Slimme tips voor smart beeldschermgebruik van je kinderen

Verontrustend nieuws over smartphones en tablets. Kinderen kunnen ernstige schade oplopen door gebruik van smartphones. Zonder limiet op het beeldscherm? Dat levert digi-ogen op. Kinderen die meer dan een uur per dag smartphonen, krijgen snelle reacties, maar leren niet doordenken.

Ja, ja zo praatten de mensen destijds ook over de eerste stoomtrein. Die sneed je adem af. En daar kwamen maar ongelukken van. Ik betrap mezelf op enige scepsis. Want de smartphone is er gewoon. Hij maakt dus deel uit van de ontwikkeling van kinderen. Dat houd je toch niet tegen.

Tips voor smart beeldschermgebruik

#1 Aapjes met magneten

Ja, het klopt. Smartphones oefenen enorm veel aantrekkingskracht uit. Op volwassenen en op kinderen. Hoe zien die vragende oogjes MIJN blik op het scherm? En hoe vaak stuit mijn vraag op een gebogen koppie? Twintig minuten beeldschermgebruik mag van mij. Maar meestal overschrijd ik dat zelf. Ik ben koploper. Na mij volgen mijn aapjes. Beeldschermen lijken wel magneten. Als het me uitkomt, krijgen ze al mijn aandacht. Nee wacht! Ik kom zo. ……….Daarom deze tips:

 • Gun vooral jezelf rust van het scherm. Jij bent het belangrijkste voorbeeld.
 • Zorg dat je zelf niet instant reageert op elke oproep. Goed voorbeeld doet goed volgen.
 • Accepteer geen halve antwoorden, ook niet van jezelf. Huh, huh is een spraakgebrek. Richt je aandacht op je huisgenoten als je met elkaar praat. Kinderen hebben taalinput nodig.

#2 Creëer rust aan tafel

 • Kim van Kooten vertelt in een interview dat bij de entree van haar woning een plank heeft. Daar legt elk gezinslid zijn telefoon bij binnenkomst. Zo creëert zij aandacht voor thuis. Praat er eens over wat jullie zouden kunnen verzinnen om met elkaar te praten aan tafel.
 • Vertel je kinderen hoe jij tijd maakt voor social media. Stel vaste tijdstippen in voor Facebook bijvoorbeeld.
 • Houd een logboek bij van de leukste belevenissen op social media. Stimuleer je kind om er met tekeningen en tekstjes in een echt schrift verslag van te doen. Want over tien jaar blader je niet terug in FB berichtjes…

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Denk daarom na over hoe je om wilt gaan met het beeldschermgebruik van kinderen. We hebben handige tips en punten om over na te denken voor je op een rij gezet.

#3 Vooruitdenken is efficiënter

 • Verzin met andere ouders wat waterdichte afspraken voor vaste routinemomenten. Dat voorkomt een hoop heen en weer appen. Want van al dat appen worden kinderen toch maar ongeduldig
 • Praat met jonge kinderen over de leukste gesprekken die ze hebben in hun leven. Vaak is echt contact veel leuker dan appen. Benoem waarom dat zo is.
 • Stimuleer kinderen om niet automatisch terug te appen maar eens te bellen of langs te lopen bij een buurtgenootje. Verrassing!
 • Faciliteer het samen spelen met klasgenoten. Bedenk wat er zonder de computer echt leuker is. Ga bijvoorbeeld eens naar een modderspeeltuin met elkaar (het regent toch).

#4 Kies software die de verbeelding ontwikkelt

 • Verdiep je in de content. Wat zien je kinderen en waarmee spelen ze? Laat ze nooit uit gemak met een Playstation gamen. Er zijn genoeg prachtige apps gemaakt, bijvoorbeeld door Yip Yip.
 • Praat met andere ouders over de content die zij in huis hebben. Vraag om hun ideeën en ervaringen.
 • Kies voor software dat tot de verbeelding spreekt, zoals Bereslim boeken. Bereslim is een van de weinigen die het woordgeheugen stimuleert. Bij andere software stagneert die juist.

> Lees ook: Deze apps voor de vakantie vinden wij erg leuk!

#5 Onderneem stappen om tot actie te komen

 • Bespreek met je partner wat je belangrijk vindt aan buiten spelen. Welke stappen ga je ondernemen om dat te laten gebeuren? Wat kost dat jullie? Misschien meer was of meer aandacht voor veiligheid. Heb je dat ervoor over? Maak een lijstje waarom (niet?).
 • Parkeer je kinderen niet voor een filmpje. Laat ze eens lekker spelen met een emmer water in de douchecel als je tenminste in de buurt kan blijven. Speelzand kan ook.
 • Betrek je kinderen van af het begin bij het koken. Richt een keukenkastje in waar ze lekker in kunnen rommelen met plastic bakjes of houten lepels. Laat ze meehelpen met het wassen van de groente of met het opsnoepen van tomaatjes.
 • Schaf software aan die beweging stimuleert en organiseer een vaste woensdagmiddagtijd waarop ze hun vrienden kunnen uitnodigen. Denk ook eens aan niet digitale spelletjes.


(c) Can Stock Photo / SIAphoto

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Digi, Trend

Auteur:

Kinderboekenschrijfster Claertje Frieke geniet van Utrecht, de stad waar ze met Fred en twee kano’s woont. Met Tim en Vera zijn ze vaak in andere steden om kunst te bewonderen. Als gezin woonden ze acht jaar in Afrika voor taalwerk. Vera en Tim kregen thuisonderwijs tot groep zeven. Claertje ontdekte de mogelijkheden van fantasie bij les in taalvaardigheden, check www.taalalseenjas.nl