Kwaliteiten van je kind samen ontdekken

Ik ben echt superblij met kindercoach en orthopedagoge Charlotte, die wekelijks een gastblog schrijft voor MoodKids. Ze pakt opvoedingsperikelen bij de hoorns die je als ouder kunt tegenkomen. Laten we eerlijk zijn, dat opvoeden is regelmatig lastig.

De ene keer zal het onderwerp je wellicht wat meer aanspreken dan de andere keer, maar wat Charlotte’s blogs typeert, is dat ze altijd praktische tips geeft. Je kunt er dus zo thuis mee aan de slag!

Hetzelfde geldt voor Charlotte’s nieuwe boek ‘Hoe houd je het gezellig thuis?’ dat in april is verschenen. Ze heeft daar al eerder een artikel over geschreven. Even kort samengevat? Het boek biedt ouders houvast en geeft hen tips voor makkelijke activiteiten die met kinderen gedaan kunnen worden. Zoals een spelletje of gezellig samenzijn. Een prettig praktisch boek waarmee je zelf je kind coacht en motiveert maar ook je eigen gedrag in de omgang met je kind kunt veranderen.

Ik ontving ook een exemplaar van Charlotte, las het door en besloot samen het Kwaliteitenspel te spelen. De focus ligt in het kwaliteitenspel op je kind helpen zijn of haar eigenschappen en kwaliteiten te vinden. Want stelt Charlotte: ‘een kind dat zijn of haar kwaliteiten ontdekt, krijgt zelfvertrouwen’.

Kwaliteiten van je kind

Het spel is met z’n tweeën te spelen of zelfs met het hele gezin. In het boek vind je kaartjes met kwaliteiten en blanco kaartjes, die je kunt uitknippen. Ik besluit zelf kaartjes te maken van hard karton en de kwaliteiten over te schrijven. Ik vind het zonde om in het boek te knippen, vandaar.

Je kunt het spel op twee manieren spelen. Omdat ik verwacht dat sommige kwaliteiten misschien wat toelichting nodig hebben, kies ik voor de eerste variant die Charlotte uitlegt. Job leest het kaartje voor, geeft aan of hij vindt of hij die kwaliteit heeft en vraagt aan ons of we het ermee eens zijn. Het leuke is dat je automatisch gaat uitleggen waarom je iets vindt. Jobs ogen stralen en hij bloost enigszins als we aangeven dat we dat ook een kwaliteit van hem vinden. Dat verbaast me ook een beetje. We complimenteren hem regelmatig, maar het is net alsof het nu meer binnenkomt. Geweldig om te zien!

Na een aantal kaartjes komt het woord ‘zorgzaam’ langs. Job vraagt wat dat precies betekent. En geeft het kaartje aan mij. “Jij zorgt namelijk heel goed voor papa en mij, mama”. Nu krijg ik een brok in mijn keel. Hij noemt samen met Dennis allerlei dingen op die mij in hun ogen ‘zorgzaam’ maken. Job vindt dat ik het kaartje moet houden. We besluiten het spel iets anders te spelen (sorry, Charlotte ;). We benoemen wie de betreffende eigenschap of kwaliteit bezit en die krijgt het kaartje. Zijn het twee personen, dan overwegen we of één persoon het echt meer is en anders komt het kaartje  tussen die twee personen te liggen. Zijn we het alledrie, dan komt het kaartje in het midden te liggen.

kwaliteiten van je kind

Nadat alle kaartjes op zijn, lezen we alle kaartjes van onszelf op. Het effect is echt groots. Job zucht diep en zegt: “dit vond ik écht een leuk spel!” Kan niet anders zeggen, wij ook! Het is een relaxte manier van dieper met elkaar praten. Wat valt de ander op? Wat tekent jou? Ik ben onder de indruk van Jobs analyse over kwaliteiten van Dennis en mij. Ik vroeg me van tevoren namelijk wel af of het niet moeilijk was voor hem.

We missen nog wel wat kwaliteiten, maar die maken we er gewoon bij. Zo is het spel de volgende keer weer verrassend.

Conclusie

Het boek spreekt me enorm aan. Ik ben echt verrast door het effect van het spel. Ik heb inmiddels meerdere dingen gezien die ik ook wil doen. Het leuke is dat Charlotte bij ieder spel ook nog andere leessuggesties geeft. Wil je er dus nog dieper induiken, dan kan dat. Veel van de methodes zijn prima geschikt voor school om in de klas te doen. Aan de titel ‘Hoe houd je het gezellig thuis?’ kan dus gerust ‘en op school’ toegevoegd worden.

 

 Het boek van Charlotte kun je hier bestellen.

winactie boek charlotte borggreve

 

 

[ssba]

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.