By 1 juni 2017 Read More →

10 redenen voor een boze peuter..

De peuterpubertijd is geen eitje. Wanr peuter kan namelijk heel snel boos worden. We hebben 10 redenen op een rij gezet. Succes met je boze peuter! ;)

De peuterpubertijd is geen kattepis. Sommigen zeggen wel eens dat het een voorbode is van de échte pubertijd. Nou, dan maken wij onze borst vast nat. Onze peuter wordt namelijk boos om niks.

Wij hebben een temperamentvolle peuter. Zo’n eentje met een eigen mening, die hij niet onder stoelen of banken schuift. Mijn peuter wordt namelijk nogal snel boos om in onze ogen volkomen onbelangrijke dingen. En niet van het kaliber ‘ben je boos, pluk een roos’. Nee, als mijn peuter boos wordt, dan heb je aan een bos nog niet genoeg.

> Lees ook: Wanneer is je kind pittig?

10 redenen voor een boze peuter

Van stampvoeten, met speelgoed gooien tot aan papa, mama of broertje slaan. Als mijn peuter boos is, berg je dan maar. Lees mee met de 10 voor een peuter geoorloofde redenen om boos te worden.

#1 Peuter krijgt de verkeerde schoenen aan

Je had het de avond ervoor al helemaal uitgestippeld. Dat kekke shirtje met die verwassen, stoere jeans. Daar moeten natuurlijk die hagelwitte sneakertjes onder. Denk maar niet dat peuterlief vandaag in een sneakermood is. “Ikke wil niet die schoene ahaan.”

#2 Peuter krijgt de verkeerde sokken aan

Nóg erger. Hoe haalde ik het in vredesnaam in mijn hoofd om dié sokken uit de kast te pakken? “What was I thinking”.

#3 Peuter krijgt jus over zijn aardappelen

… in plaats van ernaast. Wie gooit er nou in hemelsnaam jus over de aardappelen. Dat doet toch helemaal niemand?! Tantrum!

#4 Peuter voelt het kaartje van zijn shirt in zijn rug prikken

Het huis is te klein, het shirt MOET uit!

#5 Peuter krijgt gel in het haar

Hoezo gel! ‘Out of bed’ look it is, ja! Je probeert peuter in bedwang te houden, terwijl je pogingen onderneemt gel in het haar te krijgen. Resultaat: de gel zit overal, behalve in het haar van peuterlief.

#6 Peuter morst melk uit zijn té volle beker

… over het shirt dat we al eerder hebben verwisseld deze morgen (zie #4). Dat is natuurlijk jouw schuld, dat begrijp je wel.

#7 Peuter mag niet het eigen gezicht inkleuren met stift

Nah, zo raar?!

#8 Peuter mag niet het gezicht van broertje inkleuren met stift

Wanneer je vertelt dat ook dit écht niet de bedoeling is, voegt peuter net iets te hardhandig nog een beetje extra roze aan het gezichtkunstwerk van broertjelief toe.

#9 Peuter ziet dat broertje met zijn speelgoedauto speelt

… dat hij daar zelf helemaal niet mee speelde, is overigens totaal niet aan de orde. En wanneer je peuterlief tot de orde roept omdat hij de auto in kwestie bruut uit de vuistjes van broertje rukt, is natuurlijk helemaal uit den boze.

#10 Peuter moet na een bezoek aan de speeltuin naar huis

Wat wij niet begrepen aan: “IK WIL NOG NIET HAAR HUIS”, aldus de boze peuter.

Alle begrip

En zo kan ik nog wel even doorgaan met redenen bedenken waarom een peuter boos kan worden. Wij hebben trouwens alle begrip voor dat boos worden. Peuter zijn is immers alles behalve makkelijk. “Je wilt al zo veel, maar je kunt nog niet alles.” Reden genoeg dus voor een peuter om gefrustreerd te raken.

Het hoort er ook gewoon bij, bij de ontwikkeling van baby naar volwassene. Peuters leren op deze leeftijd hun eigen grenzen kennen, verleggen en opnieuw te verkennen. Een kat en muisspel tussen ouders en kind. Het spel waar ik na 10 keer “nee”  en “wil ik nie” wel eens heel erg moe van raak. Maar waarvan ik ’s avonds denk: toe maar, ontwikkel je maar kleintje.


(c) Can Stock Photo / JulieMarie

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.