By 12 oktober 2016 Read More →

Grens bereikt! Hoe voorkom je dit?

Heb je weleens een uitbarsting? Word je soms heel erg kwaad bij een kleine overtreding? Barst je soms in tranen uit, zonder dat je weet waarom?

Dan heb je grote kans dat er zegeltjes zijn geplakt en je spaarkaart vol is.

> Lees ook: Grenzen stellen is belangrijk!

Zegeltjes verzamelen

Zegeltjes verzamel je als je grens in je verleden diverse keren is overschreden, zonder dat je daar passend op gereageerd hebt.

  • Je partner ruimt zijn spullen niet op en na herhaaldelijk vragen doe jij dat mopperend voor hem. De volgende keer gebeurt het weer. Totdat je woest zijn spullen het raam uit gooit en hij verbouwereerd en verongelijkt reageert: ‘nou zeg, is dat nou nodig?’
  • Je kind geeft je een grote mond, maar je doet er niets aan. Het gebeurt daarna weer, maar nog reageer je niet adequaat. Je bouwt ergernis of frustratie op. Als het dan nog een keer gebeurt, word je vreselijk kwaad. En kijkt je kind je verbaast aan en denkt: ‘wat heb ik nu weer gedaan?’
  • Je bent docent en je ergert je aan allerlei dingen die in de les gebeuren, die je niet fijn vindt. Het gaat maar door totdat aan het eind van de les je inwendig zo boos bent dat je er een leerling uitstuurt, die niet eens iets heel ernstigs heeft gedaan vergeleken bij de anderen. De leerling is (terecht) verontwaardigd en de klas snapt er niet van.
  • Je vrienden plagen je op een manier die je kwetsend vindt, maar je zegt er niets van. Je komt thuis en je broertje plaagt je. Alle frustratie komt eruit. Je wordt pisnijdig en vertrekt naar je kamer met slaande deuren.

We hebben hier te maken met zegeltjes plakken gevolgd door het inleveren van de spaarkaart.

zegeltjes-plakken

Grens bereikt: hoe kan je dit voorkomen?

  1. Zorg dat het triggermoment en je reactie dicht bij elkaar liggen. Hoe eerder je reageert op grensoverschrijdend gedrag, hoe beter.
  2. Zorg dat je je grens kent en er niet over heen laat gaan.
  3. Luister naar de signalen van je lichaam. Die geven vaak al eerder aan dat je grens bereikt is.
  4. Realiseer je dat kinderen en jongeren voortdurend hun grenzen aan het verkennen zijn. Geef die dus duidelijk aan.
  5. Hou niet -voor de lieve vrede- je mond. Uiteindelijk schiet je daar niets mee op. Integendeel, je reageert vaak veel heftiger.
  6. Ga na wat de boodschap van thuis is geweest. ‘Zorg dat je aardig gevonden wordt?’ Of: ‘Laat maar zitten?’ Ga dan na of dat een handige boodschap voor je is.

 

 

Let erop dat door dat zegeltjes plakken niet iemand de dupe wordt van je opgebouwde frustratie. Die kan het onterecht vinden en zelf ook boos worden. En dan heb je de poppen aan het dansen. Iedereen spuugt zijn gal, er worden verwijten naar elkaars hoofd geslingerd in plaats dat iemand rechtstreeks op zijn gedrag aangesproken wordt.

> Lees ook: Zorg voor jezelf: blijf een uitgeruste en relaxte ouder!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.