Zorg voor jezelf: blijf een uitgeruste en relaxte ouder!

Een dag in het leven van een ouder kan heel druk, stressvol en uitputtend zijn. Als ik terugkijk naar de tijd dat mijn kinderen klein waren, kijk ik met bewondering en ook soms meewarig naar wat ik allemaal deed (en moest doen van mezelf).

Twee kleine kinderen die rondrenden met vriendjes, een baby die verzorgd moest worden en dan op een werkvrije dag nog de balken gaan schilderen in het slaapuurtje van de laatste.  Ik zie me nog op een stoel staan die ik op een tafel had gezet, bij gebrek aan een trap. En maar schilderen! Waarom niet even een boekje lezen of voor me uit staren in de tuin?

Geprikkeld of onredelijk

Meestal ging het wel goed, maar soms kon ik heel erg geprikkeld zijn of onredelijk uitvallen tegen een van mijn kinderen. Als je dat ook hebt, vraag je dan af of je niet te druk bezig bent en te veel vraagt van jezelf.

 

Met deze tips blijf je een uitgeruste en relaxte ouder

# Zorg dat je goed eet: bananen, vette vis, pasta, brood, groente en fruit.

Begin de dag met een goed ontbijt met granen, fruit en volkoren brood.

Al deze dingen zorgen ervoor dat je de chemische processen in je hersenen goed werken waardoor je actief en creatief en oplossingsgericht bent.

# Zorg ervoor dat je niet alleen binnen zit, maar ook regelmatig naar buiten gaat.

Een rondje rennen een potje tennis spelen, een wandeling maken of fiets in de buitenlucht. Zelf knapte ik altijd erg op van een wandeling: de frisse lucht, de andere uitzichten en de gelegenheid om rustig de dingen te overdenken. Doe dat vooral ook op zonnige dagen: zon helpt om je vrolijk en goed te voelen.

# Zoek gezellige mensen op

Mensen die je ook emotioneel steunen, met wie je kan lachen en met wie je naar de film of theater kan of met wie je muziek kan luisteren of maken. Omgaan met liefdevolle mensen zorgt ervoor dat je stressniveau laag blijft of wordt.

# Doe ook wat voor jezelf

Ga, als je kind ligt te slapen of naar de opvang of school is, niet meteen allerlei huishoudelijke klussen doen, maar ga ook eens lekker zitten met een boek of een kop koffie, neem een heerlijk bad of ga eens rustig een ochtendje winkelen of naar een museum.

# Zoek een activiteit die je rust geeft

Op dat moment produceren je hersenen het anti-stress hormoon: oxytocine. Heb je zo’n activiteit gevonden, doe die dan regelmatig: laat je bijvoorbeeld wekelijks masseren in plaats van maandelijks. Doe elk weekend yoga, in plaats van eens in de zoveel tijd. Ga dagelijks even in de tuin zitten of op een bankje in een park. In plaats van een snelle lunch op je werk, maak je even een wandeling.

Met deze tips blijf je een relaxte ouder

# Zorg voor een oppas of hulp

Vraag iemand om een dag of avond op te passen. Neem hulp in de huishouding als je dat kan veroorloven. Laat boodschappen bezorgen.

Dit zijn een aantal tips vanuit mijn ervaring als moeder. Heb jij zelf leuke of goede tips? Wat doe jij om een ontspannen ouder te zijn?

 

Orthopedagoog en kindercoach Charlotte Borggreve heeft een boek geschreven: ‘ Hoe houd je het gezellig thuis?”. Het is een doe-boek met praktische tips en methodes, die Charlotte zelf in haar praktijk gebruikt. Dingen die je makkelijk zelf met je kind kunt doen, gewoon als spelletje of gezellig samenzijn.

Meer informatie over haar boek vind je hier.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.