By 7 september 2016 Read More →

Langmuts: boeken voor hooggevoelige kinderen

De Langmuts serie bestaat uit boeken voor hooggevoelige kinderen en kinderen die het fijn vinden om structuur te hebben en weten wat er gaat gebeuren. Lees hier meer. En maak kans op een hele reeks die we weggeven.

Als volwassene besef je vaak niet dat je kind bijna elke dag wel iets nieuws beleefd. Iets dat volkomen nieuw is, vreemd, spannend, misschien eng of juist heel leuk.

Mijn ervaring met mijn eigen dochter

Mijn dochter werd, toen ze zes jaar was op een feestje uitgenodigd van een meisje met wie ze dagelijks op school speelde. Ze kende de ouders van het schoolplein, maar was nog nooit bij het meisje thuis geweest. Mijn dochter (altijd een erg makkelijk kind dat overal op af ging) zag toen de datum van het feestje naderde, er steeds meer tegenop.

Ik kon praten als Brugman: “Je kent toch alle kinderen die komen. Ze gaan lekker taart eten en spelletjes doen. Het duurt maar drie uur. Als je het echt niet leuk vindt, kom ik je halen…” et cetera. Kortom alle dingen die je als ouder zegt als je je kind wil geruststellen en vindt dat je niet zomaar mag toegeven. Ze bleef tegenstribbelen.  Ik heb vervolgens met haar afgesproken dat ik met haar mee zou gaan en net zolang zou blijven totdat ze me een seintje zou geven dat ik weg kon. Dat hielp.

 

Nu een andere aanpak

Nu -jaren later- zou ik het anders hebben aangepakt. Ik zou met haar de hele middag mondeling doorlopen en bij elk onbekend of eng moment vragen hoe ze daarmee om zou gaan. Wat zou helpen? Hoe had ze zo’n situatie eerder aangepakt? Zodat ze de geruststelling zou krijgen dat ze zelf zou kunnen zorgen dat ze alle momenten waar ze tegenop zag, aan zou kunnen. Achteraf had ze dan vast gezegd, dat waar ze zo tegenop zag erg meeviel, toen ze er eenmaal was en al haar vriendinnen en vrienden zag.

Heeft jouw kind tijd nodig om te wennen?

Je kent zelf vast ook kinderen die overal op af gaan, op hun achtste jaar in hun eentje met allemaal onbekende kinderen op kamp gaan. Die op de camping meteen op andere kinderen afstappen om mee te voetballen of meteen een sloot vriendinnen om zich heen hebben op een nieuwe school.

Is jouw kind niet zo’n kind en heeft het tijd nodig om te wennen? Aanmoediging nodig om iets nieuws te doen? Of is het doodmoe als het uit school komt na een dag van lawaai, nieuwe dingen leren en veel kinderen om zich heen? Zorg dan dat het weet waar het aan toe is. Een plekje in de klas heeft waar het zich kan terugtrekken. Of samen met jou voorbereidt wat er allemaal in de vakantie of op een feestje of op een nieuwe sportclub kan voorvallen.

Structuur voor hooggevoelige kinderen

In eerdere blogs heb ik uitgelegd wat hooggevoeligheid is, en heb ik tips gegeven voor ouders en leerkrachten van hooggevoelige kinderen. Ook als je kind niet hooggevoelig is, maar verlegen of snel overweldigd wordt door lawaai, verandering et cetera, dan zijn deze blogs handig om te lezen.

Boeken voor hooggevoelige kinderen

Een serie leuke (voorlees-) boeken voor hooggevoelige kinderen zijn de boeken over Langmuts. Een kabouter met een lange muts die hij over zijn oren kan trekken als hij last heeft van harde geluiden én over zijn ogen als hij iets engs ziet. Of over zijn neus bij vieze geurtjes. Of helemaal over zichzelf als hij even alleen wil zijn.

In de boeken (Langmuts en de vakantie, Langmuts en het feest, Langmuts is een held en Langmuts op school) worden verschillende situaties op een leuke manier besproken en getekend. En in elk boek staan op de laatste pagina’s tips voor ouders en leerkrachten die met hooggevoelige kinderen te maken hebben. In mijn blog over hooggevoelige kinderen en vakantie heb ik een aantal tips overgenomen van het boek ‘Langmuts en de vakantie’.

Een paar tips voor een verjaardagspartijtje:

  1. Bereid je kind goed voor en begeleid het stap voor stap.
  2. Je kind mag het spannend vinden, en laat anderen weten dat het gespannen is.
  3. Zorg dat je zelf vertrouwen uitstraalt. Als je zelf onzeker bent, zal je kind die stemming aanvoelen en zelf ook onzeker worden.
  4. Stimuleer, maar dwing niet.
  5. Prijs je kind als het lukt. Lukt het niet…? Volgende keer beter!

De Langmuts boekjes van uitgeverij Scrivo zijn hier verkrijgbaar.

Benieuwd naar de boekjes van Langmuts? Doe dan mee aan onze winactie!

De Langmuts serie bestaat uit boeken voor hooggevoelige kinderen en kinderen die het fijn vinden om structuur te hebben en weten wat er gaat gebeuren.

Winnaar Langmuts-reeks

Van uitgeverij Scrivo Media mogen we eenmaal de hele reeks van Langmuts weggeven. Doe je mee?

 

Gefeliciteerd, Anneliese de Waal uit Gouderak!

We geven je gegevens door uitgeverij Scrivo Media. Zij sturen de reeks naar je op.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.