By 20 december 2016 Read More →

Voorkom drama aan de kersttafel met deze handige tips

Verheug je je ook zo op kerst? Ik wel. Heerlijk samen met gezin, vrienden en familie bijkletsen, lekker eten en uren tafelen. Haardvuurtje aan, goede gesprekken met een lekker glas wijn in je hand. Met kinderen is dat soms wel wat ingewikkelder. 

Zoonlief is bij ons wat ouder, dus dat tafelen wordt langzaamaan weer steeds makkelijker. Maar ik herinner me de tijd nog dat ik een kerstdiner aan het bereiden was, terwijl er een peuter aan mijn rok hing. De tips hieronder hanteerden wij toen. Heb jij nog andere handige tips die in jouw gezin werken? We horen ze graag. Deel ze met ons op Facebook. Zetten we ze erbij. 🙂

Tips om drama aan de kersttafel te voorkomen

1# Dat lust ik niehiet!

Heb je je enorm uit staan sloven op de garnalencocktail en kerstkalkoen, is het enige antwoord van je kind: ‘dat lust ik niehiet!’. Herkenbaar? Ik kies met kerst voor de makkelijkste weg en heb geen zin in eventueel drama aan de kersttafel. Er zijn toch nog 363 dagen per jaar over om op te voeden en consequent te zijn, toch? 😉 Ik maak voor Job dingen die hij (ook) lekker vindt. Geen gezeur aan tafel en vrede op aarde!

Heerlijk lang tafelen met kerst is met kinderen vaak lastiger. Lees onze handige tips waarmee je drama aan de kersttafel voorkomt en het gezellig blijft!

> Lees ook: 10x peuter eetdrama… Zucht!

2# Ik heb zo’n honger!

Een kerstdiner bestaat meestal uit meerdere gangen. En als #1 bij jullie ook van toepassing is, duurt een kerstdiner voor kinderen vaak te lang. Er zijn twee opties: of je serveert bij het voorgerecht al hun hoofdgerecht of je maakt ook voor je kind meerdere kindvriendelijke gangen. Toen Job nog wat kleiner was, koos ik voor de eerste optie. Hij gaat meestal met trek aan tafel. Job heeft overigens altijd trek. 😉 Als wij aan ons voorgerecht gingen, kreeg Job al zijn hoofdgerecht. Daarna had meneer zijn buik vol en snaaide hij gedurende de andere gangen gewoon mee wat hij wél lekker vond.

3# Een papieren tafelkleed is multifunctioneel

Tegenwoordig heb je hele mooie papieren tafelkleden die (bijna) vallen als een gewoon tafelkleed. Zet naast het bord van je kind een leuk glas of weckpot met potloden of viltstiften en laat je kind lekker tekenen. Teken een bord en bestek en laat je kind zijn favoriete maaltijd tekenen. Of teken boter, kaas en eieren spelborden met stift op het kleed. Of bijvoorbeeld 4 op een rij.

4# Denk na over de tafelschikking

Als jij tijdens het kerstdiner wat minder principieel bent qua opvoeden, dan laat je je kind waarschijnlijk wat makkelijker en sneller van tafel afgaan. Zet je kinderen dan aan het hoofd of aan de buitenkant van de tafel. Dan kunnen zij makkelijk van tafel af. Zijn er meerdere kinderen, maak dan een gezellige kindertafel. Met papieren servies en plastic cocktailglazen (van bijvoorbeeld webshop Joy & Co) maak je van hun tafel ook een echte kersttafel. Die wél tegen een stootje kan.

5# Koop Christmas crackers

Vorig jaar kocht ik bij de Hema Christmas crackers als leuke onderbreking voor het kerstdiner. Ze staan heel leuk als decoratie op je kersttafel. Leg ze van te voren al op de borden van de gedekte tafel. In de onze zat een papieren kroon en een stickertje voor een spel ‘wie ben ik’. Dat leidde tot een gezellige onderbreking van een klein half uurtje. Bij de Hema zag ik ze dit jaar weer liggen.

6# Pick your battles

‘Laat het los, laat het gaan’. En laat je kind gewoon kind zijn. Of zoals iemand op Facebook aangaf: “Of je maakt er helemaal geen issue van dat je kind met een stuk stokbrood na 15 min van tafel stapt en lekker met de Lego gaat spelen?”

7# Speel gezellige spelletjes aan tafel

Leuke gezelsschapsspelletjes aan tafel zorgen voor wat vertier. Als je kind iets ouder is, zijn dit twee leuke spelletjes om te spelen. Zonder dat je de hele tafel hoeft af te ruimen voor een spelbord.

De koning en de lakei

Eén iemand is de koning en de anderen lakei. Elke keer als de koning niet kijkt, trekt een lakei een gek gezicht naar de koning. Als de lakei betrapt wordt, krijgt hij een waarschuwing. Maar daarna doet hij het gewoon nog een keer! En nog een keer…  Speeltip? Na drie waarschuwingen kan de koning de lakei ontslaan. Het spel is dan afgelopen, tijd om de rollen om te draaien.

Woord voor woord spelletje

In dit spel verzin je samen een nieuw verhaal. Dat mag overal over gaan. Je praat om beurten en je mag steeds maar één woord per keer zeggen. Je verzint vooraf de naam van het verhaal, zodat je al een beetje weet waar het over gaat. Daarna begin je met ‘Er was eens…’ Probeer niet te lang na te denken over welk woord je gaat zeggen en reageer snel. Loopt de hele zin in de soep, zeg dan ‘punt’ en begin een nieuwe zin.

Met speels gemak

Na het succes van het boekje met tips voor de meest voorkomende uitdagingen in gezinnen met kinderen van 3 tot 8 jaar heeft CliniClowns een nieuw boekje gemaakt met tips van hun clowns. De clowns van CliniClowns bekijken de wereld op een net iets andere manier. Daarmee staan zij dicht bij de beleving van een kind. Verrassend denken, improviseren en het verleggen van focus is hun dagelijkse werk. Die technieken kun jij natuurlijk ook prima gebruiken in je gezin.

Het woord voor woord spelletje komt uit het nieuwe downloadbare boekje van CliniClowns. Dit keer met spelletjes die jij als ouder met je kind kan doen. Laat je verrassen en test ze eens uit! Leuk voor kerst of tijdens de kerstvakantie. Je kunt het boekje hieronder downloaden. Daarvoor betaal je eenmalig 2,50 euro en steun je CliniClowns.

Weten wat CliniClowns allemaal doet? We hebben als online ambassadeur dit jaar al verschillende artikelen over CliniClowns geschreven. Je vindt ze hier.


> Lees ook: Circus CliniClowns: voor altijd in je hart!

MoodKids is online ambassadeur van CliniClowns


(c) Can Stock Photo / Hannamariah

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Kerst, Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.