By 11 juni 2016 Read More →

Generatie iPad

Zowel mijn oudste (7) als jongste (3) zijn goede vrienden met onze iPad. Nog voordat ze een jaar waren, wisten ze het ding feilloos te bedienen en daar konden opa en oma nog wel een puntje aan zuigen. Mijn kinderen zijn geen uitzondering: circa 45% van de kinderen gebruikt de iPad al voor hun eerste levensjaar.

Toen ze nog klein waren keken mijn bloedjes vooral naar Bumba, Peppa Pig en Charlie & the numbers. Ook hadden ze een voorliefde voor unboxing videos. Mocht je deze term niet kennen, het betreft hier de zeer irritante filmpjes waarbij een product wordt uitgepakt. In het geval van mijn kinderen heb ik heel wat Frozen en Disney speelgoed op onze iPad uitgepakt zien worden, om maar niet te spreken van al die duizenden verrassingseieren.

Lees ook: Het Peppa gesprek bij ons thuis

Wanneer je op zoek gaat naar antwoorden over het mediagebruik door kinderen krijg je helaas geen eenduidig antwoord. Voor elk onderzoek dat de positieve kant belicht, is er wel een onderzoek beschikbaar dat met name de schadelijke gevolgen uiteenzet.

Kinderen groeien op met technologie. Al snel kunnen ze feilloos omgaan met bijvoorbeeld een iPad. Maar hoe hou je dat in de hand?

Opgroeien met technologie

Persoonlijk denk ik dat het goed is om je kind te laten opgroeien met de technologie die beschikbaar is. Immers op scholen wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van digiborden, laptops en iPad tijdens de lessen. Ik zou niet willen dat mijn kids op school alsnog een inhaalslag zouden moeten maken. Dat gezegd hebbende: Het lijkt me ook niet verstandig om je kids de ganse dag met vierkante ogen naar de iPad te laten staren, maar een half uurtje hier en daar moet toch geen kwaad kunnen?

Onderzoekscentrum Mijn Kind online adviseert maximaal 30 minuten schermgebruik per dag voor een kind van twee jaar. Dit loopt op tot 1 a 1,5 uur voor een tienjarige. De Amerikaanse Vereniging voor Kinderartsen (AAP) is heel stellig: geen tablet of tv voor kinderen onder de twee jaar. Maar of dat in deze tijd zo realistisch is?

Lees ook: Weet jij of de apps die jouw kind speelt veilig zijn?

Wat kijken ze op de iPad?

Doordeweeks halen mijn kinderen dat uur schermtijd zeker niet. Maar in het weekend gebruiken ze de iPad toch wel langer dan 1,5 uur. Ook ben ik wat minder tevreden met de content die tegenwoordig wordt bekeken. Het begon onschuldig met de knutselvlog van Jill, waardoor mijn oudste iedere dag wel weer een nieuw cool knutselitem wilde maken.

Helaas gebruikt Jill graag niet alledaagse knutselmaterialen, waardoor wij weer op pad moesten voor bloem en voedselkleurstof (klei maken), houtlijm (een raamsticker maken) behanglijm (pinata maken) en  vanillesmaakstof (zelf snoepjes maken).

Op dit moment hebben vloggers zoals Enzo Knol en meisje Djammila de voorkeur. Over het algemeen flauwe filmpjes met een of andere challenge of een unboxing video en vooral veel grappen en grollen tussendoor. Mijn kinderen moeten er smakelijk om lachen, maar nemen stiekem toch best wel wat over. Ik hoor regelmatig Duimpje omhoog, Holy shit (Enzo Knol) en O my god (meisje Djammila) voorbijkomen.

Gelukkig willen mijn meiden nog steeds graag buiten spelen en zijn ze met grote regelmaat in de weer met barbies, klei, tekeningen en andere knutselwerkjes. Zolang ze dat nog doen, maak ik me geen echte zorgen.

En…voortaan “vergeet” ik in het weekend af en toe om de iPad op te laden. Kunnen ze weer lekker naar buiten :-).

(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Digi, Trend

Auteur:

Yvonne is de trotse mama van Evi (7) en Fiene (4). Ze woont samen met Daniël, haar kids en hondje Sammie in Tilburg. Yvonne blogt over werk, gezin en alles wat daarbij komt kijken. Soms grappig, soms ontroerend, maar altijd met een gezonde dosis humor!