Laat jij je (soms) manipuleren door je kind?

CODEAFBEELDING

Als ouder hou jij er ook vast niet van als je kind zeurt. Je (her)kent het manipuleren door je kind ongetwijfeld. In de supermarkt bijvoorbeeld. Je kind ziet iets lekkers en zeurt net zolang aan je hoofd totdat je overstag gaat. Omdat je klaar bent met dat gezeur of misschien een supermarktscène te vermijden.

Op weg naar huis mompel je nog wat dat je kind moet stoppen met zeuren. Ondertussen zit je kind lekker aan zijn lolly te likken en denkt:  ‘de volgende keer gaat het me weer lukken om m’n zin te krijgen! Nu weet ik hoe ik het moet aanpakken!’.

De volgende keer sta je weer in de supermarkt en begint je kind met dezelfde strategie. Word je boos, dan voelt je kind zich afgewezen. Geef je je kind z’n zin, dan ga je met een machteloos en onbevredigd gevoel naar huis en zal je waarschijnlijk geïrriteerd op hem reageren.

Elke ouder herkent het. Je kind zeurt en zeurt en uiteindelijk geef je toe. Je bent klaar met het gezeur of wil geen scène. Laat jij je (soms) manipuleren? Lees hier de tips van kindercoach Charlotte.

Hoe voorkom je manipuleren door je kind?

Wat kan je nu doen om het manipuleren van je kind aan te pakken. Zonder dat je een scène krijgt of dat je jezelf gaat kwalijk nemen dat je verkeerd gereageerd hebt, met alle gevolgen van dien?

# Negeer het gedrag

Vaak wordt gezegd dat je het gedrag moet negeren. Dat is goed zolang je het gedrag negeert en niet het kind (want dan zal het zich afgewezen voelen).  Zeg bijvoorbeeld: ‘Je bent nu zo aan het schreeuwen, daar word ik onrustig van. Ik zet je even op je kamer totdat je weer gewoon praat.’

# Wijs het gedrag af

Hetzelfde geldt voor afwijzen: wijs het gedrag af en niet het kind. Dus zeg niet: ‘Je bent een zeurpiet’, maar zeg: ‘ik hou niet van gezeur’. Of: ‘Als ik nee zeg, bedoel ik ook echt nee. Het wordt dus geen ja’.

# Behoefte erkennen

Erken de behoefte van je kind: ‘Ik snap heel goed dat je gedragen wil worden, maar ik heb al gezegd dat ik dat niet doe. Dus als je het weer vraagt, geef ik geen antwoord meer.’

# Zoek de oorzaak van het gedrag

Ga op zoek naar de oorzaak van het gedrag en probeer dat aan te pakken. Misschien zeg je altijd eerst ‘Nee’ op een vraag van je kind? En pas ‘Ja’ als je kind de vraag nog een keer (of meerdere keren) stelt? Of verveelt het zich? In de supermarkt kun je je kind makkelijk betrekken bij het boodschappen doen. Geef je kind de opdracht om producten te zoeken of vraag wat jullie voor broodbeleg zullen kopen.

Of misschien heeft het trek of dorst? Geef dan eerst iets te eten of te drinken. Wellicht is je kind moe en wil het na een lange schooldag liever naar huis in plaats van eerst naar de supermarkt. Laat je kind dan thuis spelen en ga zelf naar de winkel of doe overdag boodschappen als je kind naar school is.

# Eerst ja, dan nee

Zeg eerst ‘Ja’ en dan pas ‘Nee’. ‘Ja, ik weet dat je naar oma wil, maar we hebben vandaag geen tijd. Zaterdag wel, dus zullen we dan gaan?”

# Erken emoties

Als een kind boos wordt of verdrietig, erken dan die emoties. ‘Ja, ik snap dat je teleurgesteld bent dat je geen ijsje krijgt en dat dit je verdrietig (boos) maakt’.

Consequent zijn

Bij dit alles is belangrijk dat je consequent bent en met je partner afspreekt dat hij/zij ook zo reageert op gezeur en mainpuleren. Kinderen hebben behoefte aan grenzen. Als je kind precies weet waar hij aan toe is, zal het veel minder proberen die grenzen te overschrijden door middel van gezeur.

> Lees ook: Grenzen stellen is belangrijk!

Hebben jullie nog goede tips? Hoe gaan jullie met gezeur of manipulatief gedrag van jullie schatjes om?

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.