Weet jij of de apps die jouw kind speelt veilig zijn?

Een klein jaar geleden. ‘Mam, mag ik minecraft op mijn tablet?’ Job stelt me deze vraag en ik vraag hem hoe hij daarbij komt. Zijn beste vriendje heeft het en ze hebben er ’s middags mee gespeeld. Ik vraag nog wat door over wat voor app het is en besluit: ok!

Ik installeer de app op onze tablet en Job speelt er veelvuldig mee. Steekt andere kinderen aan en langzamerhand breidt Minecraft zich uit over de klas. Een van mijn vriendinnetjes -orthopedagoge en altijd net wat alerter- wiens zoon bij Job in de klas zit,  vraagt aan mij of ik de app veilig genoeg vind. En of Job ook op internet mag (lees: de chatfunctie mag gebruiken) met Minecraft.

Ik begin wat te stotteren en beken eerlijk dat ik niet weet of Job met deze app op internet zit. IK WEET HET NIET! Ik kan mezelf wel voor mijn hoofd slaan. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ik, die als juf van groep 8 al mediawijsheid onderwees, de gevaren van internet o zo goed ken. Waarom weet ik dit niet?

Uiteindelijk bleek er niks aan de hand te zijn, maar het was voor mij wel even een wake-up call. Hoe weet ik nu of een app veilig is. En hoe screen ik dat, anders dan dat ik die spelletjes eerst zelf speel? Daar heb ik echt geen tijd voor.

Ik ben blijkbaar niet de enige die dat niet weet. Het blijkt dat ouders vaker riskante apps voor hun kinderen downloaden. Dit gebeurt uiteraard niet met opzet. Door een miljoenenaanbod aan kinder-apps hebben ouders simpelweg geen idee welke geschikt zijn.

4 op de 10 apps onveilig

Dat ouders behoefte hebben aan overzicht is goed te verklaren. Apple’s App Store bevat 1.5 miljoen apps en Google Play store heeft maar liefst 1.6 miljoen apps in de aanbieding. Het grootste gedeelte hiervan is gericht op kinderen. En elke dag komen er honderden nieuwe apps bij.

“Ouders willen graag de juiste keuze maken, maar je ziet niet altijd meteen of een app onveilig is”, verklaart Remco Pijpers van stichting Kennisnet en verantwoordelijk voor de website Mijn Kind Online. Om kinderen te beschermen is het belangrijk dat onveilige apps geen kans krijgen. Mijn Kind Online bracht in 2014 het onderzoek ‘Kapers op de kust – over het kapen van persoonsgegevens door kinder-apps’ uit. Hieruit blijkt dat 4 op de 10 applicaties, waaronder veel kinder-apps, onveilig zijn.

Cinekid Applab

Dat moet anders kunnen, vindt Cinekid. Ze hebben daarom de Cinekid AppLab ontwikkeld. Cinekid AppLab is een gratis app waarmee je per leeftijd van het kind heel precies kunt zoeken op geschiktheid bij verschillende categorieën en thema’s. Daarnaast kun je van de geselecteerde apps filmpjes bekijken en recensies lezen die door Cinekid geschreven zijn. Cinekid staat voor een evenwichtige ontwikkeling van het kind. De apps die in AppLab opgenomen worden, zijn allemaal op hun eigen manier verbonden aan een bepaald ontwikkelingsgebied van opgroeiende kinderen. Het doel: kinderen toegang geven tot kwalitatieve en artistieke apps ter versterking van hun creatieve, sociale, emotionele, fysieke en cognitieve ontwikkeling.

cinekid applab

In totaal zijn er tien categorieën geformuleerd en in de recensies van de apps komt deze relatie ook duidelijk naar voren. Zo weet je precies welke kanten van het kind gestimuleerd worden als je een app hebt uitgekozen. Cinekid beoordeelt jaarlijks honderden apps, alleen de beste apps worden opgenomen in AppLab.

De inhoud van AppLab ligt niet vast, elke maand komen er weer nieuwe, door Cinekid geselecteerde apps bij. Cinekid Applab is gratis te downloaden voor iOS en Android voor zowel mobiel als tablet.
Klik hier voor Cinekid AppLab in de iTunes store.  Klik hier voor Cinekid AppLab in de Google Play store. 
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Digi

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.