Wanneer krijg ik een baby in mijn buik?

Mijn dochter was nooit zo geïnteresseerd in baby’s. Totdat haar broertje kwam. Ze wilde overal bij zijn, troostte hem als hij huilde en ging haar pop ook ineens borstvoeding geven. Nu hij bijna twee is, kan hij wel erg veel zelf en wil hij niet meer verzorgd worden. Ze gaan zelfs met elkaar trouwen en ze vraagt steeds wanneer ze een baby in haar buik krijgt.

‘Als ik 5 jaar ben, mamma?’, vraagt ze hoopvol. En vraagt waarom jongens uit de buik komen en meisjes uit de punani*. Tijd voor wat seksuele voorlichting? Of nog niet?

Tips voor seksuele voorlichting aan kinderen

# Begin er vroeg mee

Waar is je oog, waar is je oor…? Benoem ook het geslachtsdeel van je kind, zodat het niets vreemds wordt. Sommige mensen vinden vagina een vreemd woord. Spreek met je partner af hoe je het graag noemen. Bij ons draaide dat dus uit op punani, van Ali G ;-). Er lachen best veel mensen als ze dat woord gebruikt.

# Ga zo ver als je kind aangeeft

Kinderen denken vaak al verder. Een vriendin van mij heeft een kindje van 3 dat echt geen genoegen na met de algemene antwoorden die zij gaf:

Kind: ‘Hoe komen baby’s in de buik?’.

Mama: ‘Als papa en mama elkaar heel lief vinden.’

Kind: ‘Ja maar hoe dan, mama?’

Mama: ‘Dan ga je knuffelen.’

Kind: ‘Maar HOE komt het zaadje dan in de buik?’

Dat lijkt me best lastig! Maar je kunt dus gewoon stapje voor stapje vertellen hoe het zit, als je maar goed op je kind let wat het aan kan. Vertel niet in één keer teveel.

Seksuele voorlichting aan je kleuter

 

foto: Pim Geerts

# Het hoort erbij

Seksualiteit, liefde en relaties zijn dagelijkse praktijk. Dus vertel tussendoor een keer dat je papa lief vindt en beantwoordt vragen als je kind je bijvoorbeeld naakt ziet. Ook een knuffel of zoen voor je vriend of vriendin is goed en laat zien dat het erbij hoort. En je maakt je kind er ook nog gelukkiger mee blijkt uit recent onderzoek. We knuffelen wat af in ons huis. Als je toch dingen voor jezelf wil houden, kan dat natuurlijk best. Zo leer je je kind ook dat sommige zaken privé blijven en stel je grenzen.

# Externe hulp

Uiteraard kun je ook boeken kopen of bij de bieb lenen. ‘Het kleine piemelboek‘ schijnt goed te zijn en het boek ‘Allereerste infoboek seksuele voorlichting‘ is al voor kindjes vanaf 4 jaar. Ook op school geven ze al lessen hierin vanaf groep 1.

Er is niet echt een leeftijd waarop je kunt beginnen. Zoals je hierboven kunt lezen kun je zelfs  niet vroeg genoeg beginnen. Mijn dochter wil een baby, maar vraagt zich nog niet af hoe die er dan komt. Maar ze wil wel al de kleertjes van haar broertje bewaren, voor haar baby….

*mijn zoontje kwam met een keizersnede, mijn dochter op de natuurlijke manier.

Bronnen: oudersvannu.nl, famme.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..