlijk nodig. We hebben handige tips voor je.

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.